Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@VeGo píše:
Ahoj holky, podstoupil nekdo v posledni dobe odber pupecnikove krve a tkane? Jak to probihala? Proc jste se pro to rozhodly? Ma nekdo spatnou zkusenost? Vseobecne budu rada za veskere postrehy atd. Popridape je tu nekdo kdo uz toto vyuzil v praxi a pomohlo mu to? Vsem moc dekuji!!
Pro vlastní účely nebo do banky?
@VeGo píše:
@Lama Lama pro vlastni ucely
A pro jaký konkrétní účel by jsi si to představovala?
Uvažovali jsme, ale nejbližší porodnice, co to dělá, je od nás přes hodinu cesty. Takže nakonec jsme do toho nešli.
@Lama Lama doufam, ze to nikdy na zadny konkretni ucel potrebovat nebudeme. Ale vzhledem k tomu, ze tu ta moznost je-kdyby ti nekdy bylo potreba, zda se mi to fajn. Schanim ale veskere info a zkusenosti, nazory…
@Saarka_O to ja budu taky muset dojizdet. Mam v dojezdu 3 porodnice, kde to delaji…ale je to vsude cca 45-60min cesty
@VeGo píše:
@Lama Lama doufam, ze to nikdy na zadny konkretni ucel potrebovat nebudeme. Ale vzhledem k tomu, ze tu ta moznost je-kdyby ti nekdy bylo potreba, zda se mi to fajn. Schanim ale veskere info a zkusenosti, nazory…
No, proto se ptám, zda jsi si nějak blíže pátral, v jaké konkrétní situaci je využitelná. Mě nic nenapadá.
Na transplantaci je tak řev využitelná tak odhadem do dvou tři let dítěte, pac pak už je zkrátka váhové nad potřebné množství kmenových buněk na kilo hmotnosti. No a do tohoto věku si to nikdo nelajszne odtranspantovat hematologicke onemocnění vlastní držení, protože je vyso pravděpodobnost, že tam je nějaká vrozená porucha. Stejně tak nějaká porucha krvetvorby. Na na jaké ty současné experimentální metody použití vlastních kenovch buněk po úrazech michy apod se dají odebrat kdykoli. Takže mi napadá tak leda nějaká jaderná katastrofa s poškozením kostní drene v kojenecké a batoecim věku. A s ohledem na pravděpodobnost mi investice do kryokonzervace vlastni pupecnikove krve přijde stejně racionální jako investice do vlastního protiatomoveho krytu za tímto účelem.
Stanovisko České hematologické společnosti ČLS JEP k problematice využití
autologního štěpu pupečníkové krve
Pupečníková krev je krev, která se nachází v pupečníku a placentě (proto někdy také placentární
krev) a tato krev je krví dítěte. Tato krev po porodu v pupečníku a placentě zůstává a společně s nimi
se běžně likviduje.
Pupečníková krev je bohatá na kmenové buňky krvetvorby a v současnosti se používá, vedle kostní
dřeně, jako zdroj krvetvorné tkáně pro transplantace. Pupečníková krev se pro tento účel odebírá
v průběhu porodu nebo krátce po něm a tento zákrok nijak nezasahuje do průběhu porodu.
Pupečníkovou krev je možné darovat anonymně do „dárcovské“ banky pupečníkové krve pro použití
u jakéhokoliv pacienta na světě (alogenní použití) nebo uschovat pro vlastní budoucí potřebu dítěte
(autologní použití). Specifické je uschování pupečníkové krve v rodinách, kde je již nemocné dítě s
diagnózou, jejíž léčba zahrnuje v některých situacích transplantaci kmenových buněk krvetvorby.
Takové indikované příbuzenské odběry u nás zajišťuje v rámci své činnosti dárcovská Banka
pupečníkové krve ČR. Štěpy pupečníkové krve je možné skladovat dlouhodobě bez známek snížení jejich účinnosti, ačkoliv
je faktem, že transplantační centra berou při výběru štěpu pupečníkové krve ohled i na způsob
zpracování (modernější) a dobu skladování.
Pravděpodobnost použití darované a zpracované pupečníkové krve (alogenní použití) se pohybuje
v současnosti zhruba kolem 5%. Pravděpodobnost použití pupečníkové krve uschované pro vlastní
potřebu (autologní použití) se pohybuje maximálně kolem 0,04%, ale i tak může být nahrazena
vlastními kmenovými buňkami krvetvorby, získanými čerstvě z kostní dřeně.
Nízká pravděpodobnost autologního použití pupečníkové krve vyplývá z toho, že ji nelze použít u
vrozených onemocnění (metabolická onemocnění, vrozené poruchy imunitního systému) a také u
některých leukémií, vzniklých na podkladě vrozených dispozic. Navíc použití vlastních kmenových
buněk krvetvorby (včetně pupečníkové krve) v léčbě maligních onemocnění krvetvorby (leukémie) je
na ústupu, protože vlastní buňky neumí ničit zbytkové populace nádorových buněk. Buňky z krve
zdravého dárce v těle příjemce nádorové buňky rozpoznávají a ničí je (efekt „štěp proti nádoru“).
Nezanedbatelným faktem je i skutečnost, že množství odebrané pupečníkové krve pro autologní
použití může být tak nízké, že je takový štěp z hlediska množství buněk pro transplantaci
nepoužitelný. Toto je podstatný rozdíl proti dárcovským bankám, kde se zpracovávají a následně
uschovávají pouze takové štěpy, jejichž použití je s ohledem na množství buněk velmi
pravděpodobné.
Použití pupečníkové krve (ať už autologní nebo alogenní) v jiných indikacích (moderní buněčná
terapie), než pro které se v současnosti transplantace krvetvorné tkáně rutinně provádí, je již řadu let
předmětem rozsáhlého výzkumu a klinických studií po celém světě. Dosažené průběžné výsledky
jsou nepřesvědčivé. V posledních letech se také ukazuje, že použití buněk přítomných v pupečníkové
krvi nemá žádnou výhodu oproti použití jiných buněk, které se v těle běžně vyskytují a to i v
dospělosti.
Na základě výše zmíněných faktů Česká hematologická společnost odběr a uschování pupečníkové
krve pro autologní použití v současnosti nepodporuje. Naopak z prokazatelných odborných důvodůpodporuje dárcovství pupečníkové krve pro alogenní použití, případně pečlivě indikované uschování
pupečníkové krve zdravých sourozenců narozených v rodinách s nemocnými dětmi.
Toto stanovisko je v souladu se stanovisky obdobných společností ve vyspělých zemích a také
s Doporučením Rady Evropy (Recommendation Rec(2004)8 of the Committee of Ministers to
Member States on Autologous Cord Blood Banks).
Taky jsme o tom uvažovali, ale nakonec jsme do toho nešli právě z těch důvodů, které jsou v příspěvku přede mnou. V podstatě je ta krev nepoužitelná…
@VeGo precti si tohle https://www.idnes.cz/…5_zdravi_jup rozhovor s vedoucim pracovnikem Banky pupecnikove krve. Pro vlastni ucely je krev prakticky nepouzitelna a odber za timto ucelem zbytecny. Ale muzes pomoct treba nekomu jinemu
.
Nepremyslim pouze nad autolognim vyuzitim ale i nad tim, ze krev ci tkan muze byt vyuzita napr pro sourozence nebo pro me a manzela. Co jsem se docetla muze byt toto vyuzito i na jine nemoci nez je leukemie napr. rostrousena skleroza, autismus, cukrovka, infart atd. Take premyslim nad tim, za to ma smysl ovsem nikdo nevi, jak to bude do budoucna??? Vyzkumy jdou preci tak rychle vpred. Proto jsem porad na vaskach.....
@Lama Lama píše:
Na transplantaci je tak řev využitelná tak odhadem do dvou tři let dítěte, pac pak už je zkrátka váhové nad potřebné množství kmenových buněk na kilo hmotnosti. No a do tohoto věku si to nikdo nelajszne odtranspantovat hematologicke onemocnění vlastní držení, protože je vyso pravděpodobnost, že tam je nějaká vrozená porucha. Stejně tak nějaká porucha krvetvorby. Na na jaké ty současné experimentální metody použití vlastních kenovch buněk po úrazech michy apod se dají odebrat kdykoli. Takže mi napadá tak leda nějaká jaderná katastrofa s poškozením kostní drene v kojenecké a batoecim věku. A s ohledem na pravděpodobnost mi investice do kryokonzervace vlastni pupecnikove krve přijde stejně racionální jako investice do vlastního protiatomoveho krytu za tímto účelem.
To jsem vůbec nevěděla. A takový to byl na začátku boom, kdy se mluvilo o zázračném využití.
děkuji za informace, které jsi okopčila v dalším příspěvku. Je to poučné.