Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Začínám být hodně zoufalá matka skoro 16 měsíčního syna…
Syn od narození spánku moc nedal, měli jsme cca do 11m společné spaní, kdy se kojil třeba i 20× za noc. Noční kojení jsme zrušili, dokonce se naučil spát i v postýlce a v noci se budil max. 3×. Co se u nás děje ale posledních 10 dnů je něco hroznýho…
Zkoušeli jsme přejít na jeden spánek, ale syn na to zřejmě není připraven. Vstává mezi 5-6h, kdy je kolem 9-10h protivný, mne se, červené oči, polehává, až ho nakonec uspím kojením v posteli cca na 1-1,5h, po cca dalších 3-4h se scénář opakuje, to spí většinou hodinu, denní spánekmá tedy v rozmezí 1,5h- 2,5h. Jeden spánek jsme zkoušeli (nemyslím tím jeden den), ale držíme ho v bdělém stavu my.
Večer chodí spát mezi 19-20h, kdy jej položím do postýlky v ložnici, uspím drncáním spolu s bílým šumem. Cca max. do 30 minut spí.
Bohužel se cca po 3-4h spánku probudí s hrozným pláčem. Znovu uspání už nezabere, jelikož je komplet vzhůru. V postýlce nevydrží, pláče, třeba i 2 hodiny v kuse. Když si ho vezmeme do postele, chce si hrát a stejně jej hlídáme, aby z postele nespadl. Bydlíme v bytovce, takže sousedi už začínají být podráždění a my nevíme, co s ním… takže pro klid všech s ním jdu do obýváku, kde si vydrží i 4 hodiny hrát…
Režim a rituály máme stejné, nic se nezměnilo… televizi nezapínám, sladké nedostává.
Prosím, máte někdo stejnou zkušenost? Nevíte, co s tím? Jsem už fakt zoufalá, nepřidává mi ani to, že jsem v 30tt a dle partnera si za to můžu sama.
Děkuji
Tohle jsme měli též v podobném věku. A to měl přes den už jeden spánek. Většinou se pravidelně probudil kolem 1h a do těch 4h si hrál. Trvalo to necelé dva měsíce a pak to přešlo a spal normálně.
My to neřešili ( u nás se to dítě až do 3 let bude-li 15× za noc). Ale děti mají různá období. A spánek se prostě mění. Tak ať si s nim jde hrát partner do obýváku a ty můžeš spát. Nebo si pořiďte zábrany do postele ( dělají se i okolo manželské postele ). Nebo ať to chodí komunikovat on se sousedy.
Já bych se pokusila ještě znovu o ten jeden spánek
Ale chce to držet několik dnů za sebou. U mých dětí si to sedlo až tak 4. den. Vstává v cca. 5-6, snažila se ho držet do 11, po spaní oběd a večer ho uložila klidně v 17:30. Kluky jsem měla spáče, ale od toho cca. roku jsme přecházeli také na jeden spánek. Dcera byla totální nespavec. Ta od roku!
vstávala v 6, přes den už jsem jí dát psát nemohla, protože jinak šla pak o půlnoci
V 16. hodin měla totální krizi, ale musela jsem jí udržet vzhůru a šla pak právě v těch 17:30-18 hodin spát. A vlastně tak to mám doteď. Má 2 roky. Jen už si na nespaní přes den zvyka a i když vstane v 6, tak v pohodě vydrží do 20 hodin, ale většinou jí dávám mezi tou 18-19. hodinou usíná hned
Ono děti bývají unavené, protivné, chtějí spát, ale když vydržíš, tak si to sedne a mohl by ti spát celou noc
Je vyloženě přespalý. Takhle mu akorát otočíš režim úplně. Držím pěsti, ať se brzy vyspíte. ![]()
@kocourGarfield píše: Více
Neříká to nějak často, ale když to řekne, mrzí mě to… že za to může společné spaní, které jsem praktikovala a místo postýlky ho brala do postele, že už dávno měl být ve svém pokojíčku. A že ho kojím ještě na denní spánek.
Místo aby Tě podpořil, tak Ti ještě naloží. Ach jo. ![]()
@Anonymní píše: VíceTotální nespavec a spí ve 2 letech 12 hodin denně? Vždyť těch 12 hodin je úplně normální na 2 l dítě.
Promiň, to mě pobavilo. Nespavec spí 22-6.30 a do 3 let se budil i 10× za noc. Noc v kuse do 3,5 roku ještě nespal, neusne ani ve školce a program je úplně fuk ( určitě to nemá vliv na noční buzení).
@Kaculka94 Ježíš to je „mátla“, zrovna o tomhle rozhodují já jako maminka a manžel s tím souzní, aby to bylo nejlepší pro holky, každý máme v posteli jednu…v 16m první dceři rostlo snad 6zubu najednou a v noci brečela…druhá má spánku, kolik potřebuje…klidně 3× po chvilce…nic ji nepředělávám, bude podle ní…nevím, jestli nemate to druhe moc brzy, to první ještě bude potřebovat hodně péče…
Dcera 15m se teď taky dva dny zpátky úplně vzbudí kolem 1h a nechce spát. Naštěstí mám její velkou postylku prirazenou k moji posteli a danou o úroveň níž, než je ta moje. Takže, i když je vzhůru, muže si tam dělat co chce a přese mě neprojde. Takto byla v noci vzhůru cca 2h a já mohla klidně spát vedle ni. Taky na ni hodinu “HÁJÍ” a ona sebou znovu placne do postele ![]()
Taky je výhoda, ze naše umí slezat z postele sama, tak nemám strach, i kdyby mě prelezla.
Ale jinak už spí jen jednou denně a v noci se jen jednou budi na jídlo.