Odběry krve mimo místo bydliště

Napsat příspěvek
Velikost písma:
68930
30.7.20 23:44

V době covidu nejhoršího jsem řešila, jestli jet na odběr přes půl města nebo si dojít kousek pěšky k nám. Doktor mi to posvětil a místní laborka neměla problém, že mu to pošle. Ale zas někde vím, že vyžadovali odběr jen ve vlastí laboratoři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
31.7.20 06:17
@Serpentini píše:
Místo doktor nikdy neupřesňuje, automaticky se bere že půjdeš v místě nejblíže dotčenému zdravotnickému zařízení. Takže ještě chodíš do poradny v Ústí, tak to tam až z Prahy vážně posílat nebudou.

Ale to vis ze budou, je jim fakt jedno, jestli to tou postou jde v ramci mesta nebo pres pul rebubliky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
31.7.20 06:21

@ugluk Nejsem si jista, zda maji pravo urcovat konkrétní laboratoř, pokud to udela jina akreditovana. Ano, pokud to rozumne vysvetli, proc, tak tam půjdu dobrovolně, ale jinak jsem na prikazy typu pujdete sem primo alergická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
31.7.20 07:52

@j.a.n.i1 tak třeba jedno z odborných pracovišť, kam jsem chodila, chtělo jen výsledky své laborky. Odůvodňovali to tím, že každá laboratoř může mít trochu jiné metody, tudíž trochu jiné referenční meze, což sice napíšou, ale přeci jen doktor mě posuzuje v průběhu let, porovnává ta čísla, jak se mění, časem se doktor může vyměnit a asi si za rok už nikdo nevzpomene, že tenhle trochu ulítlý výsledek byl vlastně nabrán jinde. Takhle koukne do počítače, vidí číslo, ví, s čím ho porovnat. Plus pro ně je samozřejmě snazší, když jim to jejich laborka hodí rovnou do počítače, než když to někam dorazí poštou a někdo to musí předatlovat… Stačí kouknout třeba na hodnoty TSH na štítou žlázu, že má každá laborka ty referenčí hodoty trochu jinde. Takže já bych se radš předem ptala, i když obecně by to samozřejmě neměl být problém - někde naberou, vyhodnotí, pošlou poštou a je to. Asamozřejmě pokud už poštou posílají, tak je naprosto jedno, jesli jsem byla v laborce ve vedlejší ulici, vedlejším městě nebo na druhém konci republiky. Stejně tvrdím, že nejhorší trasa pro poštu je z Prahy do Prahy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9019
31.7.20 08:16

@j.a.n.i1 mí doktoři mají výsledky odběrů rovnou v PC. A třeba zrovna z jednoho pracoviště VFN mě poslali na odběry vyloženě na Karlovo náměstí. I po pročtení diskuze nemám pocit, že by bylo jedno kam jde člověk na odběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
31.7.20 08:21

@ugluk Jo, tohle je presne ten pripad co beru, když k nemu dostanu toto vysvětlení. Stejne tak, když doktor rekne, ze z tehle ladorky ma vysledky rychleji, tak pokud to specha, tak pujdu tam, o když je to pro me narocnejsi. Jen prosze ocekavam komunikaci a ne prikaz, ten mam pak tendenci nesplit uz jen z toho duvodu, ze me to nasere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
31.7.20 08:23
@j.a.n.i1 píše:
@ugluk Nejsem si jista, zda maji pravo urcovat konkrétní laboratoř, pokud to udela jina akreditovana. Ano, pokud to rozumne vysvetli, proc, tak tam půjdu dobrovolně, ale jinak jsem na prikazy typu pujdete sem primo alergická.

U nás jednoduše - protože jim to jinde chodí pěšinkama. Nedá se na výsledky spolehnout. Ono kolikrát i v té naší jim to ujede. Ale vidím to hned a řeším - od rána mi najednou začne několikátý pacient chodit s divnou hodnotou toho a toho. Tak hned do laborky vlítnu a řeším. Když to bude jen jediný pacinet z laboratoře xy, tak to nemám šanci zjistit.

Obtížná porovnatelnost vývoje parametrů. Nemám kontolu nad preanalytickou fází - jak dlouho trvá, než se odebraná krev zpracuje - v těch soukromých laborkách to kolikrát převážejí kdejakými svozy.

Ale asi bude záležet, co to je odběry. Někde asi problém nebude.

Dohodla bych se s doktorem a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
31.7.20 08:28

@Lama Lama Ale jo, to je jasny, kor když se sleduje nejaky vyvoj, tak je na prd, když to dela pokazdy nekdo jiny. Ale zaklad je ta komunikace což je nekdy ten největší problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
31.7.20 08:37

@Lama Lama A to neveris ani treba Synlabu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
31.7.20 17:15
@kyticka86 píše:
@Lama Lama A to neveris ani treba Synlabu?
Ne. Ale to fakt není o Synlabu nebo jiné firmě. TO je fakt o tom, že já sleduju hodnoty, které jsou významě ovlidněny preanalytickou fází ( hlavně doba zpracování od odběru). U nás v laborce to prostě vim - rozbil se stroj na jednom pracovišti, nosí se to do jiného areálu - prodlení. Pro mě info, že ám výsledky brát s rezervou a neplašit. Sjtejně tak - bycbí paní, která nosí vzorky, rozbula se potrubka- to samé. Přijde mi ten den už pátá snížená hodnota nějakého parametru - zvedám telefon a volám vedoucí laboratoře, co se jim tam děje.
nono beztak i z toho synlabu ty speciality zkončí nakonec u nás. Jen to před tím den cestuje po všech čertech.
No a plus je tlak z vedení - ekonomická stránka. Jako je vcelku jasné, že vedení nemocnice nepodporuje, aby byly odběry účtovány jinou laboratoří, když to konec konců často nakonec zkončí v naší laboratoři, jen je to s přirážkou Synlabu. :lol:
No a pak možnost doměření, hlášení výsledků- já už jsem zvyklá, že mi extrémní výsledky hlásí naše lab. telefonicky. Zas ví, že mi nemaj uhánět u pacientů, kteří mají to a to… Divné hodnoty taky volaj, aby se dohodli, co dál- zkrátka už je máme vycvičený, aby u toho mysleli. Můžu nechat něco doměřit ze zamraženého alikvotu…
@j.a.n.i1 píše:
@Lama Lama Ale jo, to je jasny, kor když se sleduje nejaky vyvoj, tak je na prd, když to dela pokazdy nekdo jiny. Ale zaklad je ta komunikace což je nekdy ten největší problem.

Tak jasně. Ono je to oboustranný- ono často nekomunikuje ani ten pacient. Ptá se na emiminu, tam mu poradí, že může, místo aby se domluvil s odesílajícím lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101575
31.7.20 20:12
@Lama Lama píše:
Tak jasně. Ono je to oboustranný- ono často nekomunikuje ani ten pacient. Ptá se na emiminu, tam mu poradí, že může, místo aby se domluvil s odesílajícím lékařem.

Tak zas pokud je nutné aby to udelala konkrétní laboratoř, tak bych cekala, ze mu to lékař sám od sebe řekne. Pokud jen dostanu zadanku, tak to beru tak, ze je to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
31.7.20 20:30
@j.a.n.i1 píše:
Tak zas pokud je nutné aby to udelala konkrétní laboratoř, tak bych cekala, ze mu to lékař sám od sebe řekne. Pokud jen dostanu zadanku, tak to beru tak, ze je to fuk.

Hele, řikáme to horem dolem - do odběrového cestra, dole, v prvním patře, budova H… To je prostě marný.
Ono by ty naše žádanky nemělo ani jiný pracoviště brát - je to elektronická žádanka pro naší laboratoř. Není tam ani razítko, ani identifikace našeho pracoviště. Ale oni si to zjistí a chtěj urvat kšeft za každou cenu. Měli by i těm jednodušším pacientům říct - sorry, to je elektronická žádanka Nemocnice Horní Dolní, to k nám nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí