Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
řešila jste některá odhlučnění bytu? Myslím třeba nalepení polystyrenových čtverců na strop nebo něco podobného. Pomůže to aspoň trochu? Jde mi jednak o to, aby náš drobeček nebyl moc slyšet jinam, ale ani já nemusím přesně vědět, na co se sousedi dívají v televizi
. U nás se jedná právě o strop a teoreticky i o podlahu, ale s tou se asi moc dělat nedá (máme koberce a plovoucí podlahu).
Díky za Vaše rady!
Ulrika a Andrýsek (skoro 4 měsíce)
Polystyrenové čtverce určitě izolační funkci mají, neodhluční sice úplně, ale zvuková bariéra tam je..:-)
Další variantou může být třeba sádrokarton s izolační vatou, ale to už je hodně náročné na práci (zrovna to děláme:-)). A podlahy odhlučňuje částečně položení plovoucí podlahy (to nemám ozkoušené, plovoucí podlahy nechci), nebo i koberce.
Ale pocházím z paneláku, tak jsem byla vždycky zvyklá žít tak trochu se sousedama v domácnosti…:-)
Hodně štěstí při rekonstrukci:-)
Jazzi
AHojky,
jestli mohu tadit tak polystyren an strop si nedavej nejdriv to vypada docela hezky pokud je to hezky a precizne udelane a po nekolika letech nic moc. Navic pokud to neni opravdu dobre prilepene tak se to zacene odlupovat. Vlastni zkusenost bohuzel
. Myslym ze nejlepsi je udelat
rokartonovy podhled a dat tam vatu hezky napechovat a pak
rakarony. To je krasne rovne a hlevne se to udrzuje naprosto nadherne. Co se tyka podlahy tak tam by tpo chtelo asi velky zasah dava se tam jakasi porezni hmota ale to by jsi pravdepodobnehoodne zvysila podlahu v byte takze by jsi musela pri vstupu do bytu slapat na schod. Takze myslim ze to nech at si drobecka uziji i sousedi
pa Hanka
Ulriko - nechci tě odrazovat, ale můj přítel si toto rádoby odhlučnění s polistyrénu delal v předchozím bytě a nakonec to bylo spousta práce pro nic, neboť to vůbec nepomohlo. A to nebyly ledajaké tenké desky ale fakt pořádené 10cm.Takže se poptej po jiné variantě - pokud tedy můžu radit.
Hodně zdaru
Petra 25tt
Ahoj holky,
tak jste mě moc nepotěšily, že to je k ničemu. Tak bude asi nejlepší to nechat tak, jak to je. Na ty sádrokartonové podhledy by nejspíš bylo potřeba i stavební povolení, že jo? Takže se budu muset smířit s tím, že bydlím v paneláku (dřív jsem bydlela v činžáku a to už musel být pořádný hluk nebo dupání, aby to bylo slyšet od sousedů k nám). No, hlavně aby se s tím smířili sousedi…
Ulrika
Ahoj Ulriko!
Také bydlíme v paneláku. V jednou z posledních dílů Bydlení je hra řešili právě odhlučňavací stěnu. Pokud by si sousedi udělali plovoucí podlahu, určitě by to trochu pomohlo. Existuje i odhlučnění stropu, nevím, nakolik je to účinné v paneláku. Můžeš se zeptat přímo tvůrců pořadu, adresa je někde na stránkách české televize.
Alice
Ja myslim ze na
rokartony stavebni povoleni potreba neni ze by stacilo jen oznameni ale jiste to nevim. Stavebni povoleni je potreba kdyz nejak zasahujes do nosnych a ajinych zdi atak ale nevim ![]()
Fakt plovoucí podlaha pomáhá? My ji máme v obýváku a v předsíní, ale přijde mi, že když po ní dítě běhá nebo skáče (mám dvě malé neteře - 2,5 a 3,5 roku), tak jsou to pěkné rány. Ale je možné, že dolů to tak slyšet není. Bohužel máme se sousedy pod námi špatné vztahy (měli je i naši předchůdci, tak jsme to zdědili
), takže tam nemůžu zajít a zeptat se, kde a jak je to dupání slyšet. Stěnu řešit naštěstí nemusím, jsme rohový byt a naši jediní sousedi vedle se nás občas ptají, jestli býváme s malým vůbec doma, z čehož usuzuju, že tam není slyšet nic
.
Ulrika
Holky,sousedi nad náma teda plovoučku mají a já slyším každý jejich krok-kdy jdou do ložnice spát atd.
Dokonce je manža minulý týden šel seřvat,protože takové rány jsme ještě neslyšeli-jejich ratolest má zlomenou nohu a tak tím podpadkem mlátí do země-nedalo se to vydržet.Je to děs!
Jo a myslím si že stavební povolení je třeba i na stropy-kvůli posouzení statika,protože samozřejmě zatěžuješ i nosné zdi.
Ahojky Gabka 26tt
Ahoj holky,
u nás je sice udělána izolace (byla, když už jsme se stěhovali), ale asi není úplně promakaná - všechno se nese po radiátorech (stupačkách). Takže dupot třeba nezaznamenáme, ale že někdo mluví je slyšet. Alespoň že není rozumnět ![]()
Jana
Ahoj, možná že plovoucí podlaha izoluje hluk od sousedů pod vámi, ale naopak to určitě není.Sousedi nad námi mají plovoucí podlahy a dlažbu a musím potvrdit, že slyšet je úplně vše. Nejhorší je, když tam chodí v botech. A když se drbou psy, tak jak bouchají packou o zem, to jsou teda mega rány, což mě budí i v noci ze spaní. Maruš
Ahojky, je to tak. Plovoucí podlaha ještě více přenáší zvuky. My jí potáhly kobercem a je klid. ![]()
I malá kolikrát na ní uklouzla a rozbila si nos.
Panelák mě fakt štve!
Jsem z baráčku, zvyklá na svoje soukromí a tady si člově nemůže ani uprdnout, aniž by o tom sousedi věděli. O tulení se radši ani nerozepisuji, protože to jaksi vzalo za své. Mám strach, že nás někdo poslouchá a to mi vadí. Uvažujeme o baráčku. Už aby byl. . .
![]()
Na sádrokarton je nutné stavební povolení, tedy po nás ho chtěli.
Jazzi píše:
Polystyrenové čtverce určitě izolační funkci mají, neodhluční sice úplně, ale zvuková bariéra tam je..:-)
Další variantou může být třeba sádrokarton s izolační vatou, ale to už je hodně náročné na práci (zrovna to děláme:-)). A podlahy odhlučňuje částečně položení plovoucí podlahy (to nemám ozkoušené, plovoucí podlahy nechci), nebo i koberce.
Ale pocházím z paneláku, tak jsem byla vždycky zvyklá žít tak trochu se sousedama v domácnosti…:-)
Hodně štěstí při rekonstrukci:-)Jazzi
plovouci podlahy odhlucni v panelaku? asi tezko! spis naopak, je to nachylnejsi na sebemensi kraval, sousedi nad nama ji maji a poznam, kdyz jim na zem spadne sroubek ![]()
Tak to můžu taky potvrdit, že plovoucí podlahy v paneláku jsou úplná katastrofa, sousedi nad námi ji taky mají, je tam slyšet i cvaknutí vypínače když jdou večer spát, a když chodí v botech, tak je to jako když boucháte polenem do podlahy. Je tam slyšet úplně všechno, když jim něco spadne na podlahu, třeba stačí tužka a už vás to vzbudí. To by tam vůbec nemělo být. Anevím, jestli na to mají stavební povolení. Tuším, že se to dává jen za určitých podmínek, a ne jak si kdo zmyslí.
My jsme teda v posledním patře a furt řeším, jak nás sousedi slyší a neslyší. Z boku jsme tedy snad nikdy nikoho neslyšeli, ale pod náma občas. My měli dřív parkety, ty jsme vytrhali a místo nich udělali stěrku, dali mirelon (podložka pod plovoucí podlahu), dřevotřísku (kvůli vyrovnání výškového rozdílu), na to zase mirelon a na to plovoucí podlahu a musím říct, že sousedé pod námi říkají, že nás skoro neslyší. O dlažbě v kuchyni to samé říct nemůžu, to je asi brutál. Protože ti naši dva opičáci teda řádí jak černá ruka.
A na pokládku plovoucí podlahy musí být stavební povolení? Tak to teda koukám. My to neřešili ani ohláškou. Prostě jsme to položili a bylo. A ani by mě to nenapadlo nějak řešit na stavebním úřadě. ![]()