Odejít z ÚP na péči o dítě?

9031
2.3.18 11:52

Odejít z ÚP na péči o dítě?

Ráda bych tu otevřela diskuzi a vyslechla si rady a názory.
Objasním situaci: Na konci ledna mi skončila rodičovská, ve třech letech dítěte jsem jí prodlužovala na 4. Šla jsem se tedy v únoru přihlásit na ÚP, s tím, že od března jsem měla sehnané místo, kam nastoupím.
Bohužel nás potkalo neštěstí a naše starší dítě mělo vážný úraz. Nechci psát detaily a tak jen upřesním, že nechodí, jen leží a sedí… :(
Stalo se to tři dny po mé registraci na ÚP, naštěstí tam mám známou, která mi promtně získala informace, jak postupovat. Přinesla jsem potrzení, že dítě má vážný úraz a celodenně o něj pečuji. Na kontakt budu chodit cca jednou za měsíc a půl. Paní na ÚP mi řekla, že vzhledem k povaze úrazu, mi má lékař rovnou napsat prognozu min. tři měsíce. Po dobu léčby jsem omluvena z aktivního hledání místa a veškerých aktivit na ÚP. Byla mi vyměřena podpora v nezaměstnanosti. Na zdravotní pojišťovně mi paní řekla, že pokud mi budou na pracáku dělat problémy, že mohu ukončit evidenci a jít se hlásit jako osoba pečující o dítě. Ať si vyberu podporu a pak to ukončím. Moje svědomí se s tím tedy moc nestotožňuje :think: O finance nám nejde, manžel nás uživí. Ale všichni mi říkají, že jsem hloupá, že dojiči systému si hlavu taky nedělají. Včera jsme se na kontrole v nemocnici dozvěděli, že prognoza léčby je dlouhá a že budem rádi, když se dítě bude moct vrátit na chvíli do školy na konci školního roku. :( Ve firmě, kde mám nastoupit, jsem se včera domluvila, že mě zaměstnají kdykoliv a ať to nehrotím, ať klidně nastoupím až po prázdninách. Co byste dělali vy? Vybrat 5 měsíců podpory a pak odejít? Nebo odejít hned, jsem na Úp měsíc a dítě mám doma taky měsíc. Nebo jít na péči o dítě až přes prázdniny? Jsem z toho ve stresu a asi to moc řeším, možná je to tím, že stav svého dítěte nesu velmi špatně. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
356
2.3.18 12:02

Vybrala bych si celou podporu a teprve potom bych se šla nahlásit jako pečující. Většinou jsem proti vysávání státu pro vlastní pohodlí, ale v tomhle případě to tak nevnímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
2.3.18 12:08

Nech bezet podporu, pak jako pecujici osoba. Preji brzke uzdraveni. Deti se rychle hoji, treba to bude dobre driv. :hug:

• Citovat
  • Upravit
2.3.18 12:11

Vyber si tu podporu, pokud jí nutně nepotřebujete nevadí, kup za to něco dětem pro radost. Držím moc moc palce, ať vše dobře dopadne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9031
2.3.18 12:17

Moc děkuji všem za podporu :hug: Taky doufám, že se stane zázrak a naše holčička z toho vyjde bez následků. I když jsem pesimista, už podobně zlý úraz měla před třemi lety a následky má, bohužel.
Mám prostě jen pocit, že jsem přítěží, neumím to vysvětlit. Je mi to hrozně nepříjemné. Kdyby se toto nestalo, tak bych od pondělka pracovala. Bojím se i toho, že když vyberu podporu a pak paní oznámím, že chci odhlásit a jdu se přihlásit jako osoba pečující…že mě na úp pěkně osolí, že jsem třeba zneužila dávek a tak. Že jsem měla odejít hned, když jsem si nemohla u nich hledat práci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
2.3.18 12:52

Vůbec se teď netrapte tím, co si pomyslí někdo na úřadu práce, s největší pravděpodobností jim to bude jedno. Věnujte se v klidu dcerce a jak vyberete podporu, tak se odhlaste z evidence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
2.3.18 12:59

Ürčitě tu podporu vyber, i když ty peníze nepotřebujete, přeci jen to bude ais dost peněz, kup za to něco malé, abys jí udělala radost, je blbost to státu nechávat, stát o to nezchudne, a vy pro to určitě využití najdete. držím palce, ať se brzo uzdraví :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
2.3.18 13:01
@alisekR píše:
Moc děkuji všem za podporu :hug: Taky doufám, že se stane zázrak a naše holčička z toho vyjde bez následků. I když jsem pesimista, už podobně zlý úraz měla před třemi lety a následky má, bohužel.
Mám prostě jen pocit, že jsem přítěží, neumím to vysvětlit. Je mi to hrozně nepříjemné. Kdyby se toto nestalo, tak bych od pondělka pracovala. Bojím se i toho, že když vyberu podporu a pak paní oznámím, že chci odhlásit a jdu se přihlásit jako osoba pečující…že mě na úp pěkně osolí, že jsem třeba zneužila dávek a tak. Že jsem měla odejít hned, když jsem si nemohla u nich hledat práci :think:

no a proč na tom pracáku nezůstat až do doby, než budeš moci do práce, není to jedno, jestli ta zůstaneš, nebo se přehlásíš na péči o dítě? :think: z aktivit budeš po dobu léčení omluvená, ne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36720
2.3.18 13:06

A co když se stane, že podporu vybereš teď, dítě se ti časem uzdraví takže budeš moct do práce, a ta firma tě nevezme? na další podporu nebudeš mít nárok. Já bych se nahlásila jako pečující osoba hned a podporu měla v záloze, kdybych v budoucnu nemohla najít práci. Jinak přeji dcerce brzké uzdravení. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9031
2.3.18 14:39

@micta to strach nemám. Nabídek na umístění mám dost, díky specifikaci oboru. domluveno to mám v konkrétní firmě, kamarádka je tam ve vedoucí pozici. Takže pokud bych se odhlasovala, tak kvůli blbemu pocitu, ne kvůli pozdější absenci podpory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36720
2.3.18 14:55

@alisekR tak to jo. Tak ať to dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
27.5.19 06:01

Oživuji diskuzi

Ahoj, mám podobný problém: v lednu jsem nastoupila na ÚP, jedno dítě ve škole, druhé ve školce. Nepdařilo se mi sehnat práci a tak mi paní na úřadě řekla, že pro mě bude lepší se odhlásit a jít na péči o dítě (nemám zabezpečené hlídání dětí přes prázdniny). Protože mi nebudou nabízet pracovní místa a na pojištění budu krytá. Měli jste to někdo takto? Poslední peníze budu mít v červnu. Pak nic. Je to běžné? Díky za odp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101743
27.5.19 06:08

Tak pokud nehledas praci, tak nemas byt na UP, takze mi to prijde zcela ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
27.5.19 08:00

O. k. asi to tak udělám, kór když tu práci přes prázdniny nemůžu vzít. snad se v září podaří… díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
27.5.19 08:11

No tak přes prázdniny v okolí má skoro každý co dělat najít hlídání.. Já vím, když jsme byli na Up i s kamarádkou, že tam byl velký problém přes léto najít. V práci, si můžeš vzít volno, nebo neplacené pokud vyjdou vstříc, tam nic..
Tehdy jsem se domluvila s pani, na jednodenních kurzech, aby bylo něco prokázané, že dělám..
Určitě jsem se nechtěla vypisovat kvůli létu, pokud hledám práci.. Ono pak na té péči to bude daleko horší si práci najít.
Je jiné říct, že si na Up než pak na péči.. vím, že okolo s tím, známé měly probém, že se na ně dívaaly- jakoby hůř, že prostě jsou na péči o dítě a pořád budou doma. I když to můžeěš být i na Up, ale zase to jinak působí..
Opravdu záleží jeslti prostě práci hledáš a nebo nehledáš Jediná výhoda je, že tam si můžeš vydělát a nemusíš se nikomu zpovídat- sice do určité mzdy, asi minimální abych nekecala, ale prostě nemusíš nikde komu hlásit, že sis našla na, dvě tři hodiny někde výpomoc atd..
Na Up to můžeše taky, ale taky tam pořád běháš a něco dokládáš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat