Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky den.
Jak resite spolecne spani, popripade vstavani sourozencu v pokoji, kdyz maji rapidne odlisne vstavani.
V uvodu, spime vsichni v jedne loznici, kazdy ve sve posteli.
Dcera (5) vstava od malinka prumerne kolem 6h (5:30-6:30), obcas i v 5
na to uz jsem zvykla. Kdyz byla sama a mala, byla hodna, vydrzela lezet semnou v posteli a hrat si s prstiky, nebo jen tak broukat. Od te doby co se narodil syn (1,5) dela tak trochu naschvaly a neni schopna chovat se tak, aby ho nevzbudila. Naucila se poustet si TV, takze chodi dolu (mame patrovy dum). Jenze vstava jeste driv nez manzel do prace, ten ji zkontroluje, kdyz odchazi, ale pak uz tam je treba 2h bez dohledu. Je rozumna a sikovna, ale preci jen ji je porad jen 5let. Maly si totiz rad prispi treba do 8-8:30. Nekdy teda take vstava brzy, ale vetsinou proto, ze ho ta potvurka vzbudi. ![]()
A ted k dotazum..chtela bych dat deti do spoledneho pokojiku. Ale obavam se, ze dcera bude schvalne budit syna rano v 5 a ten bude samozrejmne protivny
Mate nekdo nejakou radu, nebo reseni? Nechat spat zvlast? Ale to uz o dceri nebudu mit vubec zadny prehled. Nebo to proste nechat, at si vstavaji jak chteji?
Dekuji
Proč k ní nejdeš dolu, když manžel odchází do práce? Nenechala bych samotné pětileté dítě dvě hodiny… za mě risk.
A jinak osobně bych ji udělala její pokoj, a dítko 1,5 si zatím nechala u sebe. Do budoucna nebudou mít každý svůj pokoj? Ji bych motivovala že už je velká, že bude spinkat ve svém pokojíčku, něco si tam sama vybere na spaní apod… Od záři bude ve školce, i tak vstává tak strašně brzo?
A myslím, že pětiletému díteti už by mělo jít vysvětlit, že malého bratra prostě budit nebude… a jinak trest něco apod… nemá už dva tři…
@Phoenixx píše: Více
No a proč je chceš dát do společného pokoje? Ty dvě hodiny, co je dcera sama dole spíš? Nebo proč tam je sama? Nebojíš se, že dostane nějakej prima nápad? Píšeš že je rozumná, ale stejně je to pořád malý dítě ![]()
Mě by logika velela vstávat s dcerou a syna nechat spát. Přece ho tam není nutné u spaní hlídat, ne? Pokud dcera vstane dřív, tak si jí vzít třeba k sobě do ložnice, taím vznike čas jen pro ní s mámou a syn může sptá dál. Chápu že v 5h ráno se vstává blbě, ale nechávat každý den děcko ráno samotný koukat na telku mi přijde nevhodné.
Ja bych teda vstavala s dcerou, mne prijde divny nechat ji tak dlouho bez dohledu a jeste navic si pestuje dost blby navyk, vysedavat u TV sotva co otevre oci. Do pokojicku bych dala ji, pokud by nebyla proti, a syna nechala v loznici. Pokud by sama nechtela, tak bych je presunula az bude syn vstavat do skolky a budou mit podobny rezim
@Phoenixx píše: Více
Otočit to nemůžeš? Že necháš mimino nahoře s chuvickou a budeš dole se starší? Aspoň ráno stihneš trochu poklidit a budeš mít dřív hotovo. Stejně ho budeš nejspíš budit až bude dcera chodit do školky, školy, ne?
@Phoenixx vždy jsem vstávala s tím dítětem, co vstalo první. Moc nechápu samo 3,5 hod u TV? Proč? Proč nejsi s dcerou a nečtete si či nevyužiješ ten čas, co máš jen s ní, jinak?
Příspěvek upraven 22.08.24 v 12:12
Já mam jedno z dětí vstávající běžně mezi 5 a 6. Teď konečně začal vstávat o půl 7, snad mu to vydrží. Dlouho jsem vstavala s ním, ale už má skoro 8, už vydrží sám, zvykl si, že má být ticho, zároveň ale kdykoliv může vrazit do ložnice, kdyby něco potřeboval. Chvíli kouká na TV, pak si jde hrát. Málokdy zůstane sám vzhůru dyl než půl hodiny, max hodinu. Já si o volnu ráda prispim, děcka už jsou zvyklý být ráno chvíli samy, ale už jsou větší. 5 let má ta nejmladší a ta vstává později, většinou chvilku přede mnou nebo až se mnou. A kluci mají už 9 a skoro 8, chodí sami do a ze školy, zvládnou být chvíli úplně sami doma, takze v klidu zvládnou být sami o patro níž. Samotné pětileté bych ale takhle nenechala.
Dekuji, za vecnou kritiku. Ano jsem „matka roku“, ze se opovazim nahodou nekdy usnout a nechavam ji vymyvat mozek u tv
Proste, sproste vytuhnu jen co vytahne paty z loznice. Ani kolikrat neslysim manzela odchazet. Nicmene vim, ze opravdu nic nevyvede i kdyby tam ty 3h byla, jakoze neni. Neni to pravidlem, vetsinou je tam max hodinu. Jen asi jednou ty 2h.
Ano v peti uz chape, ze ma byt potichu, nicmene ma proste povahu delat naschvaly..takze rada s trestem na ni neplati..musela bych ji umlatit (zakazat ji nemam moc co, tablet, mobil nema) a stejne nic.
A pokojicek
nehrozi, ma panickou hruzu ze tmy. Uz jsme poridili vsemozna svetylka, tunel pres postel, lapace snu s historkou proti bubakum a nic.
v noci rev a trada do loznice.
Vstávám s dítětem, které vstává dřív, a jdu s ním do obýváku, aby nebudilo to druhé. Neumím si představit, že by bylo tak ale dítě bez dohledu v jiném patře - ani hodinu.
Dvě děti bych do společného pokoje nedala, pokud by to tedy nebyla nutnost. I kvůli tomu, že málokdy mají děti úplně stejné spací režimy.