Odmítnutí dědictví (exekuce)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
603
18.11.14 15:54

@Electrolux_EHM_4400 ma pravdu. Podle NOZ je opravdu „spoludluznikem“ i za dluhy vznikle pred vznikem manzelstvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.11.14 15:55
@Anonymní píše:
@Eemii Nemám, jsou to dluhy před manželstvim. Na majet co jsem měla před manželstvim nemůžou, ale učet a plat ( v mém případě mateřskou) už berou jako náš společný. @terinka4444 Já bych to klidně celé odmítla s majetkem jsem stejně do manželství přišla já.Jde mi o to, že teď můžou jen na mé příjmi, ale pokud by se mu něco stalo mohli by i na můj majetek? jestli ty dluhy jsou automaticky moje a nebo jestli se dědí a jestli dědictví můžu odmítnout po manželovi. Nebo jestli se s nim mám rozvést.

na tvůj majetek nemůžou, dědí se zase jen jeho majtek, tvůj do dědictví vůbec nejde. Všechno jeho můžeš odmítnout a to i za dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Electrolux_EHM_4400
18.11.14 15:56
@terinka4444 píše:
ale zase jen za dobu trvání manželství, to znamená, že dluhy nelze uspokojovat za trvání manželství výhradně z majetku mimo SJM, ale i ze SJM, ovšem vypořádáním SJM po rozvodu SJM zaniká, tudíž by ty jeho dluhy měly být zase uspokojovány výhradně z jeho majetku.Na tohle to chce vzít právníka, protože já si myslím, že pokud jsou to dluhy před manželstvím, vy se rozvedete a vypořádáte majetek, jdou ty dluhy zase za ním a ty je nebudeš splácet.

Ano, souhlasim. A souhlasim i s tim, ze bych investoval s takovym dotazem do pravnika a nehledal odpoved na miminu :nevim: Neni to zrovna jednoducha situace.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.11.14 15:58
@demian píše:
@Eemii Podle NOZ je spoluručitelem u dluhů, které vznikly před uzavřením manželství. Bohužel. Třeba to novelizace NOZ změní, zrovna tahle část je hodně kritizovaná :nevim:

Takže chapu z toho dobře, že i když se rozvedem tak to budu nadále splácet já?

• Citovat
  • Upravit
69235
18.11.14 15:59
@Eemii píše:
Aha, ja myslela, ze jen dluhy udelane v dobe manzelstvi, padaji i na manzelku.To teda cumim, jak jsem byla mimo. A je to teda docela na hlavu postaveny.

ono to tak úplně není, je to tak, že jsou ty dluhy uspokojovány z jeho aktuálního majetku tudíž i příjmu a protože veškerý příjem a majetek v manželství patří do SJM a to bezpodílově, prostě berou i manželčin plat, protože je bezpodílově započítám do společného příjmu. Na její majetek třeba dům, který vlastnila před svatbou a je výlučně její, exekutor samozřejmě nemůže. Na vybavení domu, už jo, pak je na každém, jestli prokáže, že to bylo manželky ještě před manželství. A příjem jeko plat, ten je jasný, ze zákona v manželství tvůj příjem není tvůj, ale společný s manželem a to bezpodílově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.14 16:01

@Electrolux_EHM_4400 Budu muset, sice teda už opravdu nevim kde na toho právníka vemu, protože jsem se ještě neodvážila to nikomu ve svém okolí říct, ale budu muset někoho požádat o pomoc jinak se z toho svrabu nevyhrabu.
Jen mě napadlo jestli tu někdy někdo neřešil stejný problém.

• Citovat
  • Upravit
69235
18.11.14 16:01
@Anonymní píše:
Takže chapu z toho dobře, že i když se rozvedem tak to budu nadále splácet já?

jak píše EHM, vezmi právníka, protože já si myslím, že nebudeš. Dluhy jsou jeho, ty je splácíš v současné době vaším společný příjmem.
Ale skutečně je to na právníka. Dokonce pozor, v rámci rozvodu a vyrovnání majetku, tedy v průběhu soudu o majetek, může tvůj právník nárokovat peníze, které byly tobě za doby po rozvodu do vypořádání SJM za něj strhávány. Jako započitatelnou část v rozdělení majetku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Electrolux_EHM_4400
18.11.14 16:03
@Anonymní píše:
@Electrolux_EHM_4400 Budu muset, sice teda už opravdu nevim kde na toho právníka vemu, protože jsem se ještě neodvážila to nikomu ve svém okolí říct, ale budu muset někoho požádat o pomoc jinak se z toho svrabu nevyhrabu.
Jen mě napadlo jestli tu někdy někdo neřešil stejný problém.

I kdyby to tu nekdo resil, tak u tak podstatneho problemu nemuzes prece spolehat na mimino. Urcite pravnika zkus, a existuji i bezplatne pravni poradny.

• Citovat
  • Upravit
1607
18.11.14 16:03

@terinka4444 Řekla bych, že máš pravdu. Nejsem právník.
Může ještě zkusit použít tu část z NOZ o marnotratném manželovi a dluhy sice platit věřitelům musí, ale pak je může soudně vymáhat po manželovi. Soud by ji nejspíš dal za pravdu, jenže pochybuji, že by je z něj dostala.

Zakladatelko, zkus se zeptat tady, jsou dobří http://www.spolcest.cz/…cnou-cestou/
A opravdu se rozveď, ať zachráníš, co se dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.14 16:04
@terinka4444 píše:
ono to tak úplně není, je to tak, že jsou ty dluhy uspokojovány z jeho aktuálního majetku tudíž i příjmu a protože veškerý příjem a majetek v manželství patří do SJM a to bezpodílově, prostě berou i manželčin plat, protože je bezpodílově započítám do společného příjmu. Na její majetek třeba dům, který vlastnila před svatbou a je výlučně její, exekutor samozřejmě nemůže. Na vybavení domu, už jo, pak je na každém, jestli prokáže, že to bylo manželky ještě před manželství. A příjem jeko plat, ten je jasný, ze zákona v manželství tvůj příjem není tvůj, ale společný s manželem a to bezpodílově.

Ano tak, tak. Majetek jako vybavení bytu je strašně složitý prokázat. Člověk by musel danou věc platit kartou a mít od toho stále doklad. Kdo si ale nechává doklady po záruční době.

• Citovat
  • Upravit
Electrolux_EHM_4400
18.11.14 16:04
@Anonymní píše:
Takže chapu z toho dobře, že i když se rozvedem tak to budu nadále splácet já?

Ne, to si nemyslim… ale pri rozvodu musi dojit k vyporadani majetku, tedy i dluhu.

• Citovat
  • Upravit
69235
18.11.14 16:05
@demian píše:
@terinka4444 Řekla bych, že máš pravdu. Nejsem právník.
Může ještě zkusit použít tu část z NOZ o marnotratném manželovi a dluhy sice platit věřitelům musí, ale pak je může soudně vymáhat po manželovi. Soud by ji nejspíš dal za pravdu, jenže pochybuji, že by je z něj dostala.Zakladatelko, zkus se zeptat tady, jsou dobří http://www.spolcest.cz/…cnou-cestou/
A opravdu se rozveď, ať zachráníš, co se dá.

no to určitě, soud by jí je uznal, opravdu ovšem jestli by to z něj dostala, toť otázka, nicméně nárokovat by je mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
18.11.14 16:08

Rozvodem zabráníte kupení dalších dluhů, pokud pocházejí z doby před manželstvím, bude je případě rozvodu splácet pouze manžel. Za nezletilé dítě se v případě dědictví podle NOZ vzdát nemůžete, dítěti bude přidělen opatrovník a ten rozhodne podle toho, co je prospěšné pro dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.11.14 16:09
@Anonymní píše:
Ano tak, tak. Majetek jako vybavení bytu je strašně složitý prokázat. Člověk by musel danou věc platit kartou a mít od toho stále doklad. Kdo si ale nechává doklady po záruční době.

ano ano, musí to být na tvé jméno, ještě je obranou notařský zápis z fotografiemi. To znamená pokud máš dům a vybavení v něm před manželstvím necháš vše zdokumentovat včetně fotografií a podrobného popisu notářem. pak to prokážeš jednoduše. Což teď už ovšem je pasé.

Manžel ti kývne na rozvod a co hlavně, bezproblémovou dohodu o majetku? myslím rozdělení SJM? Pokud jo, skutečně z logiky věci plyne, že dluhy zůstávají jeho.

Popřípadě ještě exekutorská komora má taktéž na stránkách kontakty na poradny, dá se tam objednat a s konkrétním dotazem tam jít a jejich právníci ti poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.14 16:14

@terinka4444 Já si myslim že ano, tak jako s dluhama přišel a hlavu si s nima nelámal a neláme tak s nima snad i odejde. On nemá už co ztratit, nic nevlastní a evidentně mu je to jedno že je zadluženej buhví kde.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky