Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám roční dcerku, která s námi spí v posteli, protože ji přes noc kojím, když se vzbudí.
Naučili jsme se chodit spát tak, že si ji vezmu do náručí a sednu si na skákací míč. Na míči kojím, lehce se houpu nebo lehce skáču a dcerka usne. Občas, když se v noci vzbudí, a neuspí ji kojení ani pohádka, dožaduje se míče, až z toho má záchvaty pláče a řevu. Jediné, co pomůže, je jít si v noci poskákat na míč. Kdyby to bylo jednou, tak se to ještě dá, ale takto je to třeba i 3× za noc a jelikož už váží přes 10 kg, tak dlouhodobější skákání na míči už není moc příjemný.
Máte někdo podobné zkušenosti nebo se můžete podělit o to, jak odnaučit skákání na míči při spaní? Jak jste odnaučovali podobné „pomůcky“ pro spánek vy?
Zkoušeli jsme míč úplně vynechat, ale jak říkám, to jsou záchvaty řevu, až mi to láme srdce. Ale zároveň potřebujeme se to skákání odnaučit.
Díky moc všem!
Vydržet ten řev a zkusit to jinak..mě malý usínal u prsa pri kojení, pak se ze dne na den sám odstavil a usínal tak, že jsem u něj ležela a on si ty prsa držel, jakmile usnul, dala jsem mu do ruky láhev s pitím nebo plyšáka místo prsa..v noci občas zkoušel vyrvál že chce to prso, ale vydržela jsem tři dny a bylo po problému, ikdyz první noc skoro celou probděl, knoural, řval,..druhou noc to bylo lepší, to bylo jen pár hodin a třetí noc už nebylo nic a v klidu spal..
Co kočár? Ten by nezabral?
Bílý šum, hvězdičky, promítání na strop?
@Atisia píše: Více
kočár by byla další závislost, která se nedá provozovat věčně, to ostatní jsou dobré nápady
Naučila jsem kdysi syna na houpání v autosedačce. Odnaučila jsem snižováním intenzity, až nakonec usnul v autosedačce bez houpání a z toho pak lehce v postýlce. Doporučuji skákat jen slabě a přecházet jen do sezení na míči.
Nejlepší by bylo nedělat nic. Zkusit ji nechat vybrečet. Zkoušet něco jiného, tak by si mohla zvyknout i na to.
@Anonymní píše: Více
To bych tqky nedělala. To je jako naučit dítě na dudlík a když mu jsou tři třeba, tak ho nechat vyřvat. Když už to dítě na něco naučím, tak ho to odnaučuji s citem. Mimochodem nevidim důvod k anonymu.
@Fiveone píše: Více
jak se odnaučuje dudlík s citem? nelze, já jsem dítě v roce a půl opravdu nechala vyřvat, jinak by to nešlo, první večer kvílela a řvala 2 a půl hodiny, druhý večer asi třičtvrtě hodiny, další večery jen tak kníkala a za 4 dny bylo hotovo
@stinga píše: Více
Tak dcera ho měla do tří let, odnaučila i mladší sourozence, kterým ho brala. Ve dvou letech pochopila, že bude jen na spaní. Když si ho ztratila někde nebo nechala u někoho, další jsem nekupovala. Ale pak pochopila, že další nebude. Společně jsme vyřadili i nějaké miminkovské hračky pro jiné děti. Je to stejné jako s nočníkem, odstavením atd., prostě to šlo ve chvíli, kdy to byla schopná pochopit a bez řevu.
@Fiveone píše: Více
já jsem právě ten dudlík chtěla zrušit na spaní, a ano, společně jsme ho vyřadili pro malinké děti, které dudlíček nemají spolu s nějakými hračkami, nicméně to naprosto nefungovalo a musela nastoupit metoda vyrvání
@stinga píše: Více
U nás to bylo naštěstí jednoduchý. Měl starší fakt už jetý dudlík, dostal pak jiný. Ten jsme pak nemohli v kočáru najít. Tak se koupil jiný. Asi po 2 týdnech jsme šli z obchodu bez něj, někde ho v obchodě zahodil. Tak už jsem jiný nekoupila. Měl něco přes rok ![]()
Mockrát všem děkuji za odpovědi. Určitě nepůjdu cestou okamžitě vynechat míč, protože to by nás vystěhovali, než by se vykřičela. Takže zvolíme taktiku promítání na strop, to mi přijde jako super nápad, a když toto nezabere, tak budeme míč odbourávat postupně až do sedění a pak uvidíme. Díky moc!
K nám přišel Čert s Mikulášem a mému tehdy skoro tříletému bratrovi dudlík sebrali.
Chtěl ho asi měsíc, tak jsme pokaždé řekli, že musí ale přijít Čert s Mikulášem a to se mu nelíbilo.
Zvykl si bez něj.