Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Petuno malá mě přestala pít mlíko asi v 20ti měsícách, ale jednou jsem jí zkusila dát Actimel a ten pila. Ale ten je dost drahej, takže jsem začala kupovat ochucený kyšky a pijeme 2,5 večer a zbytek asi deci dopíjí ráno.
Jéééé tak to už tu asi proběhlo všechno, třeba to její tělíčko samo ví, že pro něj není mlíčko to nejlepší. Zkusila jsi už kiri, nebo cottage sýry. Anebo pak vlítni na to calcium. Já bych to moc nelámala. Hodně štěstí!
Kiri občas zobne, cottage taky. Ale jinak!!! Tak asi koupím calcium. I když zase nedávno jí brali krev i na to a měla ho tam dost. Ještě asi z doby kdy pila 3 flašky to je tak 4 měsíce. No přesně o 2 narozeninách se žvejkla.
Petuno,
tím, že nechce najednou mléko se netrap, vápník se dá získat z jídla i jinak. Bohužel mám „chytrou“ knížku v pokoji, kde te´d Kuba (doufám) spí, jsou tam tipy, jak dodat Ca při odmítání mléka. Zítra bych ti to poslala, buď sem do diskuse nebo soukromou zprávou. Kdbych náhodou zapomněla, což se může v našem občasném blázinci klíďo stát, upozorni mě, prosím, zprávou a já se upamatuju, ju?
Veru
Vrony: jsi moc hodná, děkuju!!! Vím pouze o kapustě , oříškách a luštěninách.
Ahoj Peťo,
tak dnes už jsem vyzbrojena patřičnou odbornou literaturou…
Mléko můžeme nahradit potravinami bohatými na vápník:luštěniny(u nás třeba jede červená čočka), ovesné vločky, vaječný žloutek, mořské ryby, obilné klíčky(tepelně upravené), lněné semínko, mák, ořechy, zelí, kedlubna pórek, brokolice.
Nevím, jestli jste alergici, pak pozor na ryby, ořechy. Vynikající náhradou je prý kysané zelí, ale to malé děti asi jíst nebudou, leda by se dobře propláchlo a ještě smíchalo třeba s mrkvičkou.
O případném užívání vápníku v tabletách je dobré se poradit s lékařem, až na výjimky totiž tablety nejsou nutné a nadbytek vápníku by mohl dítěti ublížit. - tolik kniha ![]()
Veru
Ahoj,
levnejsi nahrazka actimelu je jina firma.
stoji v Kauflandu 24 v Tescu a Bile 29,9.
Nemohu si presne vzpomenout na nazev
, ale byva to vedle actimelu,nebo o polici vys, jen to neni tak vyrazna barva. Jsou bud ciste, nebo ochucene ovocem.Ve stejnem baleni po 4ks. Honzikovi chutna cisty a actimel mi odmitl.
Kac
ahoj, jen bych chtěla dodat, že mléko opravdu není pro zdravý vývoj dítěte nezbytné - jak psala Vrony výše - vápník je i ve spoustě jiných potravin. Dokonce se objevují pochyby o té zázračnosti mléka, o které nás všichni přesvědčují..(viz třeba zde starší článek Ozdravníček od Radiny). Ale to je samozřejmě každého věc..Já své malé dávám pouze bílé jogurty, mléko k pití ji nikdy dávat nebudu (a budu se snažit kojit co nejdéle i když jsem teď znovu těhotná), my mléko vůbec nekupujem ani s ním nevařím, se sýry šetřím. Beru mléč. výrobky pouze jako občasný doplněk stravy, ne její základ, prostě už nejsem o jejich dokonalosti přesvědčena.
ještě k vápníku v tabletkách - určitě bych doporučila ten zmiňovaný od Weledy, ty šumivé (a to platí pro všechny šum.vitamíny) jsou celkem na nic (názor odborníků..)
Klaris
Ahoj, jen jsem tě chtěla uklidnit. Johanka taky prodělala bojkot mléka a to jí bylo teprve půl roku. Byla jsem z toho děsně rozklepaná, ale naše Dr se jenom smála, ať se uklidním, že jí to zase přejde. Dala mi za úkol nabízet tu méčnou bílkovinu v jiné formě, přesně jak tu psaly holky výše. No a po dvou týdnech to malou zase přešlo. Jo a ještě jsem si všimla, že když tyhle problémy s nejedením řeším před Johankou, tak je celá blažená a odmítá to dvakrát tolik
Holt je to moje malá komédie ![]()
Tak to se u nás asi nestane.Jakmile měla 2 roky v březnu utla to. Od té doby ho neměla v puse. Ani jiné druhy, ani kakao, ani ve spánku prostě nic. Ráno mi pokaždé řekne nechci kakao.mlíko atd. No bylo to o dost jednodušší. Teď musím vymýšlet co ráno, chleba se sýrem už má dost, jogurty už také moc nechce.Tak strkám kapustu do polívek, pořád vločkovou, luštěninové atd.