Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojda maminy,
s malou jsme museli kvůli viróze na pohotovost a paní dr. nám doporučila rozmačkaný čerstvý banán jako svačinu. Je nám téměř 6,5 měsíce, příkrmy papáme, i přesnídávky, ale netuším, jestli čerstvé ovoce vážně můžeme. Je mi jasné, že jablíčka, apod. přijdou později, ale chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s podáváním čerstvého ovoce, např. zmiňovaného banánu.
Předem moc všem děkuji za odpovědi.
A není banán náhodou mezi 1 ovocem co se příkrmu týká?
Jako čerstvé ovoce by se mělo dávat krátce po podávání příkrmů, hlavně tedy ten banán, protože ten se nevaří… ![]()
já dávala čerstvé vždy, jen jsem loupala slupky - banán, jablka, hrušky, švestky…
Vše co roste u nás jsem dala s klidem od cca 5.měsíce, teda akorát ten banán tu neroste
.
Jen opatrnější jsem byla u broskví a jinak citrusy nedávám.
Kupovala jsem přesnídávky s banánem, dokonce se dělá čistě banánová přesnídávka, kde ten banán je podušenej. Takže ho to naše dítko syrové ještě nemělo.
Zrovna banán by měl být snad nejbezpečnějším
Banánu bych se fakt nebála.
Slyšela jsem, že za „minulých dob“, když ženská nemohla kojit a miminko UM nezvládalo (alergie), dával se banán - i když byl těžko dostupný ![]()
Jen stolička po něm vypadá jinak, myslím, že se v ní objevují černé tečky? Holky? Už si to nepamatuju
Ale je to běžné!
luciashek píše:
Kupovala jsem přesnídávky s banánem, dokonce se dělá čistě banánová přesnídávka, kde ten banán je podušenej. Takže ho to naše dítko syrové ještě nemělo.
Tak v přesnídávce je podušené veškeré ovoce a neznamená zo, že ho doma budeš vařit
. Prostě a jednoduše, banán se dává mezi prvním ovocem…Syrový
![]()
Neboj se toho mi taky dávali přesnídávky a banán jsem zkusila jen tak ze zvědavosti a malému strašně chutnal jenom jsem ho tak rozňahňala lžičkou dala jsem mu ho tak nějak na sedmém měsíci, ale jsme kojení takže jsme začali trochu déle. Jenom jsem v nějaké chytré knížce četla, že banám je dost sladký tak se má kombinovat s jablkem no a samozřejmě ne takové ty zelené
ty nechutnají ani mě ![]()
…já už psala, že jsem nikdy nepovařovala, vždy syrové takže od cca 5.měsíce
my jsme dávali taky ovoce vždycky jen syrový, začali jsme v 6 měsíci, asi 3 týdny po začátku zavádění příkrmů - teda zeleniny. Ale ty 3 týdny jsou jen kvůli tomu, aby si dítě nejdřív zvyklo na chuť zeleniny, protože kdyby nejdřív dostalo sladký ovoce, tak by mu pak zeleninka nemusela chutnat. A dáváme většinou jablko, občas banán. Těším se teď na léto až bude k dostání i jiný ovoce - teda to co roste tady ![]()
Ahoj,banán je naprosto bezpečnej,klidně bych ho dala,jestli už papá ovoc.přesnídávky,já taky nikdy ovoce nepovařovala,dokonce nám to dr.nakázala kůli zácpě,přesnídávky s ním nic nedělaly a tak jsem všechno ovoce loupala a krájela na malé kousky a hodila do mixéru…kakal pak mnohem lépe.
Já dala malý (kojím a příkrmy ještě nedávám) ochutnat banán(zamíchaný do kaše) včera, je jí 5m a dnes jsem zkusila jablíčko, ale jen asi 2 lžičky. Chutnalo jí:-) Já vím, že se nedoporučuje, dávat ovoce před zeleninou, ale spíš to byla ochutnávka než krmení:-)
Banán je bezpečnej, ale bývají po něm černé nitky ve stolici, tak se pak nelekni:)
Vidím že diskuze je stará, ale divím se… Vždyď dítěti se má dávat HLAVNĚ čerstvé ovoce. Mému synovi je půl roku a papá čerstvé, aby měl taky nějaké vitamíny