Odkdy mléko??

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28414
11.1.07 14:41

Ano, také doporučuji čerstvé mléko v plastové lahvi s praktickým uzávěrem (Olma). Mě pije i s Grankem i samotné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
11.1.07 14:43

Proc doporucujete cerstve a ne UHT?
L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
11.1.07 16:22

Já mlíko nepřevařuju a dávám ho s kaší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
9.5.07 15:08

Ahojky!

Vracím se k tomuto tématu. Lesina se ptala: Proc doporucujete cerstve a ne UHT? Kdo je slabší povahy, ať to radši nečte :D Mě to napoprvé taky trochu šokovalo.

Lesino - krabicový mlíko se vyrábí z kravskýho tak, že se odtuční a přidá se do něj řepkový olej. Zatímco mlíko v lahvi s nápisem čerstvé je v původní formě od krávy. Když se nechá zkysnout biomlíko, tak je z něj acidofilní nebo jaký, zatímco krabicový mlíko zhořkne a je na vylití. Tak proto je lepší začínat tím čerstvým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.5.07 15:20

Baboon, to je pořádný nesmysl. Krabicové mléko se vyrábí krátkodobým (řádově několik sekund) zahřátím (spíše přehřátím) na teplotu 120° C.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.5.07 15:26

Cituji:

//(1) Pasterované mléko se získává krátkodobým záhřevem syrového mléka na teplotu vysokou nejméně 71,7oC po dobu 15 sekund nebo na jinou kombinaci teploty a času s rovnocenným účinkem, popřípadě i jiným pasteračním procesem, používajícím jiné kombinace teploty a času za účelem dosažení rovnocenného účinku. Pasterované mléko musí

1. vykazovat negativní reakci ve fosfatázovém testu a pozitivní reakci v peroxidázovém testu. Vyrábí-li se pasterované mléko, které vykazuje negativní reakci v peroxidázovém testu, zejména záhřevem na teplotu nejméně 85oC, musí být označeno jako mléko vysoko pasterované,
  1. být bezprostředně po pasteraci zchlazeno na teplotu nepřesahující 6oC.

(2) UHT mléko se získává krátkodobým záhřevem syrového mléka na teplotu nejméně 135oC po dobu nejméně 1 sekundy tak, aby došlo ke zničení všech patogenních, potenciálně patogenních, hnilobných mikroorganismů a jejich spor a aby chemické, fyzikální a smyslové změny mléka byly co nejmenší. Balí se asepticky do sterilních neprůhledných obalů12) a musí vykazovat takovou trvanlivost, aby vyšetřením vzorků odebraných z mléka ponechaného v neotevřeném obalu po dobu 15 dnů při teplotě 30oC nebo po dobu 7 dnů při teplotě 55oC nebyla zjištěna žádná nepříznivá změna v mléce. Provádí-li se záhřev přímým kontaktem mléka s párou, musí být pára získána z pitné vody a nesmí mléku přidávat žádné cizorodé látky ani mléko nepříznivě ovlivňovat; přitom použití tohoto postupu nesmí změnit obsah vody v mléce.

(3) Sterilizované mléko se zahřívá a sterilizuje v hermeticky uzavřených obalech tak, aby uzávěr zůstal neporušený. Musí mít takovou trvanlivost, aby vyšetřením vzorků odebraných z mléka ponechaného v neotevřeném obalu po dobu 15 dnů při teplotě 30oC nebo po dobu 7 dnů při teplotě 55oC nebyla zjištěna žádná změna v mléce.//

http://www.unmz.cz/…13textcz.htm

Fakt je přidání řepkového i jakéhokoli jiného oleje do mléka totální krávovina. Pardon za ostřejší výraz.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
17.5.07 18:03

Tak jsem přemýšlela a pátrala, odkud mohl přijít takový šílený blud jako ten s řepkovým olejem a mlékem UHT - A PŘIŠLA JSEM NA TO!!!! :)

Rostlinné tuky (takže klidně ten řepkový olej) a obarvená voda - to je složení nejlevnějších šlehaček je spreji, odtučněné mléko a rostliné tuky, to jsou ty dražší sprejové šlehačky. Nikoli mléko UHT :)

Inu, na každém šprochu, velmi vzdáleně pravdy trochu - i když tady zcela mimo mísu :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
17.5.07 21:01

Teda Lesi, příjemně mě překvapilo to, co jsi zjistila a že sis dala tu práci. Je to příjemné zjištění vědět, že krabicové mléko není takový „šajs“ (pardon), jak se o něm povídá. Sem tam si vzpomenu na tuhle diskuzi, když malé vařím něco z mléka a vždycky si vzpomenu na Tvoji otázku:
PříspěvekZaslal: čt 11. leden, 2007 14:43 Předmět:
Proc doporucujete cerstve a ne UHT?
L.
Jsi úžasná. Sice používám čerstvé mléko, ale když není, je samozřejmě dobré i UHT. :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová