Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, maminky, chtěla jsem se zeptat, zda jste u dvojčátek některá z vás zvažovala či případně uskutečnila odběr pupečníkové krve. Zvažuji tuto možnost, jen nevím, zda nechat odebrat krev od obou nebo stačí jen od jednoho mimi. Čekáme dvouvaječná dvojčata. Zajímal by mě váš názor či případná zkušenost.
My do toho půjdeme, taky čekáme dvojvaječná a co se mi podařilo zjistit, každé mimčo musí mít tu svojí.
A jak moc předem jste se o tom v porodnici bavili? Je potřeba nějaká doba na vyřízení všech formalit?
Nedávno bylo v TV, že pupečníkovou krev (dárcovsky) bere jen Praha - Krč, Slaný a Česká Lípa.
Před porodem je třeba se zaregistrovat a pokud se krev neodebírá přímo v dané porodnici, tak nemocnice zajistí transfer.
@LucieB84 píše:
My do toho půjdeme, taky čekáme dvojvaječná a co se mi podařilo zjistit, každé mimčo musí mít tu svojí.
Mimčo nemusí mít tu svou. To by se pak nemohlo darovat a případně miminkovská se může použít i pro staršího sourozence. To mi bylo nabídnuto, ale záleží tam na tom, kolik té krve je a pak na tom kolik bude vážit v případě, že by ji potřebovalo. Pokud by to překročilo, tak je ta krev k ničemu.
Já měla zájem o dárcovství, to bohužel dělají jen 3 porodnice.
Pettulle: tak nevím ,mě bylo řečeno že se dvojvaječná většinou rodí s rozdílnou krevní skupinou, tak proto. Dárcovství tak samozřejmě možné je, ale ne pro všechny nemoci je to vhodné. My raději necháme odbrat z obou pupečníků.
Ahoj, nevím, jestli už nepíšu pozdě, ale u dvojvaječných dvojčat nejde o to, že mají rozdílnou krevní skupinu, ale spíš o to, že mají rozdílné tkáňové znaky - transplantační antigeny (HLA). Dvojvaječná dvojčata jsou každé jiné, jako normální sourozenci. Takže si myslím, že je lepší mít pupečníkovou krev od obou. Můžou se tak buď vzájemně jistit a nebo, v případě nutnosti, můžou dostat i tu svoji krev - u některých nemocí je to lepší. Pokud jsou jednovaječní, tak je to geneticky jako by to byl tentýž člověk, mají naprostou shodu a mohli by si potom vzájemně bez problémů darovat cokoliv - tomu se říká syngenní transplantace. Pokud vím, tak odběr u císaře by neměl být problém, snad jen že pokud by byl velkej frmol na sále, dostane vždycky přednost péče o matku a děti před odběrem.