Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky!
Mam 14-ti mesicni holcicku, ktera od miminka bez vetsich problemu spala v postylce. Pred tydnem vsak zacalo peklo!!! Od minule soboty nejenze v postylce neusne, ale odmita v ni take spat.
Uspavam ji tim zpusobem, ze ji mam polozenou na brise a houpeme se v houpacim kresle. Tak usne, ale jakmile se s ni zvednu, tak se probere a uz tusi, ze ji jdu ulozit do postylky. A tam zacne hystericky zachvat. Krici na cele kolo a neunavi se ani po pul hodine (dele jsem ji kricet nenechala). Pak ji vezmu k sobe na postel, ale to uz je v pozoru, abych ji tam nahodou znovu nevratila a usne mi treba az o pul jedne v noci. A to i pres to, ze treba 12 hodin predtim taky nespala, protoze pres den je to to same.
Kdyz tedy usne, prenesu ji do postylky, kde vydrzi spat maximalne hodinu a pak ten kolotoc nastava znovu. Jsem uz na pokraji svych sil, cele noci nespim a ve dne nemam na nic cas. O sexualnim zivote ani nemluvim, protoze za techle podminek je nemozny!
V knizkach radi pet minut nechat plakat, pak jit pohladit, znovu polozit a znovu. U nas to nezabira. Mala ma takove zachvaty, ze se ji dokonce podarilo prelezt asi do 90cm zvedle sprusle a prehoupnout se pres ne.
Co s tim? Dana
Aby ses nezbláznila a holčina si nezvykala tyranizovat tě, tak prostě musí pochopit, že v noci se spí a ve dne se hraje.
Takže bych ji nechala vyřvat jak chce dlouho, ale hlídala ji, aby se např. vzteky nepozvracela a pak se v nich neudusila = poslouchat chůvičku a až ztichne, jít se na ni podívat.
Myslím, že do tří dnů či týdne pochopí, že řevem nic nezmůže, že nepřijdeš, že se prostě spí a jsi tam pro ni zase ráno..
Jsou to chytré opice, tak to zkouší.. nenech se takhle omezovat.
Někdo to řeší tím, že vezme dítě do postele, ale já mám tak lehké spaní, že se při každém pohybu jí i manžela budím = byla bych z toho do pár dní totálně vyčerpaná /znám to z dovolené, kdy musíme spát v jedné místnosti a je to děs/. Takže já bych v zájmu zachování svého duševního zdraví holt přistoupila k této metodě.
Případ ze zkušenosti - kamarádka také malé vyhovovala, kojila ji xkrát za noc apod. Pak si ve dvou letech řekla dost, nechala malou vyřvat a ta do asi 3 dnů spala v klidu celou noc sama. Naprosto ohromná změna..
A ona si pak nadávala, že to neudělala o rok dřív…
Držím palce, ať jste brzy z této situace venku,
E.
Mám stejně staré mimi, co s tím nevím. ALe protože máme taky problémy se samostatným spaním dám ti pár tipů. K usínání jsem zvolila pochovat a zklidnit v náručí a pak zklidněnou položím do postýlky, poblíž má méďu a já ji držím za ruku. DOcela to pomohlo, už tam chce usínat. V noci se tam kus vyspí a pak jde k nám. Řvát ji nenechávám, pak je to s ní spíš horší. POstupně získává k postýlce důvěru. FAkt je že ji mám hned u postele, takže když v noci volá, není problém natáhnout ruku. Někdy to pomůže, ale někdy, při špatných snech je lepší nechat si ji v posteli. Ted bych ji ráda naučila usínat bez ruky, jen aby věděla, že jsem poblíž.
Ono je to s drobkama těžký, stačí rušnější den a nebo nachlazení a pak jsou veškeré snahy v tahu. Pravda je, že tenhle rituál má naštěstí už zažitý.
Ahoj Memo.
Asi ti teda nenapíšu nic, co bys nevěděla, ale já bych na tvém místě asi rezignovala a buď malou vzala k nám do postele, doufala, že to za pár dní odezní a pak to zkusila znova.
Nabo bych zkusila třeba přirazit postýlku k manželské posteli, některé mamči to dělají i tak, že vyndají tu stěnu postýlky, kteá je u postele, rošt dají zároveň s lůžkem, takže mimi spí vlastně u tebe, ale neomezuje tě v místem, ani v manželských radostech (má vlastní rošt, vlastní matraci, takže případné pohyby ji neprobudí). Prý to tak fukguje skvěle.
A nebo mě napadá ještě jedna možnost, pořídit místo postýlky postel, třeba nějakou zvětšovací, pokud nemáte moc místa, nebo třeba manžel dá sám dohromady nějakou „zmenšenou“, ne o moc větší, než je postýlka, ale nebudou tam ty žbrdliny(tyčky), možná právě to jí vadí, mamčina kamarádka má holku stejně starou jako jsem já a ta právě z toho důvodu asi v roce bojkotovala postýlku, necítila se za těma tyčkama dobře.
Tak snad jsem aspoň trošku pomohla, poradila. Každopádně přeju pevné nervy a klidně noci.
Efino, já bych na to teda neměla, Memo píše, že klidně řve hodinu, to mi přijde fakt dost. I když u někoho to třeba může pomoct, to nevyvracím.
Já jsem malého odnaučila na noční kojení co 2 hodiny i bez toho, prostě jsem k němu vstala, pohladila, vysvětlila, proč ne, lehla si. Chvíli byl klid, pak se začal ozývat znova, tak jsem to opakovala. Nejdřív jsem prodloužila na 3 hodiny, pka na čtyři, pka na pět… Asi po týdnu jsem byli bez koja celou noc.
Prostě každý nemá na to, nechyt vyřvat. Obzvlášť, pokud má malý byt, nebo jeden pokoj v RD, jako třeba my…
holky, mame stejny problem a navic jeste v noci cca 20× kojime resp. cucame prso. Jsem totalne hotova, takze jsme se s manzelem rozhodli prestehovat mimi do vlastniho pokoje a tvrde odmitnout nocni kojo.
No, drzte nam palce. Zvolili jsme metodu vyrvani, protoze vse ostatni nam zatim nezabralo. Mala s nama spala v posteli skoro celou noc a stejne se porad budila.
Jsem zvedava, jakou bude mit vydrz a hlavne jestli to vydrzim ja.
lejla
Ahoj,
naše malá taky od jisté doby odmítala usínat v postýlce. To byl vždycky cirkus. Začala jsem to tedy řešit tak, že si s ní buď já, nebo manžel lehneme do manželské postele a necháme usnout tam. Do postýlky pak putuje, až cca po hodině spánku nebo když jdu spát sama, to už spí natvrdo, takže se zaručeně při přenášení neprobudí. Většinou k ránu přeleze zase k nám, ale to už mi tak nevadí. Vím, taky to není ideální řešení, ale fakt nemám na to, nechat ji hodinu řvát.
Taky bych to zkusila s těmi šprušlemi, třeba jí opravdu vadí. Nebo přestěhovat či přesunout postýlku… Těžko hádat, co se jí nelíbí, když ještě sama pořádně neřekne, že?
Pevné nervy a hodně úspěchů!
Petra + Karolínka 2,5 roku + ?29tt
Ja souhlasim s Efinou. Sama jsem tuto metodu praktikovala a s uspechem. Anie nikdy netrvalo dele nez par dni, nez pochopila, ze me nemuze tyranizovat (viz knizka Maly tyran). HOlt, kdyz to neslo po dobrym… snaha byla.
I dnes si obcas postavi hlavu a nechce spat. Pak ji samozrejme ustoupim, chovam, necham dele vzhuru - rikam si, ze na ni treba neco leze, neni ji dobre, atd. Ale kdyz to pak opakuje i dalsi dny, vidim, ze je jen vychytrala a ze to zkousi. Staci pak treba jen 2 dny vydrzet a je zase v pohode. Usina v pohode i pres den - i kdyz treba neusne hned, vi ze musi byt v postylce, chvili si tam povida, hraje s plysakama a pak usne.
Nemyslim, ze je to krute, ale naopak vychovne (snazila jsem se cist o tom literaturu…). Ale samozrejme to chce pevne odhodlani.
Drzim palecky!
Hromix
Ahoj!
U nas se take od 6ti mesicu spalo celou noc ve sve postylce bez jakehokoliv uspavani.
Bohuzel po navratu z dovolene (hory) ted ve 21 mesicich nastalo tebou zminovane „peklo“.
Nejen ze nechtel za zadnou cenu si lehnout do postylky a vydrzel to klidne do pulnoci behat po dome az unavou padal na usta, ale jeste se pak v noci nekolikrat budil a cela anabaze zacala nanovo ![]()
Nezabiralo nic- konejseni, houpani, mluveni, cteni, zpivani, UM a ja nevim co vsechno jeste jsme zkouseli......
Nakonec to vzdy skoncilo tak , ze jsme ho (treba az v tu 1oo rano) museli dat do postlky a stojici nechat pulhodiny „vyrvat“ a pak konecne „odpadl“ a usnul , ale pouze na ty dve max. tri hodiny.
Po 15 dnech jsme uz oba s manzelem byli uplne vycerpani, protoze spat hodinu dve denne bylo pro nas (evidentne narozdil od syna) strasne.
Nakonec jsem rozhodla, ze je jedno jestli ho nechame „vyrvat“ v osm nebo jestli ho nechame stejne nakonec „vyrvat“ akorat ze az o pulnoci, a tvrde jsem ho ve 20oo „ulozila“ on si hned stoupl a zacal delat tu svou bohuzel jiz „nacvicenou " scenku-“ja spat nebudu", ale ja se snim rozloucila a rekla, ze se ted spinka a odesla......nastal pochopitelne rev maximalni trvajici dobre 20minut behem kterych jsem byla zavrena v obyvaku a TV naplno, protoze mne to trhalo srdce. Nicmene po tech 20 minutach nakonec usnul!
Druhy den jsem to zkusila znovu-opet byl rev ale tentokrat uz „jenom“ 10minut, treti den jenom minutku a 4 den se vratil (tuktuk) ke svemu „staremu“ rezimu.
Takze ackoliv jsem vyrvavaci metodu vzdycky celkem odsuzovala, tak musim rict, ze to bylo to jedine , co u nas nakonec zabralo.
Pevne nervy preje Jana
Ahoj! Tenhle problem jsme drive meli take. Maly proste v postylce spat nechtel (pres den uznaval jen kocarek) a nocni usinani v postylce byl horor. Radila jsem se s dr. a ta rekla, ze ho mam nechat urvat, oponovala jsem, ze to nejde, ze ma vetsi vydrz ne ja, ze mi ho je lito apod. Rikala, ze 1/2hodiny revu neni noc moc, ze nektere deti vydrzi i dele. Obrnila jsem se trpelivosti a asi 3. den jsem vydrzela az do konce (ale ja rvala ve vedlejsim pokoji a sousedi byli informovani a nasi nove vychovne metode, aby u nas hned druhy den nebyla socialka). Nevim uz za jak dlouho usnul, ale dalsi den to bylo lepsi a pak jeste lepsi a nakonec (do 14 dnu) usinal naprosto bez problemu a sam - chvili si hral a „povidal“ az usnul.
Nejsem zastancem toho, nechat dite urvat, ale v nekterych pripadech asi neni jine vychodisko a tady jine metody nezabiraly a my uz byli dost zoufali.
Preji pevne nervy a hodne deticky!
Kita
Ahojky,
taky jsme měli problém s uspáváním a vyřešili jsme jej následovně. Večer si vezmu malou do manželské postele, nechám ji tam lézt, povídám si s ní, zpívám ji až usne. První večer to trvalo 1 a 1/2, pak se to zmenšovalo až po 14 dnech usnula po 1/2 hodině a tak je to dodnes. Až usne tak ji přendám do postýlky. Tu mám přiraženou k naší posteli a sundanou postranici. Jo a když usne, tak čekám asi 15 min až spí tvrději. Nám to takhle funguje a bylo to bez řvaní. Předtím odmítala být v postýlce. Tak třeba by něco takovýho fungovalo i u vás. Přiznám se že metodu vyřvávání nemám ráda, navíc jsem to ze začátku zkoušela a malá se mě po 15 min pozvracela. U citlivých dětí prý navíc nefunguje. Přeju hodně úspěchů. Katka
Nevím jestli ještě kojíš, ale dokud jsem kojila tak se mě 2 za noc vzbudila. Teď jí dám do manželské postele sunar a v noci ji dám cucnout čaje. Tak to začal praktikovat manžel, když jsem musela do nemocnice a musela jsem tím pádem přestat kojit. Dneska se vzbudí max. 1 a někdy spí celou noc. Katka
Ja jenom dodam, ze nas syn naprosto odmita si v nasi posteli jenom lehnout natoz usnout
takze predstava vzit do nasi postele a spat je uplne nemyslitelna
J.
Taky nám to malá občas dělá. Je to jednoduché. Rozestelu ji cestovní postýlku v jiném pokoji (co nejdál od ložnice) a ať si tam řve jak dlouho chce. Myslím, že to vydrží tak půl hoďky a pak to zalomí a spinká do devíti do rána. Ráno je jak rybička, vysmátá…jako by se nic nedělo.
ahojky, kamarádka to taky tak udělala. Spali v jiném pokoji než prtě a jak si nadávala,že to neudělala už dávno - noci se jim o hodně zlepšili.
I když já jsem taky praktikovala metodu breku…prostě jsem se snažila, aby Daník měl jistotu,že ho milujeme, ale aby taky poznal,že jsou nějaký pravidla. Povedlo se…ale na mé a hlavně manželovy nervy to nebylo nic zajímavýho ![]()