Odběr plodové vody-nikdy

43
15.10.10 17:20

odběr plodové vody-nikdy

Ahoj všechny, chtěla bych se podělit o mé velmi špatné zkušenosti s odběrem pl. vody. Byla jsem skoro v 20 tt, když jsem se rozhodla i přes dobré výsledky z krve pro odběr. Je mi totiž již 38 a chtěla jsem mít jistotu, že se mi narodí zravé dítě.Pracuji v sociální sféře a mám ty postižené děti často na očích. Píchali mi vodu koncem srpna a 2 dny poté jsem již jela sanitkou do nemocnice. Začala mi samovolně voda odtékat a hrozil potrat, byla jsme zoufalá a stále v nemocnici jen brečela. Bohužel se v tom případě nedá nic dělat, jem ležet v naprostém klidu a čekat. Po 4 týdnech věčného ležení se mi dírka po tom vpichu zacelila.A já konečně mohla domů. Jsem nesmírně sťastná, že to tak dopadlo a vyčítám si stále, že jsem na odběr šla. Bylo to nejhorší, co mě mohlo potkat. Ikdyž musím doma stále ležet,manžel i vaří a děti uklízejí, jsm šťastná zato, jak to dopadlo. A pokud mohu někomu radit, jestli máte dobré krevní testy, tak bych již nikdy tohle neriskovala. Cena je velmi vysoká, riziko odběru je sice nízké, to jsme si myslela taky a jak jsem dopadla.Termín mám 5.1.tak doufám, že to zvládnu do konce..kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
685
15.10.10 17:38

musim ti napisat moju skusenost..tak isto som mala vysledky krvy v poriadku , ale usg nam stale potvrdzoval riziko DS aj napriek tomu ze som bola 3× u ineho lekara a bol to 4D usg kazdy mi povedal rozhodnite sa .....nakolko mam krasne 3 zdrave dcery, teraz cakame nasho vytuzeneho, vysnivaneho a vymodleneho chlapceka aj napriek vsetkym rizikam som na odber sla …strasne som sa bala ale mozem povedat, ze to absolutne nebolelo a nemala som absolutne ziaden problem…cely odber mi robili pod dohladom usg nakolko som uz bola v 23.tt…
myslim si ze viac by mi uskodilo cakanie v strese a nepokoji skoro druhu polovicu tehu..
preto si myslim , ze je to naozaj individualne a je naozaj len na zene ci sa rozhodne pre alebo proti …v kazdom tehu su urcite rizika, prichadza sa o babetka aj napriek tomu ze zena nemusi podstupit amnio..podla mna je to zakrok , ktory nesie svoje rizika …
vysledok sme mali do 2 dni nakolko som nemohla cakat dlhsie vzhladom k danemu tyzdnu…tie 2 dni boli najdlhsie a najhorsie v nasom zivote ale vysledok znel uzastne a este ked si teraz spomeniem na telefonat mam slzy v ociach…znel : cakate krasneho zdraveho chlapceka …
absolutne nelutujem , ze som to podstupila naopak uplne si vychutnavam cele moje tehu … :wink: :wink: nas chlapcek sa narodi o nejake 4 tyzdne :wink: :wink: :wink:
je mi luto , ze si mala takuto skusenost a silno drzim palceky aby ste to dotiahli do uspesneho konca … :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
15.10.10 17:40

no, tak o tom také pořád přemýšlím, zda ano či ne..je mi už 32, před prázdninama jsem potratila a snažíme se znovu…asi bych ty testy odmítla..dost holek poté dokonce i potratilo…držím :palec: ať se daří
já měla termín v lednu, tak doufám, že když už se to nenarodí, tak se aspoň zadaří :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
15.10.10 17:41

Sosačko-po bitvě je každý král.Kdyby bylo vše ok,nyní by si psala-holky běžte,pro ten klid to stojí.Ale nyní si zase na straně varování,aby si to každý dobře promyslel.
Nevím,jak bych se rozhodla,být v té samé situace-věk+ dobré odb. krve-a dát to rozhodnutí,zda podstoupit odběr či nepodstoupit.
Asi bych odběr vedla směrem-pokud by dítko mělo nějakou ošklivou vadu,zvládla bych jeho výchovu?Jsem dost silná na to,abych milovala své dítě,i když by bylo hodně nemocné?Zvládla bych situaci,kdyby dítko bylo nemocné a věděla jsem,že vada je neslučitelná se životem a má jen vymezený čas na tomto světě?Pokud bych si myslela,že toto zvládnu / v krajním případě,kdybych byla přeci jen to malé procento,co krev ok,ale problém je /,tak bych odběr neriskovala.Pokud vím,že bych podobnou situaci nezvládla,tak bych pro jistotu šla.I když jistota není nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
15.10.10 17:46

Ahoj,já jsem byla na amnio předevčírem.Nebylo to nic hrozného,měla jsem příšerný strach a za 15 sekund bylo hotovo.šla jsem tam ze dne na den,špatně mi totiž vypočetli termín a manžel je momentálně pryč.Tak jsem šla sama,sama se autem odvezla domů a sama teď lenoším doma,mám 14 dní nemocenskou :mrgreen: Musím to pořádně zaklepat,zatím bez komplikací,dírka se hojí :-) ,tak teď jen vydržet 3 týdny čekání na výsledky.Z tripple t.mi vyšel down 1:50 ,tak jsem šla na odběr bez rozmýšlení.A šla bych i příště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
15.10.10 17:47

Je mi to lito, hlavne, ze se to srovnalo. Take jsem byla vystavena natlaku abych amniocentezu prodelala - na zaklade vyssi hodnoty hCG vsak celkove byl prvotrimestralni screening negativni. Odmitla jsem a dalsi tydny cekala na druhotrimestralni screening a dalsi UZ. To uz dopadlo dobre. Jsem rada, ze jsem na to nesla, invazivni zakrok proste rizika nese, i kdyz mala. Na nekoho ale ten Cerny Petr padnout musi. Nesla jsem prestoze jsem po zamlklem tehu a je mi 31. Ja myslim ze UZ vysetreni je pomerne presne. v tehle dobe chce kazdy stoprocentni jistotu ze bude vsechno OK ale to je stejne iluzorni…

Příspěvek upraven 15.10.10 v 17:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
15.10.10 17:47

Tak me v dobe odberu plodovky bylo 23,proste jen spatne vysel triple test…Jako na odber si nemuzu stezovat,moc hodny sestricky,i pani doktorka,plodovku mi brali pri UZ a nemela jsem po odberu naprosto zadne problemy.
Nejhorsi na tom bylo cekat ty 3 tydny na vysledky.A jak uz tu nekdo psal,nez se celou druhou pulku stresovat jestli bude dite zdrave nebo ne,tak radsi podstoupim odber.
Kazdy ma hold jine zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
15.10.10 17:51

četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda

• Citovat
  • Upravit
81
15.10.10 17:53
No,to je hodne slozity uvazovani. Take jsem tak uvazovala - co kdyby bylo dite nemocny, zvladla bych to, co bych delala..... Nakonec jsem usoudila ze to clovek stejne nedomysli ani nevymysli. Zacala jsem uvazovat spis o necem jinem - co bych delala kdyby vysledky plodovky dobre nedopadly a ja byla - dejme tomu - ve 21. tydnu tehu. To uz neni zadny potrat ale vyvolavany porod. Co by clovek delal? Podstoupil by to? To je take hodne neprijemna predstava…
lasička1 píše:
Sosačko-po bitvě je každý král.Kdyby bylo vše ok,nyní by si psala-holky běžte,pro ten klid to stojí.Ale nyní si zase na straně varování,aby si to každý dobře promyslel.
Nevím,jak bych se rozhodla,být v té samé situace-věk+ dobré odb. krve-a dát to rozhodnutí,zda podstoupit odběr či nepodstoupit.
Asi bych odběr vedla směrem-pokud by dítko mělo nějakou ošklivou vadu,zvládla bych jeho výchovu?Jsem dost silná na to,abych milovala své dítě,i když by bylo hodně nemocné?Zvládla bych situaci,kdyby dítko bylo nemocné a věděla jsem,že vada je neslučitelná se životem a má jen vymezený čas na tomto světě?Pokud bych si myslela,že toto zvládnu / v krajním případě,kdybych byla přeci jen to malé procento,co krev ok,ale problém je /,tak bych odběr neriskovala.Pokud vím,že bych podobnou situaci nezvládla,tak bych pro jistotu šla.I když jistota není nikdy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
15.10.10 17:55
mamčababča píše: četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda

to jsem také někde četla, jen mi utkvělo, že to má být do 12tt pak už to nejde… :think: a že je to prý přesnější..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
15.10.10 17:56

No podle genetika zatím nic přesnějšího na Downův syndrom než plodovka není,že do chromozomu se jinak nedostanou…testuje se vyšetření z krve matky,ale zatím jen experimentálně a je to moc drahé… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
15.10.10 17:59
Ano,tak to je, prvotrimestralni screening - sklada se z odberu krve na dva tehotenske hormony - volny beta hCG a nejaky PAPP (pardon, to nevim presne). Pak nasleduje podrobny UZ v 13.tydnu(hlavne pamametry typu sijove projasneni). Spolehlivost az 95 procent.V Cechach je jeste standart Tripl test v 16. tydnu, spolehlivost 60 procent. Prvotrimestralni screening provadeji nektera pracoviste standartne a bezplatne (ja jsem tim prosla v UPMD Podoli). Ale nic neni zkratka stoprocentni - mne vysel prvotrimestralni screening sice negativne, ale ten hCG o neco vyssi a tak nasledoval Tripl test, nastesti s negativnim vysledkem, a k tomu jeden extra UZ v 17. tydnu. TAkze tak …
mamčababča píše: četla jsem, že v 10.-11. týdnu lze provést nějaké testy, které spolehlivěji než triple testy odhalí možnost VVV, test si musí myslím každý zaplatit, ale není potom nutné podstupovat amnio, jenže doktoři o této možnosti neinformují, což je myslím škoda
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
15.10.10 18:00
Ano,genetici zrejme obecne miluji amniocentezu… jiz jsem se o tom nekolikrat presvedcila… :zed:
dianda píše:
No podle genetika zatím nic přesnějšího na Downův syndrom než plodovka není,že do chromozomu se jinak nedostanou…testuje se vyšetření z krve matky,ale zatím jen experimentálně a je to moc drahé… :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
15.10.10 18:01

tady se o tom taky něco píše, ale četla jsem to i jinde a cena je asi 1500Kč jestli se nepletu http://www.forumzdravi.cz/…i-i-trimestr

• Citovat
  • Upravit
31594
15.10.10 18:20

holky, myslím, že pletete hrušky s jabkama. nikdo vám neupírá, že doktoři byli supermilý a že se k vám všichni chovali nádherně. to ale nijak nezmenšuje to 1% riziko potratu po odběru plodovky.

Argumentujete, že byste nesnesli tu nejistotu. No zakladatelka si jí očividně užila až až :-?

a což teprve, kdybyste se ocitli v té skupině 1%, která o dítě přijde. Jak byste se pak dívali na tu jistotu, že dítě je zdravé, kdybyste potratili? :-( Zvažovali jste před amniem vůbec tuto možnost, nebo jste to hodili za hlavu, že to nějak dopadne. Protože třeba já kdybych šla na amnio, potratila a dodatečně zjistila, že bylo dítě zdravé, tak bych to psychicky neustála :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí