Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny těhulky a obracím se na ně, zda některá měla podobný problém. Jsem podruhé těhotná, respektive jsem otěhotněla přesně na den po císaři. Jsem 9tt a dnes jsem měla kontrolní UTZ. Mimi je Ok, srdíčko bije, ručičkami mávalo, ale mám tam trhlinu 15×3mm - respektive odlučování dělohy, tedy riziko potratu. Vůbec nevím co to znamená, jaká je šance, jaká rizika. Mám Utrogestan a klidový režim. NEsmím nic zvedat, ale s 13 měsíčním dítětem o 11 kilech to jde těžko. Břicho mě bolí i po procházce s kočárem. Prý mám malýho motivovat aby vše dělal sám a nezvedat ho, ale vždyt ani ještě nechodí
SEx mám taky zakázaný…jsem z toho hrozně vyděšená, měl jste někdo takový problém ![]()
A proč si tě s takovým problémem nenechali v nemocnici? Mě si nechali v nemocnici kvůli obyč špinění…zkušenost nemám ale držím palce, zapoj celou rodinu, ať pomůžou
@Verca1989 @Nicolink …taky jsem se ptala, ale moc jsem se nedozvěděla, prý tím trpí asi 1/3 těhotných a nakonec je to dobré. Když jsem se ptala, zda se teda mám obávat nejhoršího, tak mi řekla, že je to dobré, ale pak mi řekla, že nesmím vlastně vůbec nic dělat. Tchýně je taky docela znepokojená, kontrolu mám až za měsíc, což nám přijde docela za dlouho a prý se takhle většinou třeba posílá na týden do nemocnice, aby se to uklidnilo. Takže nevím, co si o tom mám myslet
@iva-svist Měla jsem na začátku 2. trimestru hematom široký asi 8 mm. Do nemocnice mě s tím hned neposílala. Měla jsem pár dní dodržovat klidový režim a potom přijít na kontrolu, jestli se to vstřebalo.
Klidový režim ale opravdu znamená jen polehávat. Žádný procházky, natož poponášet batole! A kontrola po měsíci je opravdu za dlouho…
@iva-svist máš hematom (prasklá céva, koláč krve) nebo trhlinu v té jizvě na děloze? To je dost rozdíl..
Odlucovani delohy? Neni to spis placenty? Nebo nejaky hematom? Deloha se odlucovat nemuze.
@lekarnicka28 …o hematomu se vůbec nemluvilo, říkala mi o trhlině ![]()
Odlučování dělohy to 100 % nebude. Spíš nějaký hematom a pod.. dodržovat, co řekla dr a při pochybnostech jet do špitálu. Víc moc neuděláš. ![]()
@lekarnicka28 Kdyby měla trhlinu v té jizvě na děloze, tak ji domů nikdo nepusí a okamžitě by se toto těhotenství ukončovalo.
@iva-svist Hematom se většinou opravdu vztřebá sám, ale chce to opravdu klid. Zapoj co nejvíc rodinu, jestli to jde, abys mohla tak týden - 14dní polehávat a pak bych šla pod nějakou záminkou k dr, ať to zkontroluje. Kdybys začla špinit nebo krvácet, jeď do nemocnice.
@lekarnicka28 @suvik Cituji lékařskou zprávu co mi dala -..v horním polu odlučování 15×3mm ![]()
@suvik placenta se tvoří až kolem 12.tt, takže ta to být zatím nemůže
@iva-svist no ona musí vzniknout nějaká trhlinka, aby došlo ke krvácení a vzniku toho hematomu.. Ale z toho, co píšeš, to hematom asi nebude, to by určitě použila i tento výraz, je hodně známý i mezi laiky..
S hematomem zkušenost mám. Kvůli skorotrhlině na děloze mám nedoporučené další těhotenství, že by to napínání, rozpínání, růst, ztenčování a tlak nemusela vydržet a rupnout. Ale to je mi divné, že by tě pozvala na kontrolu až za měsíc, to by tě snad hlídali víc, kdyby to byl tenhle případ, to může být velmi vážné. Nemáš zprávu?
@iva-svist To je odlučování placenty - bez legrace - ležet, ležet, nic nezvedat, ležet!
Placenta se ale uz tvori od zacatku, ve dvanactem tydnu je hotova. Takze to placenta patrne bude. ![]()
Děvčata asi to bude ten hematom, já se v tom opravdu nevyznám, proto jsem napsala sem. Z toho co mi řekla, jsem rozhodně moudrá nebyla a očividně si to s tím malým dítětem moc představit neuměla. Byla to zaskakující lékařka za mého doktora, který si mě vždy v těchto případech, pokud se mu něco nezdálo zval i po týdnu. Hned v pondělí až tam bude, tak mu zavolám, že chci na novou kontrolu k němu a uvidím, doufám, že mi k tomu řekne trochu víc. Děkuju za podporu, rodinu už jsem informovala, tak snad pomůžou, manžel už je nastartovaný chudák, ví, že úklid, nákupy a koše s prádlem jsou na něm.