Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem,
tento příspěvek tady ukládám pro ty, co vybírají CAR třeba v Olomouci a nemohou se rozhodnout. Chtěla bych všechny upozornit na nechutný přístup personálu v CAR Fertimed Olomouc. Léčili jsme se tam s manželem po dobu 2 let bezvýsledně, ale byli jsme tam pouze 6 x na IUI. Nicméně jsme pokaždé vyseděli v čekárně důlek. Seděli jsme tam někdy i několik hodin, přestože jsme byli pokaždé obědnáni na určitou hodinu. Pak mi tam doktorka řekla, že moje testy jsou v pořádku a že nejsem nositelko cystické fibrózy, po 14 dnech mi ale jiný doktor řekl, že přišly výsledky a že jsem nositelkou cystické fibrózy, když jsem mu řekla, co mi pověděla doktorka, tak řekl, že toho mají hodně a že se asi spletla
Když jsme byli pozváni na postkoitální test a zdravotní sestra nesla hadičku s obsahem mojí dělohy (sekret + sperma), tak dělala znechucené ksichty na svou kolegyni a to přímo bezostyšně přede mnou
. Pokaždé nás měl jiný doktor, nikdy nám nic nevysvětlili a vždy se zajímali jen o to, zda je všechno zaplaceno, ale aby nám podali potřebné informace, to jsm,e se jich vždy museli dožadovat.
Tak jsme se loni rozhodli pro sanus Pardubice (i přes dojíždění autem z Olomouce 2 hodiny). Byli jsme naprosto spokojeni. První pokus IVF pomocí metody ICSI nám nevyšel, nechali jsme si zamrazit 5 zbylých embrií. A na druhý pokus, kdy z 5 zamražených přežilo pouze 1, se nám to podařilo a já jsem teď v 5.TT
Přístup lékařů, sester i embriologů v Sanusu Pardubice byl skvělý, mohu je pouze chválit, prostředí narozdíl od Fertimedu OL nepřipomínalo kravín, kde stojí jedna kráva vedle druhé a čeká na oplodnění, ale bylo moc pěkné a moderní. A taky odběrová místnost pro tatínky není běžné WC, na které se navíc chodí přímo z chodby, kde všichni (i když třeba neúmyslně) sledují, jak dlouho to kterému tatínkovi trvalo, je to zcela izolovaná místnost v zázemí centra, kam nemá nikdo jiný povolený vstup a nemůže tatínkovi ťukat na dveře a rušit ho. Lékaři a embriologové v Sanusu nám všechno důkladně vysvětlili, všechny jejich pokyny byly jasné a zřetelné. Ještě jednou moc děkuji. ![]()
ja nemuzu na Fertimed v Polance nadavat! Opravdu vazne jiny pristup. Sice se stridaj 2 lekari. Ale vse na 1*
Mufff píše:
Ahoj všem,
tento příspěvek tady ukládám pro ty, co vybírají CAR třeba v Olomouci a nemohou se rozhodnout. Chtěla bych všechny upozornit na nechutný přístup personálu v CAR Fertimed Olomouc. Léčili jsme se tam s manželem po dobu 2 let bezvýsledně, ale byli jsme tam pouze 6 x na IUI. Nicméně jsme pokaždé vyseděli v čekárně důlek. Seděli jsme tam někdy i několik hodin, přestože jsme byli pokaždé obědnáni na určitou hodinu. Pak mi tam doktorka řekla, že moje testy jsou v pořádku a že nejsem nositelko cystické fibrózy, po 14 dnech mi ale jiný doktor řekl, že přišly výsledky a že jsem nositelkou cystické fibrózy, když jsem mu řekla, co mi pověděla doktorka, tak řekl, že toho mají hodně a že se asi spletlaKdyž jsme byli pozváni na postkoitální test a zdravotní sestra nesla hadičku s obsahem mojí dělohy (sekret + sperma), tak dělala znechucené ksichty na svou kolegyni a to přímo bezostyšně přede mnou
. Pokaždé nás měl jiný doktor, nikdy nám nic nevysvětlili a vždy se zajímali jen o to, zda je všechno zaplaceno, ale aby nám podali potřebné informace, to jsm,e se jich vždy museli dožadovat.
Tak jsme se loni rozhodli pro sanus Pardubice (i přes dojíždění autem z Olomouce 2 hodiny). Byli jsme naprosto spokojeni. První pokus IVF pomocí metody ICSI nám nevyšel, nechali jsme si zamrazit 5 zbylých embrií. A na druhý pokus, kdy z 5 zamražených přežilo pouze 1, se nám to podařilo a já jsem teď v 5.TT
Přístup lékařů, sester i embriologů v Sanusu Pardubice byl skvělý, mohu je pouze chválit, prostředí narozdíl od Fertimedu OL nepřipomínalo kravín, kde stojí jedna kráva vedle druhé a čeká na oplodnění, ale bylo moc pěkné a moderní. A taky odběrová místnost pro tatínky není běžné WC, na které se navíc chodí přímo z chodby, kde všichni (i když třeba neúmyslně) sledují, jak dlouho to kterému tatínkovi trvalo, je to zcela izolovaná místnost v zázemí centra, kam nemá nikdo jiný povolený vstup a nemůže tatínkovi ťukat na dveře a rušit ho. Lékaři a embriologové v Sanusu nám všechno důkladně vysvětlili, všechny jejich pokyny byly jasné a zřetelné. Ještě jednou moc děkuji.
Moc gratuluji,ještěže jsem šla na radu kamarádky do FN Olomouc
Jasně, slyšela jsem, že FN OL je o moc lepší než Fertimed OL. Tak přeju hodně štěstí ![]()
Mufff, gratuluju
. Ale nemuselas tak daleko, hned kousek od Fertimedu je Reprofit. Pobočka Olomouc, zákroky se dělají v Brně. Vše naprosto úžasné, jak prostředí, přístup, vždy stejný lékař, nikdy se neplatilo nic navíc. Všichni milí, ochotní, čekací doba minimální. První zmínka o penězích padla až když jsme odjížděli z Brna po ET. Platili jsme jen lepší injekce, ISCI a PK. Povedlo se napoprvé
. Kamarádka také navštěvovala fertimed a mluvila přesně jako ty. 6× IUI jednou IVF, vše bezúspěšně, prý platili i za ultrazvuk
.
Každopádně důležité je, že se to povedlo. Ať jde vše, jak má…
Aha, tak o Reprofitu jsem nevěděla Bibi1982; bohužel (…nebo …co to povídám, …vlastně naštěstí) nemám ve svém okolí nikoho dalšího s problémem s otěhotněním, tak jsem neměla moc informací a všechno jsem tak nějak tahala z diskusí na internetu. A ty už máš v bříšku takové veliké krásné miminko (viz profilová fotka)?
Kdy máš termín?
Jasně, důležitý je, že se to povedlo. Já taky zjišťovala po internetu a po známých. A z několika stran mi právě doporučili Reprofit. Fakt si nemůžu stěžovat.
Termín mám zatím 31.7., ale prcek je dle ultrazvuku pořád větší, tak to posunujou dřív a dřív, tak jsem zvědavá, co z toho nakonec bude. Zítra začínám 17. týden. Ale přijde mi, že to nějak neutíká
. Už bych chtěla léto a mít ho u sebe:-). Jsem strašně nedočkavá
.
A ty už jsi byla na prvním ultrazvuku?
Ahoj ![]()
Mufff, moc gratuluji
Já taky chodím do Sanusu v Pardubicích, ale bohužel se moc nedaří - viz podpísek ![]()
Bibi neboj, už to určitě uteče, až bude trochu tepleji, tak se ty dny nebudou tak táhnout jako teď.
Já už jsem na prvním ultrazvuku byla, ale byl tam vidět zatím jen těhotenský váček. V pondělí jdu na další a na kontrolu srdeční činnosti (v 7. týdnu TT). Taky mě čeká endokrinologické vyšetření, protože mám podle prvních výsledků krve v těhotenství sníženou funkci štítné žlázy, tak snad to bude ok a miminko to nijak neohrozí.
Jinak já jsem nemusela do těch Pardubic jezdit pokaždé, léčím se v olomouckém G-centru (MUDr. Skřivánek) v Olomouci na náměstí - klasická gynekologie, kde ale ordinuje MUDr. Vodička (vždy jen v pondělí, jinak je v Sanusu Pardubice), tak se mnou veškerou hormonální přípravu a kontroly řešil on a dokonce kvůli mě i několikrát přijel z Pradubic v jiný den (včetně sobot a nedělí). Je velmi ochotný. A do Pardubic jsme jeli jen na odsátí vajíček a 2 na ET.
A přeju ti, ať vše dobře a bezproblémově probíhá a ať ti to rychleji uteče. Jsi na ryzikovým? nebo chodíš do práce? Já jsem zůstala na rizikovým a lenoším pořád doma.
Kači01 a jak je to s tebou? Jak dlouho už se pokoušíte a co jste už prošli za léčbu? My jsme se nejdřív pokoušeli 3 roky a pak jsme začali s IUI, to se táhlo dlouho a bezvýsledně,pak ještě došlo na laparoskopii a hysteroskopii v olomoucké fakultní nem. (kde mi řekli, že jsem úplně zdravá a nic špatného nenašli)a po prvním nezdařeném embryotransferu jsem už tak nějak o tom všem začala pochybovat. Taky už jsem začala uvažovat o tom, jestli to lékaři (nemyslím nějaké konkrétně, ale všeobecně) schválně neprodlužují, protože jim to zaručuje stálý přísun peněz ze zákroků, atd. (nejen od samoplátců,ale i od pojišťoven). No psychika si se mnou asi začala trochu hrát, ale teď, když se to podařilo, tak jsem strašně šťastná a doktorům už zase víc důvěřuju a ten můj výmysl s businessem považuju za výplod mojí zdrcené psychiky po tom všem, čím jsem prošla. Nejhorší je zůstat v klidu. Všichni kolem (kamarádky, rodina, partner) mi říkali, že na to nesmím myslet, že to je taky určitě tím, ale to se všem řekne, když se ostatní kamarádky pomalu jen otřely o trenýrky a otěhotněly
A čas pořád běží a kolem se rodí další a další děti, jak pak má člověk zůstat v klidu, že? Určitě se cítíš podobně, ale věř, že to vyjde
a budeš se radovat ![]()
Tak to je paráda takový přístup. My byli taky v Brně jen dvakrát na OPU a ET. No já už jsem doma od OPU, tím víc se to vleče. Je to už od 10.11.. Ale co, musíme něco vydržet. ![]()
No já jsem doma už od začátku hormonální přípravy na první IVF, od 9.11.
, tak to jsme na tom stejně. Je to nuda, ale v tomto nečase je doma stejně nejlépe. Já mám vycházky od 10 do 16 h, ale zatím je ani moc nevyužívám, jen když jedu někam na nákupy nebo občas zajdu do solné jeskyně, ale na jaře už budu chodit po procházkách, abych se dala trochu do formy, po těch hormonech jsem pěkně nakynula…a bude hůř a hůř ![]()
Jinak mám za sebou: 4 x IUI (z poslední mimoděložní těhotenství, vejcovod pryč)
4 x IVF (4 x ET, 1 x KET - 2. ET biochemické těhotenství)
v lednu nativ - 1 vajíčko, neoplodněno
Snažíme se 4 roky, jsem bez vejcovodů…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.