Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Předem se omlouvám, pokud komolím, ale někde jsem se dočetla, že je možné odebírat vajíčka v jednotlivých cyklech i bez stimulace. Máte s tím někdo zkušenost? Měla by to být šetrnější metoda, kdy se prostě odebere jen ten jeden uzrálý folikul (nebo je folikul to okolo vajíčka?
).
Ano, je to možné. Říká se tomu nativní cyklus nebo je možné stimulovat jen minimálními dávkami léků - tomu se říká „minimálka“. Jinak se odsává folikul (obal s tekutinou) ve kterém je vajíčko.
Ahoj. Bez stimulace se to nazýva nativní cyklus. Je tu na toto téma diskuze. Mrkni tam. ![]()
Rozhodně je to menší zátěž
, do těla se necpou hormony , ale také mnohem menší úspěšnost. Při stimulaci léky uzraje více folikulů, tím pádem je větší šance, že dojde k oplodňení a následně přenosu embrya do dělohy. Ono totiž není pravidlo, že v každém folikulu je vajíčko nebo že každý cyklus folikul uzraje. Speciálně, když se nedaří otěhotnět, tak tam většinou nějaký problém je. Proto se využívá té hormonální stimulace.
Je to komplikovanější. Já bych měla být dárkyně (na zahraniční klinice) a dle lékaře čím dříve tím lépe. Vzhledem k tomu, že jsem teď těhotná a termín mám na přelomu dubna a května, tak bych ráda kojila, co nejdéle a i kdyby minimálně 1/2roku. No a dle všeho se kojení a stimulace navzájem neslučují, sice jsem tu četla, že někdo prošel stimulací během kojení, ale náš lékař to vyloučil a chtěla jsem se ho právě zeptat na tento způsob, ale nějak jsem to nikde nemohla najít.
Aha, tak ale doktor má pravdu, stimulace a kojení se opravdu vylučuje. Většina léků totiž prochází do MM. Ale i při kojení si myslím nebudou chtít udělat ani nativ, protože při plném kojení nedochází často vůbec k ovulaci. Nehledě na to, že pokud jsi dárkyně, tak je žádoucí odebrat co nejvíce vajíček.
Žádoucí ano, ale my bychom to prostě dělali každý měsíc (na penězích v tuhle chvíli nesejde) a dle zkušeností z rodiny, se u našich ženských menstruace potažmo plodnost a tím tedy snad i ta ovulace vrátila zpět hned po šestinedělí…maminka otěhotněla měsíc po šestinedělí znovu, sestra, teta i babička měla normální MS, sestřenka, která je jediná sledovaná už „moderními“ metodami, normálně ovulovala…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.