Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, potreboych potrebovala bych poradit. mam skoro 8 mesicu stareho syna. do ted nam kojeni problemy nedelalo.ale posledni 2 tydny je to des.. kojili jsme vzdycky rano 2× a pak odpoledne jednou a pred spanim spis jen „symbolicky“ po dopolednim ovoci a poledni zelenine jsem mu dala vzdycky jeste trosku cucnout aby se napil, pripadne dojedl. ted ale prso nechce (jak rika nas tatinek - uz ho asi zajimaji jiny prsa nez ty moje
) nakojit se necha jen rano kdyz ma hlad po noci.odpoledne mi u prsa vydrzi max 15 sekund a pak se mi u toho prsa krouti, odsouva ho, odvraci hlavu. v tom lepsim pripade, kdyz si zacne hrat s mojema vlasama, knoflikem nebo dudlikem vydrzi u prsa dyl ale zas si jen dudla a poradne nesaje. zacal mit i min nacurano a casto mi brecel hlady, ale prso proste ne.. pak kdyz uz jsem to ale nevydrzela a necely tyden ho kojim jen rano a odpoledne se o to spis jen pokusime a pak mu dam sunar. toho vypije bez skoro celou flasu. ted uz je klidnejsi a z prsa by se napil poradne, jenze uz tam zas neni tolik toho mlika
pujde to jeste nejak rozkojit? co pro to kdyztak mame udelat?
dekuju
Náš starší se takto odstavoval v 7.měsíci. Nehrotila jsem to, když mi u prsa moc řval, tak dostal Nutrilon, postupně se odstavil úplně a bylo.
Jako bylo mi to líto, ta ztráta intimity mezi námi, ale na druhou stranu jsem byla ráda, že si takto řekl sám DOST, že už je docela velkej, že to odstavování nebudu muset řešit později (např. ve 3 letech
) nějakýma drastickýma metodama…
![]()
Jako laktační liga ti možná poradí: Koj, ještě to rozkojíš, to je jen dočasný bojkot atd. Ale já bych se na to vykašlala, své máš splněno… ![]()
Mě se starší syn odmítáním prsa odstavil sám někdy v 5,5 měsících, jako bojkoty měl od narození snad co tři týdny ale od toho půl roku už jsem ho na prso nenalákala… nedalo se nic dělat dostávál sunar a hotovo.
Mladší syn má teď půl roku a toho zase nemůžu naučit na dudel, flašku, lžičku, prostě na nic, chce jen prso ![]()
Ten tvůj je už dost velký a když nechce tak nevadí, už mateřské mléko tolik nepotřebuje. Já bych si z toho hlavu nedělala. ![]()
mě se takhle odstavily všechny tři děti,nejstarší v 6.měs a dvojčata v 7.bojovala jsem s tím,co se dalo,ale po pár týdnech jsem to vzdala,byla jsem akorát nevrlá já i oni,takže místo pěkných chvil spolu jsme se u toho akorát pořád prali.Dneska už bych to tak nehrotila,i když mi to bylo líto,že už nekojím.
no ja to nejak nehrotim. nekdy si rikam ze ta flaska neni pres tu zimu tak spatna. clovek ma aspon predstavu kolik toho vypije. ale pak si zas reknu ze je to takove pekne tuleňkování s mimiskem ![]()
ale spis sem teda cekala ty „zarucene rady“ jak zase rozkojit
![]()
ale tak se zeptam teda jinak. kdyz se vam to mimco zaclo odstavovat, jak jste postupovali nez jste presli na lahev uplne?
Asi se malý postupně odstavuje. Může jít i o dočasný bojkot, ale u takhle velkého dítěte je výsledek s velkým otazníkem a je jen na Tobě, zda vydržíš trápit hlavně sebe.
Pokud se kojení nechceš vzdát platí obecné rady, odsávej po každým kojení obě prsa min. 10minut, před kojením prsa nahřej, u kojení několikrát prsa prohazuj, hodně pij, koj v tichý místnosti, kde jste jen Vy dva (bez TV, rádia) atd atd atd…
Na druhou stranu pokud dostal Sunar flaškou, tak ten sám o sobě je dost sladkej a MM už mu nemusí tolik chutnat. Poznal víc a víc chutí a prostě prso už ho tolik „nebere“…
Asi bych to nechala na něm. Pokud by chtěl, tak bych prso nabídla, ale násilím bych ho nenutila. konec konců píšeš, že ráno se v pohodě od Tebe napije a přes Ti párkrát to prso „olízne“. A pro stimulaci a zachování laktace se počítá i olizování bradavek", takže kllíďo můžeš ještě pár měsíců kojit takhle dál…
mersii u nás to bylo pak strašně rychly,dlouho jsem se nima prala ale pořád jsem „vyhrávala“,takže několikrát denně jsem to do nich ještě dostala,a pak najednou už to fakt nešlo a prakticky ze dne na den jsme dokojili,takže jsem naběhla pro Nutrilon a flašku drapli a pili, a byl klid ![]()
U nas se Zuzka odstavila v 8-9 mesicich, presne jak pises, bokotovala mi kojeni, nechala se nakojit jen pred spanim. A pak behem 1-2 tydnu zacala chytat hysteraky i pred spanim a byla by o hladu, jen aby se nemusela kojit - proste uz se najednou nepricucla vubec a rvala a rvala. Dostala flasku, ze ktere toho vypila dost a bylo po kojeni, na Nutrilonu je dodnes (budou ji 2 roky) ![]()
a k dotazu - já to všechno zkoušela,brala jsem homeopatika,po kojení odsávala,měnila polohy a všechno bylo prd platný,prostě ty prsa nechtěli ![]()
ahoj, přesně tohle dělal syn taky, a to zhruba ve stejném věku (bylo mu 8,5 měsíce). na kojení.net jsem se dočetla, že bojkot je kolem 8. měsíce běžný a brzy přejde. ale u syna to naopak gradovalo. postupně byl taky schopný napít se jen ráno, pak už ani to ne. mně z toho asi hráblo nebo co, protože jsem to přesto nechtěla vzdát
. tak jsme koupili elektrickou odsávačku, která mi laktaci zachránila, takže tu za sebe můžu doporučit. nicméně syn se už ke kojení nevrátil, takže já skoro 3 měsíce odsávám (naštěstí jen ráno a odpoledne). chtěla jsem kojit do roka, tak to snad alespoň doklepu s tím odsáváním
.
mersii píše: …ale tak se zeptam teda jinak. kdyz se vam to mimco zaclo odstavovat, jak jste postupovali nez jste presli na lahev uplne?
Poprala jsem se s ním u kojení a snažila se nakojit, když i pak řval hlady (což poznám, že řve hlady), tak jsem dala ještě navíc flašku s Nutrilonem (jako nášup). Čím víc byl boj u kojení urputnější, tím rychleji jsem to vzdávala a dala tu flašku. Až jsem jednou to prso nenabídla vůbec a flašku dala rovnou. Tím to skončilo ze dne na den a druhý den jsem už ani neměla mlíko (takže žádné zastavování laktace, žádné odstříkávání atd. prostě nebylo).
Btw toho staršího od Nutrilonu odstavuju teď.
Za týden jsou mu 3 roky… ![]()
Malá přes den nepije vůbec už asi 1,5 měsíce a posledních pár dnů už nechce ani v noci.
Terrad a jak to teda resis? natankujes umelým? me je to prave lito vzdavat kdyz se nekdy fakt pekne napije. ale pak to totalne zas zabije tim svym divadylkem ![]()