Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chci se poradit, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost. Včera večer se mi objevila na papíře krev, po tom, co jsem byla čůrat. Těh ještě od dr nepotvrzeno(jdu až 18.3.), ale vyšli mi 3 těh. testy a podle mens bych měla být v 6.tt. Jeli jsme na pohotovost, tam mě dr prohlídla, těh potvrdila i 6.tt, ale našla mi tam „štěrbinové odloučení placenty“. Prý ve velmi malém rozsahu. Předepsala mi ascorutin, dali mi nějakou injekci, s nařízením klidu. Zda je to začátek potratu, nebo to zachráníme, mi prý teď nikdo neřekne.
Každopádně v noci ještě malé špinění a pak už nic.
Chci se zeptat, jestli se tím taky někdo neprošel (údajně je to celkem častá komplikace) a zajímalo by mě, co se s tím odloučením (v případě, že to bude dál v pořádku) stane? To znova přiroste zpátky?
Děkuji za odpovědi
ahojky? odloučení placenty? placenta v tomto stádiu ještě není. nejedná se spíš o částečné odloučení nebo odlučování gestačního váčku? způsobené třeba hematomem? je to přesně tak, jak Ti dr. řekla - bohužel se nedá předvídat, jak to dopadne, velice často to dopadne dobře a váček zůstane, přestane se odlučovat, ale bohužel se i stává, že je hematom dost velký a vezme váček sebou. já jsem třeba ten první případ - hematom byl malinký a vstřebal se a všechno bylo a je v pořádku.
držím palce.
milý nováčku,nechci tě zklamat,ale v 6tt žádnou placentu nemáš,o placentě se hovoří nejdříve ve 12tt
co to bylo za dr.to by mě teda zajímalo,jak už napsala SAJINDA,může se olučovat gest.váček,nebo embryo,může tam být hematom,můžeš mít něco jako menses jestli to bylo v období,kdy by ti menses měla přijít
bohužel ranné těhu je občas s takovýmy problémy spojeno,je to bud a nebo,bud se uchytí,nebo něco není v pořádku a odloučí se to
ale určitě ti dali injekci dycynone to je super,ascorutin je tky v pořádku a hlavně lež a bud v klidu,víc proto ty udělat nemůžeš
pokud jsi ale už ok,tak je to taky krok kupředu a třeba to bude dobrý,musíš vydržet,taky jsem si tím prošla,během 1.trimestru jsem krvácela 3×!!a v druhém 1×,prošla jsem si i potratem a vím jak se cítíš,vydrž,vše ukáže čas,moc držím pěsti a vynech pohl.styk!!!!
Spíš hematom.Placenta ještě není.
Bohužel takle na začátku jde o všechno.Pokud je něco špatně,lepší když odejde dřív než později. Špinění někoho provází celé těhotenství,takže to taky nemusí znamenat nic. ![]()
Držím palce
Aha, no je možné, že váček. Ta dr dokonce nazývala embryo miminkem, tak se možná snažila o to, aby to bylo pro mě srozumitelné ![]()
Děkuji za celkem pozitivní reakci, ještě trošku špiním, ale snad to bude dobré. Ještě mi říkala, že když se to uklidní, tak mám brát jen 3× 1 prášek a nevím, jestli mám vybrat celé balení 50 tablet, ale asi jo, že jo?
Jak jsem psala výše, ona ta dr mluvila i o embryu jako o miminku, tak se možná jen snažila, aby to bylo srozumitelné. Sama říkala, že to odloučení je velmi malé. Ještě trošku špiním, ale má to tendenci ustupovat. NEjvíc mě dostalo to, že už jsem viděla, jak bije srdíčko, byl to nepopsatelný zážitek …
Zatím jsem v práci, sedím v kanceláři, tak si říkám, že je to jako kdybych byla doma. Stres taky nemám a odpoledne budu ležet.
Jen by mě zajímalo, co bude v tom lepším případě dál … to se „zahojí a zase to přiroste“???
Děkuji za odpověď
Jen poznamka a vytrhnu to s kontextu. Mne MUDr rekla v 5tt, na otazku ZT, ze HCG bude stejne vysoke, jako bych byla tehotna, protoze mam v deloze placentu
.
Tady mate clanek:
4. týden (6. týden těhotenství) **
V tomto týdnu jsou již patrné záhyby, jakýsi žebrovitý útvar, ze kterého se později vyvinou čelisti, krk a obličejová část. Je zcela patrná rudimentární mícha, zárodek páteře a jakoby na břiše je patrná vyboulenina, což je vlastně rudimentární srdce. Embryo je celkově protažené s rozlišitelnou horní a spodní částí těla se špičatým ocáskem. Ve střední části se povrchová vrstva buněk začne skládat na dva podélné záhyby, mezi nimiž se vytváří zcela zřetelná rýha. Později se tyto záhyby spojí a vytvoří trubici, ze které se vyvine nakonec mícha. Na jejím konci se začne rozšiřovat a vytváří základ budoucího mozku. Z ostatních, původně povrchových buněk této střední části se začnou vyvíjet nervová vlákna. Přísun živin pouze transportem přes povrch embrya pro všechny jeho buňky již začíná být limitujícím faktorem pro další vývoj, neboť narůstá jeho tloušťka. Proto se zrychluje vývoj placenty a pupeční šňůry.**
avm3 píše:
Jak jsem psala výše, ona ta dr mluvila i o embryu jako o miminku, tak se možná jen snažila, aby to bylo srozumitelné. Sama říkala, že to odloučení je velmi malé. Ještě trošku špiním, ale má to tendenci ustupovat. NEjvíc mě dostalo to, že už jsem viděla, jak bije srdíčko, byl to nepopsatelný zážitek …
Zatím jsem v práci, sedím v kanceláři, tak si říkám, že je to jako kdybych byla doma. Stres taky nemám a odpoledne budu ležet.
Jen by mě zajímalo, co bude v tom lepším případě dál … to se „zahojí a zase to přiroste“???
Děkuji za odpověď
Taduy jsem ti neco nasla na netu tak snad ti to pomuze :
Jsem tedy teprve 6tt., ale začala jsem krvácet (sice chvíli, ale jasná řídká červená Sad ). Dr. mi řekl, že je to odloučená placenta, resp. prý se tomu říká i hematom. Právě tento hematom jsem měla i v prvním těhotenství, ale nakrvácela jsem. Musela jsem do 12.tt jen ležet, pak se krev vstřebala a mimi bylo dobře uhnízděné. Co dělat? Nic, být v klidu, bez stresů a námahy. Kdosi mi i tvrdil, že se to ovlivnit nedá, buď je mimi v pořádku a „přežije“ to, nebo v pořádku není a tělo se vyčistí. No, nevím, co je na tom pravdy. Já se snažím odpočívat, netahat 17-ti měs. dceru a přestala jsem kojit. Buď na sebe opatrná a přeji ať to dopadne dobře Kytka Pápá Hanka
Kamča.dalmatinka píše:
jakej prášek?Ascorutin?
Jo přesně ten, s tím, že mám brát x3 denně 2 a kdyby to ustoupilo, tak 3× denně 1. Ale nevím, jestli mám vybrat celé balení 50ti tablet, ale asi jo.
avm3 píše:Kamča.dalmatinka píše:Jo přesně ten, s tím, že mám brát x3 denně 2 a kdyby to ustoupilo, tak 3× denně 1. Ale nevím, jestli mám vybrat celé balení 50ti tablet, ale asi jo.
jakej prášek?Ascorutin?
ascorutin je jen vitamín c takže tim se nedá předávkovat ani ublížit,takže ten v klidu mužeš brát furt.Já když ho přestala brát tak sem zase špinila.
gabi.design píše:
Placenta to nebude určitě, spíš ten hematom.Já ho měla ve 13.týdnu. Udělal se mi při autonehodě od pásů, měla jsem ho celkem velký a přímo na placentě. Taky se nedalo nic dělat, buď je ten plod natolik silný a udrží se, nebo se začne hematom odlučovat, krvácet a vezme plod s sebou. My jsme to zvládli se vstřebáním, ale leželi jsme v nemocnici a nemohli jsme se ani hnout, vstávala jsem jen na WC a pár kroků ke stolu s jídlem. Pokud tě neženou do nemocnice a už vůbec nemáš neschopenku a příkaz ležet a nehnout se, tak si myslím, že to nebude zas až tak horké.
Děkuji za reakci. Doktorka říkala, že když dělám v kanceláři, tak mě do práce pustí, ale kdyby se to zhoršovalo, tak okamžitě na neschopenku. Jsem ráda, asi bych se doma zbláznila. Podle toho, co říkala jsem pochopila, že je to asi poměrně častá komplikace.
A už máte odrodíno? Jsem ráda, že to u vás dobře dopadlo ![]()
ne já potratila ve 14 týdnu.myslim si že kdybych nebrala všechny ty preparáty na udržení tak to bylo lepší.Beru to tak že příroda je moudrá a ví a proto si s tím poradí.Lepší je potrat na začátku a to nejen pro psychiku ale i pro tělo.
Další těhotenství dopadlo na jedničku