Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všechny, chtěla bych se podělit o mé velmi špatné zkušenosti s odběrem pl. vody. Byla jsem skoro v 20 tt, když jsem se rozhodla i přes dobré výsledky z krve pro odběr. Je mi totiž již 38 a chtěla jsem mít jistotu, že se mi narodí zravé dítě.Pracuji v sociální sféře a mám ty postižené děti často na očích. Píchali mi vodu koncem srpna a 2 dny poté jsem již jela sanitkou do nemocnice. Začala mi samovolně voda odtékat a hrozil potrat, byla jsme zoufalá a stále v nemocnici jen brečela. Bohužel se v tom případě nedá nic dělat, jem ležet v naprostém klidu a čekat. Po 4 týdnech věčného ležení se mi dírka po tom vpichu zacelila.A já konečně mohla domů. Jsem nesmírně sťastná, že to tak dopadlo a vyčítám si stále, že jsem na odběr šla. Bylo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Ikdyž musím doma stále ležet,manžel i vaří a děti uklízejí, jsm šťastná zato, jak to dopadlo. A pokud mohu někomu radit, jestli máte dobré krevní testy, tak bych již nikdy tohle neriskovala. Cena je velmi vysoká, riziko odběru je sice nízké, to jsme si myslela taky a jak jsem dopadla.Termín mám 5.1.tak doufám, že to zvládnu do konce..kamila
musim ti napisat moju skusenost..tak isto som mala vysledky krvy v poriadku , ale usg nam stale potvrdzoval riziko DS aj napriek tomu ze som bola 3× u ineho lekara a bol to 4D usg kazdy mi povedal rozhodnite sa .....nakolko mam krasne 3 zdrave dcery, teraz cakame nasho vytuzeneho, vysnivaneho a vymodleneho chlapceka aj napriek vsetkym rizikam som na odber sla …strasne som sa bala ale mozem povedat, ze to absolutne nebolelo a nemala som absolutne ziaden problem…cely odber mi robili pod dohladom usg nakolko som uz bola v 23.tt…
myslim si ze viac by mi uskodilo cakanie v strese a nepokoji skoro druhu polovicu tehu..
preto si myslim , ze je to naozaj individualne a je naozaj len na zene ci sa rozhodne pre alebo proti …v kazdom tehu su urcite rizika, prichadza sa o babetka aj napriek tomu ze zena nemusi podstupit amnio..podla mna je to zakrok , ktory nesie svoje rizika …
vysledok sme mali do 2 dni nakolko som nemohla cakat dlhsie vzhladom k danemu tyzdnu…tie 2 dni boli najdlhsie a najhorsie v nasom zivote ale vysledok znel uzastne a este ked si teraz spomeniem na telefonat mam slzy v ociach…znel : cakate krasneho zdraveho chlapceka …
absolutne nelutujem , ze som to podstupila naopak uplne si vychutnavam cele moje tehu …
nas chlapcek sa narodi o nejake 4 tyzdne
![]()
je mi luto , ze si mala takuto skusenost a silno drzim palceky aby ste to dotiahli do uspesneho konca … ![]()
no, tak o tom také pořád přemýšlím, zda ano či ne..je mi už 32, před prázdninama jsem potratila a snažíme se znovu…asi bych ty testy odmítla..dost holek poté dokonce i potratilo…držím
ať se daří
já měla termín v lednu, tak doufám, že když už se to nenarodí, tak se aspoň zadaří ![]()
Sosačko-po bitvě je každý král.Kdyby bylo vše ok,nyní by si psala-holky běžte,pro ten klid to stojí.Ale nyní si zase na straně varování,aby si to každý dobře promyslel.
Nevím,jak bych se rozhodla,být v té samé situace-věk+ dobré odb. krve-a dát to rozhodnutí,zda podstoupit odběr či nepodstoupit.
Asi bych odběr vedla směrem-pokud by dítko mělo nějakou ošklivou vadu,zvládla bych jeho výchovu?Jsem dost silná na to,abych milovala své dítě,i když by bylo hodně nemocné?Zvládla bych situaci,kdyby dítko bylo nemocné a věděla jsem,že vada je neslučitelná se životem a má jen vymezený čas na tomto světě?Pokud bych si myslela,že toto zvládnu / v krajním případě,kdybych byla přeci jen to malé procento,co krev ok,ale problém je /,tak bych odběr neriskovala.Pokud vím,že bych podobnou situaci nezvládla,tak bych pro jistotu šla.I když jistota není nikdy.
Ahoj,já jsem byla na amnio předevčírem.Nebylo to nic hrozného,měla jsem příšerný strach a za 15 sekund bylo hotovo.šla jsem tam ze dne na den,špatně mi totiž vypočetli termín a manžel je momentálně pryč.Tak jsem šla sama,sama se autem odvezla domů a sama teď lenoším doma,mám 14 dní nemocenskou
Musím to pořádně zaklepat,zatím bez komplikací,dírka se hojí
,tak teď jen vydržet 3 týdny čekání na výsledky.Z tripple t.mi vyšel down 1:50 ,tak jsem šla na odběr bez rozmýšlení.A šla bych i příště…
Je mi to lito, hlavne, ze se to srovnalo. Take jsem byla vystavena natlaku abych amniocentezu prodelala - na zaklade vyssi hodnoty hCG vsak celkove byl prvotrimestralni screening negativni. Odmitla jsem a dalsi tydny cekala na druhotrimestralni screening a dalsi UZ. To uz dopadlo dobre. Jsem rada, ze jsem na to nesla, invazivni zakrok proste rizika nese, i kdyz mala. Na nekoho ale ten Cerny Petr padnout musi. Nesla jsem prestoze jsem po zamlklem tehu a je mi 31. Ja myslim ze UZ vysetreni je pomerne presne. v tehle dobe chce kazdy stoprocentni jistotu ze bude vsechno OK ale to je stejne iluzorni…
Příspěvek upraven 15.10.10 v 17:49
Tak me v dobe odberu plodovky bylo 23,proste jen spatne vysel triple test…Jako na odber si nemuzu stezovat,moc hodny sestricky,i pani doktorka,plodovku mi brali pri UZ a nemela jsem po odberu naprosto zadne problemy.
Nejhorsi na tom bylo cekat ty 3 tydny na vysledky.A jak uz tu nekdo psal,nez se celou druhou pulku stresovat jestli bude dite zdrave nebo ne,tak radsi podstoupim odber.
Kazdy ma hold jine zkusenosti.
četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda
lasička1 píše:
Sosačko-po bitvě je každý král.Kdyby bylo vše ok,nyní by si psala-holky běžte,pro ten klid to stojí.Ale nyní si zase na straně varování,aby si to každý dobře promyslel.
Nevím,jak bych se rozhodla,být v té samé situace-věk+ dobré odb. krve-a dát to rozhodnutí,zda podstoupit odběr či nepodstoupit.
Asi bych odběr vedla směrem-pokud by dítko mělo nějakou ošklivou vadu,zvládla bych jeho výchovu?Jsem dost silná na to,abych milovala své dítě,i když by bylo hodně nemocné?Zvládla bych situaci,kdyby dítko bylo nemocné a věděla jsem,že vada je neslučitelná se životem a má jen vymezený čas na tomto světě?Pokud bych si myslela,že toto zvládnu / v krajním případě,kdybych byla přeci jen to malé procento,co krev ok,ale problém je /,tak bych odběr neriskovala.Pokud vím,že bych podobnou situaci nezvládla,tak bych pro jistotu šla.I když jistota není nikdy.
mamčababča píše: četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda
to jsem také někde četla, jen mi utkvělo, že to má být do 12tt pak už to nejde…
a že je to prý přesnější..
No podle genetika zatím nic přesnějšího na Downův syndrom než plodovka není,že do chromozomu se jinak nedostanou…testuje se vyšetření z krve matky,ale zatím jen experimentálně a je to moc drahé… ![]()
mamčababča píše: četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda
dianda píše:
No podle genetika zatím nic přesnějšího na Downův syndrom než plodovka není,že do chromozomu se jinak nedostanou…testuje se vyšetření z krve matky,ale zatím jen experimentálně a je to moc drahé…
tady se o tom taky něco píše, ale četla jsem to i jinde a cena je asi 1500Kč jestli se nepletu http://www.forumzdravi.cz/…i-i-trimestr
holky, myslím, že pletete hrušky s jabkama. nikdo vám neupírá, že doktoři byli supermilý a že se k vám všichni chovali nádherně. to ale nijak nezmenšuje to 1% riziko potratu po odběru plodovky.
Argumentujete, že byste nesnesli tu nejistotu. No zakladatelka si jí očividně užila až až ![]()
a což teprve, kdybyste se ocitli v té skupině 1%, která o dítě přijde. Jak byste se pak dívali na tu jistotu, že dítě je zdravé, kdybyste potratili?
Zvažovali jste před amniem vůbec tuto možnost, nebo jste to hodili za hlavu, že to nějak dopadne. Protože třeba já kdybych šla na amnio, potratila a dodatečně zjistila, že bylo dítě zdravé, tak bych to psychicky neustála ![]()