Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
doufám, že se tu najde někdo, kdo řešil podobný problém. Jsem v 16. týdnu a dělám náročnější práci - tzn. pracuji na poště, vnitřní služba. Kromě jedné směny taháme těžké věci. Bohudík mi nic není, ale doktorka na první kontrole říkala, že se mám šetřit, že vidí malou kýlu. ![]()
Odejít na mateřskou bych měla v pulce listopadu, přemýšlím kvůli náplni práce cca tak od října. Nikdy jsem po vedoucích nic nechtěla, až před 14 dny jsem je poprosila, zda by mě neuvolnili ze sobot. (Jste na cele poste sama, taháte sama věci a kdyby něco nikdo vám napomůže, protože tam nikdo není) Souhlasili, ze od srpna nemusím. Dneska najednou, ze v srpnu půjdu.
Tak jsem se lehce chytla, že je nás 5 ženských, soboty děláme tři jak je to mozny, ze mám alespoň důvod. No nedokazala mi to vysvětlit, tak to už jsem měla nervy.
dnešní rozhovor byl tak nepříjemný, že jsem z toho dost špatná
vyptavala se už po několikáté, kdy půjdu na mateřskou, ze to počítala a je to půlka listopadu. Když jsem řekla, ze do listopadu to nedam, tak se začala hrozne divit.
V listopadu začíná vánoční provoz, už vidim, jak s břichem tahám těžký věci. Práci mám rada, chtěla jsem chodit, co nejdýl, i kvůli penězům a vychazkam - nechci na marodni
ale jejich chování je hrozné, to bych tu byla dlouho
jsem pořád ve stresu, co prijde od nich dalšího. Těhotné dorucovatelky sly marodit hned, co zjistily, ze jsou těhotné a toho, ze já ne si ani neváží.
Nikdy jsem nemarodila, neumim z ničeho nic nepřijít.
Omlouvám se za sloh, šel by i vetsi
![]()
Máte tu někdo fyzicky náročnou práci a sel jste na marodní ještě před mateřskou? A jak dlouho před? Dekuji moc za odpovědi, já jsem dneska z toho vazne rozhozena ![]()
@MartinkaD25 Vztahy v zamestnani byvaji ruzne. Nekdy lepsi, nekdy horsi. Pokud mas empatickou Dr. a nebude ti vadit, ze budes na neschopence omezena vychazkami, zustan doma. Penize sice nic moc, ale psychika a zdravi jsou prednejsi.
Já měla dvě děti při studiu, takže jsem musela chodit až do konce na výuku i praxe (zdravotnictví), ale ve tvém případě bych už zůstala doma. Potřetí už bych taky víc myslela na sebe.
Já zůstala doma kvůli koroně - jsem ze zdravotnictví, termín mám už za dva týdny, ale zas ruku na srdce co doma? Máme barák se zahradou, všechno co potřebuju, ale stejně. Je to docela dlouhá doba a někdy je to na palici…
Pokud se nepletu, melo by se na tvou situaci vztahovat nasledujici:
Zákoník práce v § 239 stanoví, že koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Pokud by při takové práci dosahovala nižšího výdělku než před převedením, vyrovná se její příjem formou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství. Tato dávka nemocenského pojištění se poskytne, budete-li po převedení na jinou práci dosahovat nižšího výdělku bez svého zavinění. Pro výpočet peněžité pomoci v mateřství se pak k nižším výdělkům z důvodu převedení nepřihlíží. Pokud by Vás zaměstnavatel nepřevedl na jinou práci ze shora uvedených důvodů například proto, že odpovídající práci nemá, šlo by o překážku v práci na straně zaměstnavatele. Musel by Vám až do nástupu na mateřskou dovolenou poskytovat ušlý výdělek ve výši průměrného výdělku.
Není důvod abys byla na neschopence. Zaměstnavatel tě musí předelit na práci kterou může vykonávat v těhotenství, u tebe tzv zvedat balíky do určitých kil. Pokud to neumozni, tak máš právo na 100%platu a zůstat doma bez vycházek - volný čas celý den(překážka na straně zaměstnavatele v práci)! Rozhodně se nenech okrást o volny čas a finance.
Normálně choď do práce dál. Tyhle těhotný na neschopenkách mi lezou krkem. Těhotenství je jako nemoc? Nebo proč by si měla být doma? Chod do konce listopadu a nebud “líná”.
V zákoníku práce jsou nějak omezena kila, která může tahat těhotná, takže bych si to našla a napsala oficiální žádost na přeřazení na jinou práci, kde toto dělat nebudeš.
@Zamilovanakarolinka a proc by tehotna na neschopence byt nemohla? Pokud je prace fyzicky narocnejsi a neciti se na to, tak lepsi je snad byt doma, nez ohrozit sebe a mimino, ne?
Sama sice na neschopence nejsem, ale tehotenstvi je pro me ok a citim se dobre..:
Ale vzhledem k tomu, ze mam za sebou i neuspesne tehotenstvi, bych pri pochybnostech/problemech zustala take doma…
Ano, tehotenstvi neni nemoc, ale zase k tomu clovek musi pristupovat s rozumem… A nemuze podle sebe soudit druhe…
Ale chapu, ze holky, co sedi v kancelari (nerikam, ze je to tvuj pripad), tohle vetsinou nechapou
.
Já mám dvě děti a u obou jsem byla na neschopence snad od 3.měsíce. U prvního jsem měla náročnější práci (na tahání věci) takže sem řekla, že tohle těhotná dělat nebudu a u druhého jsem byla pořád tak děsně unavená, že jsem byla prostě pro práci nepoužitelná takže sem taky zůstala doma. ![]()
@MartinkaD25 těžko říct, jak bych se zachovala. Taky jsem byla v 1. Těhotenství statečná. Nic těžkého jsem netahala, ale měla jsem poměrně stresovou práci… Nebylo mi úplně dobře a poslouchala jsem pindy, že těhotenství není nemoc. ve 30tt jsme z práce plynule šla do nemocnice a ve 33tt jsem porodila… Kdybych blbka lezela doma s nohama nahoře a neposlouchala pindy o těhotenství, třeba bych na tom byla lépe…
@Zamilovanakarolinka píše:
Normálně choď do práce dál. Tyhle těhotný na neschopenkách mi lezou krkem. Těhotenství je jako nemoc? Nebo proč by si měla být doma? Chod do konce listopadu a nebud “líná”.
Lezou vám krkem ženy, které dělají zakázané práce v těhotenství a chtějí se domoci svých práv? Já zas nesnáším zaměstnavatele, kteří obchází zákon a okrádají těhotné tím, že je nutí jít na neschopenku.
Zakladatelko, napiš si oficiální žádost o přeložení z důvodu zakázané práce, na neschopenku tě nikdo nemůže poslat. Normálně jim tam cituj zákon, a pokud tě nepřeloží, tak požaduj 100%, je to překážka ze strany zaměstnavatele. Pokud tě stáhnou z víkendů, nočních atd. a klesne ti plat, zažádej o vyrovnávací příspěvek v těhotenství. Na neschopenku jdi jen tehdy, pokud ti bude zle nebo budeš mít rizikové. Nenech se zbytečně okrádat!
@Zamilovanakarolinka píše:
Proč ti lezou krkem? Kolikrát za život je, takováhle PRACUJÍCÍ, ženská těhotná? 2×? 3×? Děláš, jakoby byla doma pořád. Jiný stav je jiný stav. Únava, potíže s tlakem, nevolnosti, později bolesti zad, píchání všude možně, tvrdnutí břicha. Pokud se někdo necítí, netřeba dělat hrdinku a bít se v prsa, že těhotenství není nemoc. Zvlášť pokud zaměstnavatel dělá, že nevidí, neslyší. A dohadovat se s někým? To je někdy házení hrachu na zeď, nevede to nikam. Klid a nohy v teple, to přeju každé těhotné, která o to stojí.
Zakladatelko, pokud tvoje práce obsahuje některé z činností uvedených zde https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 (práce zakázané těhotným), napiš dopis, že z důvodu vykonávání činnosti…, která je uvedena mezi zakázanými prácemi pro těhotné dle vyhlášky… zadas o přeřazení na práci vhodnou. Nech si potvrdit převzetí dopisu. Zaměstnavatel ti musí vyhovět a pokud takovou práci pro tebe nemá, zůstaneš doma a běží ti 100%platu. A nejsi omezená vycházkami. PN je pro těhotné, u kterých je překážka v práci na jejich straně (třeba krvácení apod.)
@Kolicek95 píše:
Lezou vám krkem ženy, které dělají zakázané práce v těhotenství a chtějí se domoci svých práv? Já zas nesnáším zaměstnavatele, kteří obchází zákon a okrádají těhotné tím, že je nutí jít na neschopenku.
Zakladatelko, napiš si oficiální žádost o přeložení z důvodu zakázané práce, na neschopenku tě nikdo nemůže poslat. Normálně jim tam cituj zákon, a pokud tě nepřeloží, tak požaduj 100%, je to překážka ze strany zaměstnavatele. Pokud tě stáhnou z víkendů, nočních atd. a klesne ti plat, zažádej o vyrovnávací příspěvek v těhotenství. Na neschopenku jdi jen tehdy, pokud ti bude zle nebo budeš mít rizikové. Nenech se zbytečně okrádat!
Jojo, udelej to, domahej se svych prav, a po rodicovske si hledej jinou praci. Takhle jednoduse je to psane v zakonech, ale realita je bohuzel jina ![]()
Ma praci, pro kterou je z duvodu tehotenstvi prace neschopna.