Odkup společného prostoru

207
27.3.13 19:53

Odkup společného prostoru

Prosím o radu s odkupem společného prostoru v panelovém domě.
Jaké máte zkušenosti?
Jedná se o sušárnu, která je na patře ještě pro další 2 byty.
Jak se postupuje?
Předem moc děkuju:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8151
27.3.13 20:42

@Paaaaja my jsme požádali společenství vlastníků jestli s tím souhlasí, každý z domu se k tomu musel vyjádřit, pár sousedů nesouhlasilo a tak nám to zamítli:o) další postup neznám, byla jsem tenkrát dost nakrknutá, protože chtěli souhlas 100% vlastníků i těch kterých se to v podstatě netýkalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 20:44

Musíš mít souhlas všech majitelů bytů, nejlépe podepsaný. Pak se sepíše kupní smlouva a na jejím základě se na katastru přepíše Prohlášení vlastníka (to je něco jako list vlastnictví SVJ) a list vlastnictví Tvého bytu.
Píšu hodně ve zkratce, obvykle celý proces hned ztroskotá na 100% souhlasu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
27.3.13 20:48
@demian píše:
Musíš mít souhlas všech majitelů bytů, nejlépe podepsaný. Pak se sepíše kupní smlouva a na jejím základě se na katastru přepíše Prohlášení vlastníka (to je něco jako list vlastnictví SVJ) a list vlastnictví Tvého bytu.
Píšu hodně ve zkratce, obvykle celý proces hned ztroskotá na 100% souhlasu.

jo jo ta nějak jsem ale počítala že potřebuji souhlas jen od lidí z našeho vchodu, nějak mě nenapadlo že těch 100% musí být z celého bloku, jinak to bylo tak rychlé jak píšeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
27.3.13 20:49

Aha…tak to jsem zvedava. Bydlime v 12ti patrovem dome:)))
Delala jsem si nadeji, ze bude stacit jen od tech 2 bytu, kterych se to tyka..
Ostatni maji sve susarny na patrech..
Takhle z toho asi nic nebude:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 20:51

@anickadomnik Chápu, že jsi naštvaná, ale oni museli vyžadovat souhlas všech, protože je to tak v zákoně. Klidně se podívej do Zákona o vlastnictví bytů, najdeš ho bez problému na netu.
Protože se mění poměry ve vlastnictví společných prostor, musí souhlasit všichni.
Dám příklad, když máš 10 bytů a v společném vlastnictví je pozemek o výměře 100 m2. Každý vlastní ideální 1/10, tedy 10 m2. Jeden byt si chce koupit do OV 50 m2, pak se stane to, že nově bude 9 majitelů bytu vlastnit jen 5 m2 a 1 bude mít 55 m2.
Snad jsem to vysvětlila dobře. Zasahuje se do vlastnických práv těchto lidí a proto je nutný jejich souhlas. Vyvlastňovat smí jen stát a to jen v specifických případech.

Příspěvek upraven 27.03.13 v 20:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 20:53

@anickadomnik Píšu pomalu, než jsem odpověděla, nečetla jsem Tvůj druhý příspěvek.
Je nutný souhlas všech členů SVJ, zjistíš je snadno podle výpisu z katastru nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
27.3.13 20:55

@demian jo já chápu, což ovšem nevylučuje že mě to tenkrát nakrklo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
27.3.13 20:56
@demian píše:
@anickadomnik Chápu, že jsi naštvaná, ale oni museli vyžadovat souhlas všech, protože je to tak v zákoně. Klidně se podívej do Zákona o vlastnictví bytů, najdeš ho bez problému na netu.
Protože se mění poměry ve vlastnictví společných prostor, musí souhlasit všichni.
Dám příklad, když máš 10 bytů a v společném vlastnictví je pozemek o výměře 100 m2. Každý vlastní ideální 1/10, tedy 10 m2. Jeden byt si chce koupit do OV 50 m2, pak se stane to, že nově bude 9 majitelů bytu vlastnit jen 5 m2 a 1 bude mít 55 m2.
Snad jsem to vysvětlila dobře. Zasahuje se do vlastnických práv těchto lidí a proto je nutný jejich souhlas. Vyvlastňovat smí jen stát.

V tomto pripade s tim pozemkem jsi to vysvetlila vyborne.
Moc mi to porad neni jasne v nasem pripade na tu susarnu maji narok jen ty 2 sousedni byty.
Je to vzdy na patre pro 3 byty spolecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 20:57

@anickadomnik Já to mám z druhé strany, jsem ve výboru a víc jak rok se snažíme o prodej půdy investorům. Vždy se najde nějaký spekulant z majitelů, který chce na tom co nejvíc vydělat pro sebe a vydírá, že nepodepíše, pokud…

Příspěvek upraven 27.03.13 v 21:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
27.3.13 20:59

@Paaaaja i tak musíš mít souhlas úplně od všech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 21:02

@ Paaaaja Záleží, co je uvedené v Prohlášení vlastníka. To je alfa a omega celého SVJ:D
Toto prohlášení by měl mít výbor, dá se získat jeho opis na katastru - myslím, že stránka stojí 20 Kč. V tomto Prohlášení je přesně uvedeno, co jsou „společné prostory domu“ a co je konkrétně majetkem majitelů bytů (třeba okna v bytech můžou patřit do společného majetku = SVJ, ale můžou být i součástí bytu = majitel). Pokud je tam uvedeno, že sušárna č.5 patří bytu 12, 13 a 14, pak Ti stačí souhlas těchto dvou bytů. Pokud je tam napsáno, že sušárny spadají do společných prostor domu, pak bohužel - celé SVJ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
27.3.13 21:04

@demian myslím že prohlášení vlastníka jsem stahovala z krajského soudu online

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
27.3.13 21:06
@demian píše: @ Paaaaja Záleží, co je uvedené v Prohlášení vlastníka. To je alfa a omega celého SVJ:D
Toto prohlášení by měl mít výbor, dá se získat jeho opis na katastru - myslím, že stránka stojí 20 Kč. V tomto Prohlášení je přesně uvedeno, co jsou „společné prostory domu“ a co je konkrétně majetkem majitelů bytů (třeba okna v bytech můžou patřit do společného majetku = SVJ, ale můžou být i součástí bytu = majitel). Pokud je tam uvedeno, že sušárna č.5 patří bytu 12, 13 a 14, pak Ti stačí souhlas těchto dvou bytů. Pokud je tam napsáno, že sušárny spadají do společných prostor domu, pak bohužel - celé SVJ.

Dekuji za radu:-) Zkusim se tam zastavit a poptat.
Snad to dopadne:-D
Hezky vecer:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
27.3.13 21:09

@ anickadomnik O této možnosti jsem nevěděla, člověk se pořád učí:)

@Paaaaja Není zač, snad to vyjde:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová