Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
U nás to bylo soudně, odebrání hned by asi bylo jen v rámci přímého ohrožení dětí v tu chvíli (např. pokud by se opila, zdrogovala, mlátila je..)
u nás to bylo řešeno soudně jako úprava styku a svěření dětí do péče druhého rodiče s určením podmínek styku s druhým rodičem
Pokud je u vás situace takto vyhrocená, nejspíš máte velkou šanci děti dostat - proč to nepodáte k soudu rovnou? V ruce máte již vyjádření sociálky. Děti by k Vám chtěly? Jak jsou staré?
U nás bylo třeba, aby děti vypovídali na ospodu, jak to chodí a oni napsali posudek. Nejprve to bylo „na zkoušku“, to nařídil přímo ospod a pak to schválil soud jako trvalé řešení.
@Anonymní píše: Více
OSPOD nepíše posudky, ale max. zprávy, a rozhodně nemůže nařídit změnu úpravy péče.
Běží k tomu nějaké soudní řízení? Který soud to soudí? To je totiž podstatné, každý soud rozhoduje jinak. Co je třeba na Praze 5 důvod k zásahu, OS Sokolov neřeší vůbec.
U soudu to už je ale zatím se to prošetřuje jak píšu je toho hrozně moc není to zrovna krátkodobá záležitost, ale už se to vyhrocuje do úplně jiných sfér.
A předběžné opatření jste dali na soud když už je tam tak vyhrocena situace? To bývá většinou rozhodnuté rychle.
Dámy moc děkuji, ale to co se tam děje a jaké postupy teď jsou to už řešit nebudu je to už tak vyčerpávající. A probírá se to pořád a všem se to vysvětluje a já už jsem utahaná to pořád řešit. Já se jen ptala ohledně toho odebrání.
No hlavne at matka neudela nejakou blbost. Jako ta co skocila do Macochy.
Odebrání dětí z péče je velmi vážný krok a obvykle se k němu přistupuje pouze v extrémních případech. Pokud sociálka rozhodne o odebrání dětí, obvykle to probíhá bez předchozího oznámení, aby se zabránilo případnému riziku pro děti. Je dobré být v kontaktu s příslušnými úřady a právníky, aby vás mohli informovat o postupu a vašich právech.
@Tarena píše: Více
To mi ani neříkejte. Po tom všem už na tyto věci nechci ani pomýšlet.
@KovaJana u nás ospod nařídil změnu na zkoušku a teprve potom napsal zprávu pro soud a šlo to k soudu jako trvalé řešení
Ospod nemůže nařídit ani změnu na zkoušku. Dopustil by se překročení pravomoci úřední osoby a přisvojení si pravomoci soudu. Odnětí dítěte lze udělat pouze na základě soudního rozhodnutí případně na návrh OSPOD. Stejně tak policie nemůže bez soudního rozhodnutí konat s výjimkou ohrožujících situací.
Dobrý den, máme s manželem problém s jeho bývalou. Nebudu tady rozepisovat jaká potvora to je, za ty roky vám řeknu, že většího psychopata jsem neviděla. Ale jsme už v takovém extrému, že už ji sociálka varuje ohledně odebrání dětí. Ale ona je vážně mimo a za posledního půl roku ji hráblo na tolik, že se bojím aby neublížila dětem. Tak má otázka zní. Když ji budou chtít odebrat děti tak to budou dopředu na hlasovat nebo dojedou k ní domu a rovnou děti vezmou? PS: O děti bojujeme už dlouho a chceme je do péče.
Děkuji