Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj všechny maminky
mám dotaz.Mam rok a půl starou holčičku a snažím se zbavit plinek.Kdyz ji jdu prebalovat, pokaždé ji posadim na nočník a ona se vycura, takže ví, co se tam má dělat
dokonce i řekne pěkně aa a zatleska si, že se vyčůrala. Nechala jsem ji jedno dopoledne bez plinek a nočník na očích, jenže stejně se počůrala. Nemate někdo nějakou dobrou radu, jak na to? Já vím, že to bude ještě běh na dlouhou trať, ale čím dřív, tím líp. Nechci ji to ale zprotivit.Diky za odpovědi ![]()
@Amálinka 18 ahoj, mám stejně staryho syna a taky se teď snažím ho odplenkovat. Nejdřív jsem ho prosazovala každou půl hodku, ale to ho pak začalo rozčilovat. Takže ho teď dávám ráno, před spaním odpoledním a večer a teď tak 3 dny za mnou sám chodí, že se mu chce. Ale i tak si občas ještě ucurne do trenek a pak teprve doběhne. Myslím, že jsou ještě prostě malý a musí si na to přijít nějak samy
ale je ideální počasí teď, tak jsem to chtěla začít pomalu zkoušet. Ale moc ráda si taky poslechnu rady zkušenějších
![]()
Ještě na to není zralá. Pokračuj ve vysazování a počkej, až si začne uvědomovat, že potřebuje čůrat a plně ovládat svěrače. Pak si i s plínkou začne říkat na nočník. A nebo můžeš plínky sebrat, co půl hodiny posazovat na nočník a v mezičase utírat loužičky. Mě nikdo nepřesvědčí, že dítě toto fyziologicky a samostatně zvládne před druhým rokem. Všechny tyto úspěšné příklady jsou jen o tom, že matka myslí za dítě a cíleně ho dává na nočník.
@Amálinka 18 píše:
Ahoj všechny maminkymám dotaz.Mam rok a půl starou holčičku a snažím se zbavit plinek.Kdyz ji jdu prebalovat, pokaždé ji posadim na nočník a ona se vycura, takže ví, co se tam má dělat
dokonce i řekne pěkně aa a zatleska si, že se vyčůrala. Nechala jsem ji jedno dopoledne bez plinek a nočník na očích, jenže stejně se počůrala. Nemate někdo nějakou dobrou radu, jak na to? Já vím, že to bude ještě běh na dlouhou trať, ale čím dřív, tím líp. Nechci ji to ale zprotivit.Diky za odpovědi
Trpělivost. Vysazuj častěji a chval. Kup hezké kalhotky. Mně syn na nočník vůbec nechtěl. Začal chodit o něco později na WC. Máte velkou šanci natrénovat to v létě.
Děláš to dobře, jestli tě to baví, klidně pokračuj, ale bude to asi ještě fakt trvat, no… je malá.
Náš 2,5 lety už plíny nenosí, ale stejně ho musím dávat pravidelně já, sám nešel ještě nikdy, musím na to myslet. Vlastně je ve stejné fázi jako tvoje dítě a to je onrok starší (máš šikovné dítě!) Doufám teda, že dozraje brzo, už mě to nebaví ![]()
@Amálinka 18 píše:
Já vím, že to bude ještě běh na dlouhou trať, ale čím dřív, tím líp. Nechci ji to ale zprotivit.Diky za odpovědi
Podle mě „čím dřív tím líp“ v tomhle neplatí. Buď za ní teď budeš půl roku běhat s nočníkem, nebo počkáš a pak to bude ze dne na den.
Já osobně teda na to neustálé běhání s nočníkem nemám čas
.
Podle me na to jdes dobre, jen se rozhodni ty a zustan u toho… takze seber plinu pres den uplne, nech nocnik na ocich a vytrvej… pokud uz se dcerka vycurala, tak chape co se po ni na nocniku chce, to byl treba u nas nejvetsi problem ![]()
Nevidím problém v tom sem tam dcerku vysadit na nočník, ale dávej si pozor, abys jí to nezprotivila. Já už se okolo toho roku a půl taky radovala, že jsem syna odplenkovala, chodil na nočník na malou i velkou a ze dne na den blok, nenechal se na nočník vysadit a řval jen ho viděl
I teď (budou mu 3) nesnáší, když se ho někdo ptá, jestli se mu nechce čurat nebo kakat, na záchod chodí zásadně sám
Takže hlavně netlačit na pilu, je ještě malá a nehody se asi stávat budou.
Příspěvek upraven 16.04.20 v 14:44
@Amálinka 18 za mě musíš jí to neustále připomínat, nechceš čurat? pojd si sednout na nočník…
odhadnout kolik toho vypije a jak dlouho vydrží… tohle je nejhorší období s dítětem… s nejstarší jsem začala snad v 16 měsících a skoro 2 měsíce jí trvalo než vydržela celý den bez jediné nehody, se synem jsem počkala po 2. roce, protože ten na nočníku sedět vůbec nechtěl a i v 5 letech mu večer před spaním musím připomínat, aby se šel vyčůrat…
No a u poslední trénujeme teď…začala jsem v jejích 21 měsících vysazovat a po 14 dnech jí už nechávám přes den bez pleny, ano nehody jsou pořád, ale vypadá to, že chápe…
Od roku a půl jsem se snažila taky zbavit plen u dcery. Celkem marně. Klidně na nočníku seděla, ale pak se zvedla a počůrala vedle
teď ve dvou a půl letech to chápe a je šikulka, ale jakmile se zabere do hry, počůra se stejne ![]()
Každé dítě je jiné. Synovi bylo 2 a 4 měsíce, když to konečně pochopil.
Dceři jsem sebrala plenu v 21 měsících. První den se pocurala několikrát. Druhý den už chodila sama. Do týdne suchá i přes noc. Prostě se vzbudí a jdeme.
Ze začátku jsem tomu moc nevěřila, pořád se jí ptala, ale účelně neposazovala.
Taky jsem to v podobným věku zkoušela, ptala jsem se snad co 10 min a stejně se v zápětí pocurala. Tak jsem to odložila a za pár měsíců zkusila znovu. Samozřejmě bylo ještě hodně nehod, ale pak jak když utne a už nechtěla plinku jen kalhotky a celkem rychle začala mít i suchou plinku na noc. Chce to trpělivost, za chvilu budou vedra a může lítat nahata po zahradě, jestli máte a třeba se to naučí
Spousta dětí k tomu dozraje až kolem 2 let, někdo dokonce až déle… je třeba nenásilně vyzkoušet a kdyžtak zas na čas odložit, hlavně nevybudovat averzi na nočník…
U dvou dětí se mi osvědčila ve 2 letech tato indiánská metoda