Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ano, také doporučuji čerstvé mléko v plastové lahvi s praktickým uzávěrem (Olma). Mě pije i s Grankem i samotné ![]()
Ahojky!
Vracím se k tomuto tématu. Lesina se ptala: Proc doporucujete cerstve a ne UHT? Kdo je slabší povahy, ať to radši nečte
Mě to napoprvé taky trochu šokovalo.
Lesino - krabicový mlíko se vyrábí z kravskýho tak, že se odtuční a přidá se do něj řepkový olej. Zatímco mlíko v lahvi s nápisem čerstvé je v původní formě od krávy. Když se nechá zkysnout biomlíko, tak je z něj acidofilní nebo jaký, zatímco krabicový mlíko zhořkne a je na vylití. Tak proto je lepší začínat tím čerstvým.
Baboon, to je pořádný nesmysl. Krabicové mléko se vyrábí krátkodobým (řádově několik sekund) zahřátím (spíše přehřátím) na teplotu 120° C.
L.
Cituji:
//(1) Pasterované mléko se získává krátkodobým záhřevem syrového mléka na teplotu vysokou nejméně 71,7oC po dobu 15 sekund nebo na jinou kombinaci teploty a času s rovnocenným účinkem, popřípadě i jiným pasteračním procesem, používajícím jiné kombinace teploty a času za účelem dosažení rovnocenného účinku. Pasterované mléko musí
(2) UHT mléko se získává krátkodobým záhřevem syrového mléka na teplotu nejméně 135oC po dobu nejméně 1 sekundy tak, aby došlo ke zničení všech patogenních, potenciálně patogenních, hnilobných mikroorganismů a jejich spor a aby chemické, fyzikální a smyslové změny mléka byly co nejmenší. Balí se asepticky do sterilních neprůhledných obalů12) a musí vykazovat takovou trvanlivost, aby vyšetřením vzorků odebraných z mléka ponechaného v neotevřeném obalu po dobu 15 dnů při teplotě 30oC nebo po dobu 7 dnů při teplotě 55oC nebyla zjištěna žádná nepříznivá změna v mléce. Provádí-li se záhřev přímým kontaktem mléka s párou, musí být pára získána z pitné vody a nesmí mléku přidávat žádné cizorodé látky ani mléko nepříznivě ovlivňovat; přitom použití tohoto postupu nesmí změnit obsah vody v mléce.
(3) Sterilizované mléko se zahřívá a sterilizuje v hermeticky uzavřených obalech tak, aby uzávěr zůstal neporušený. Musí mít takovou trvanlivost, aby vyšetřením vzorků odebraných z mléka ponechaného v neotevřeném obalu po dobu 15 dnů při teplotě 30oC nebo po dobu 7 dnů při teplotě 55oC nebyla zjištěna žádná změna v mléce.//
http://www.unmz.cz/…13textcz.htm
Fakt je přidání řepkového i jakéhokoli jiného oleje do mléka totální krávovina. Pardon za ostřejší výraz.
L.
Tak jsem přemýšlela a pátrala, odkud mohl přijít takový šílený blud jako ten s řepkovým olejem a mlékem UHT - A PŘIŠLA JSEM NA TO!!!! ![]()
Rostlinné tuky (takže klidně ten řepkový olej) a obarvená voda - to je složení nejlevnějších šlehaček je spreji, odtučněné mléko a rostliné tuky, to jsou ty dražší sprejové šlehačky. Nikoli mléko UHT ![]()
Inu, na každém šprochu, velmi vzdáleně pravdy trochu - i když tady zcela mimo mísu ![]()
L.
Teda Lesi, příjemně mě překvapilo to, co jsi zjistila a že sis dala tu práci. Je to příjemné zjištění vědět, že krabicové mléko není takový „šajs“ (pardon), jak se o něm povídá. Sem tam si vzpomenu na tuhle diskuzi, když malé vařím něco z mléka a vždycky si vzpomenu na Tvoji otázku:
PříspěvekZaslal: čt 11. leden, 2007 14:43 Předmět:
Proc doporucujete cerstve a ne UHT?
L.
Jsi úžasná. Sice používám čerstvé mléko, ale když není, je samozřejmě dobré i UHT.
![]()