Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Syn během dvou týdnů vytratil 2 dudlíky někde venku, tak už jsem mu jiný nekoupila. Ale to měl tak rok a nějaký měsíc. Cca 14 měsíců jsem kojila, takže pak usínal bez ničeho. Čekala jsem horší usínání třeba, ale tak nějak mu to bylo jedno. A já byla ráda, jelikož bych ho stejně poté do roku a půl bývala odnaučila.
@Anonymní píše: Více
Proč jsi tu mast nechala v dosahu dítěte?
Uz je celkem velky, tak proste nedej. Vyuzij te prilezitosti. Ja cekala az se dudlik ztrati a pak uz dalsi nekoupila. Kdyz se ptali, tak jsem popravde rekla, ze nevim, kde je. Bylo to celkem v klidu. Vzdy se tak 3 dny ptali a pak uz ne. Taky to bylo kolem tech 2,5 roku. U starsiho se tedy tim zrusil poledni spanek a uz nikdy neusnul.
Já malýmu říkala že to je fuj a že dudu mají jenom miminka. Zabralo to. Byly mu přesně dva roky. Sám šel a hodil ho do koše.
Ustřihla jsem dudlík kolem druhých narozenin. Bála jsem se, že se natrhané při cumláni úplně a dcera se mi tím ve spánku udusí. Další jsem taky nekupovala. Jediné co se změnilo je usínání. Bez dudliku potřebuje přítomnost.
Asi dva dny byly takové nespave, pak už to šlo
Ani jedno moje dítě nemělo dudlík a vnouče taky ne. Vyplivli to vždycky, takže odnaučování se nekonalo. Myslím, že jak dítě začne po roce běhat, tak by už mohlo bez toho být. Známí pozvali Mikuláše a čerta a dítě mu dudlík dalo. Vědělo, že už ta věc doma není a bylo to. Když už je to takhle, zkuste mu to nedat zítra, pozítří, vydržte to. I když za trest, je mi toho dítěte spíš líto. Ale třicet měsíců, to už je hodně dlouho, řekla bych. Prý to není dobré na zuby.
Mast byla na poličce a on si dotáhl židli, ze které na ni dosáhl.
Sousedka má 5ti letého kluka, co má dudlík. Kojila ho do čtyř let a pak odstavila. Jenže dítě mělo problém ve školce, že chce nakojit, tak to vyřešila částečně dudlíkem. Každý večer neposloucháme nic jiného, než chci prso nebo chci dudlík. Vydrží řvát půl noci.
Mám strach, že na tom budeme podobné a sousedi nás začnou nenávidět.
No, trestat 30mesicni dite tim, ze mu k usnuti nedam oblibenou decku a dudlik?
Zrovna to usinani je takove narocne, takze kdyz uz, tak by treba nedostal zmrzlinu nebo tak neco.
Jinak u nas chtela dudlik jen druha dcera ze ctyr. To mi tehdy manzel v jejich 18 mesicich rekl, ze uz je na dudlik velka a ze ma strach, ze si tim snad zkrivi zuby nebo co. A vsechny dudliky vyhodil. Desila jsem se noci, protoze ona mela dudlik prakticky celodenne a bez nej neusnula. Kojena byla jen do 9 mesicu, ale usinala s dudlikem a budila se tak 7× za noc, kdy jen stacilo potulit a dat dudlik do pusy. A hned prvni noc byla uplne v pohode, usnula bez dudliku bez revu, probudila se 7×, ale stacilo tuleni. Dalsi noci to same.
Tyjo, jako já myslela, že my vychováváme celkem zkrátka, ale že bych dítěti nedala dudlík a dečku proto, že já jsem trubka a nechávám kosmetiku v dosahu dítěte a dítě nechávám bez dozoru, aby si mohlo lézt po stoličkách a sápat se na police. To bys měla potrestat spíš sama sebe.
Jinak k dudlíku. Dudlíku jsem ustřihla špičku, další den zas trochu víc a protože to nebylo komfortní, dudlík asi 2. den sám vyhodil a od tý doby jsme bez něj. Ale vzít dítěti dudlík, dečku a nechat ho vyřvat do spánku… Nevyjadřuju se, musela bych být snad sprostá 🙈 je to malinký dítě…
Zamyslela bych se propříště nadtresty, jterymi hrozim. Sebrat diteti za trest dudlík i decku najednou, je hodne vostry…
Sebrat mu dvě věci, na které je nejvic zvykly.
Podle me se s odchodem dudliku dite lip smíří, jdyz to bude co nejvic dobrovolné, odevzdat.
Dovedu si představit ten pocit, ze kdyby nezlobil, spinkáčky by nikdy nezmizely.
Takze za me po trestu dnes vrátit (trest jiz probehl), a najít si pak jinou vhodnou variantu, kdy oddudlíkovat.
Syn ma hebkou deku na spani jeste ted ve 12, co na tom. Pred lety dostal uz velkou, šedou s motivy hvězd, spi s ni jen doma, a obcas mu ji vezmem treba na dovolenou, je to obdoba larisy.
Je mu dva a pul, co ho vyčenžovat s Jeziskem za dárky k Vánocům? Ctyri mesice utecou jako voda.
U nás to bylo tenkrát naštěstí, úplně jednoduchý. Taky jsem měla celkem obavy, jaká bude první noc „bez“. ![]()
Syn měl čerstvé dva roky a tak jsme se rozhodli, mu ho na noc už nedat. Častokrát, když jsme ho chovali, tak jsme mu chodili k oknu ukazovat, jak tam třeba někdo venčí psy a jiné věci k pozorování…
Tak jsme mu zkrátka jednoho večera řekli, že dudlík není, protože ho venku zahrabal pejsek. Naštěstí se v takovém věku neptal, jak se to mohlo stát. ![]()
Usnul tedy bez něj a úplně v pohodě, tak jako vždy. Přečetla jsem mu jen pohádku na dobrou noc.
Joo, když byl malý, tak byl opravdu zlatíčko. ![]()
Teď už je to trochu horší, ale zatím ještě pořád v normě. ![]()
Dobrý večer.
. Tak jsem mu řekla, že půjde spát bez dudu a jeho dečky. Po hodinovém pláči usnul
. Muj muž mi řekl, že když jsem mu to zakázala, tak nesmím polevit
. Ale bojím se toho, jaká bude noc, nebo aby z toho neměl nějaký trauma, nebo nezačal koktat. Dudlík má vždy jen na spaní, pres den ho nevyžaduje. Jak jste odnaučili své děti? Děkuji.
Jak jste řešili odnaučení na dudlík? Syn (30 měsíců) dnes zlobil před spaním, vypatlal celou novou piňďa mast