Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit. Jde o to, že manžel nadělal před manželstvim hrozné dluhy o kterých jsem do letošního roku nevěděla. Tento rok se vše na mě sipe, on je trvale hlášen na úřadě a poštu si nepřebírá.
Snažim se vše splácet, ale jsem na mateřské a tak to jde pomalu.
Otazka zní : Kdyby se mu něco stalo jdou dluhy automaticky zamnou? a nebo to jde formou dědictví a toho se můžu vzdát? Jde mi o to jestli se s nim mám rozvést, ale to by pak zase vše dědila dcera.
Omlouvám se za anonymitu, ale hrozně se za to stydim. Jak jsem mohla bejt tak slepá a naletět.
A jsi aktualne stale vdana? To je na mimino pomerne slozita otazka, obratil bych se spis na pravnika.
@Electrolux_EHM_4400 Jo jo stále vdaná, máme teprv tříměsíční miminko a nechci to tak ukončit, ale asi mi nic jiného nezbyde
.
No ale pokud dluhy nadelal pred manzelstvim, tak s nima nemas nic spolecneho nebo ano?
Jenže spolu máte i aktiva ne? Ne jenom pasiva, odmítnout bys to musela komplet celé.
Ano, můžeš dědictví odmítnout a to i za dceru. V tomto případě je snadno prokazatelné, že dědictví není v zájmu nezletilé.
Jenže máte SJM, takže se z dluhů jen tak nedostaneš. Rozvodem dokážeš zabránit „jen“ tomu, aby šly za Tebou nové a nové dluhy. Okamžitě podej žádost o rozvod, rozvod se vleče několik měsíců až let.
Příspěvek upraven 18.11.14 v 15:48
@Eemii píše:
No ale pokud dluhy nadelal pred manzelstvim, tak s nima nemas nic spolecneho nebo ano?
jako manželka je musí platit.
@Eemii Podle NOZ je spoluručitelem u dluhů, které vznikly před uzavřením manželství. Bohužel. Třeba to novelizace NOZ změní, zrovna tahle část je hodně kritizovaná ![]()
Ale na druhou stranu, pokud jsou dluhy vzniklé před manželstvím, jsou jeho, jasně, v manželství platí i ona, ale v případě rozvodu jsou ty dluhy zase jen jeho. Otázkou je, jestli exekuce založené za trvání manželství z dluhůpřed manželstvím, bude muset společně s ním hradit i po rozvodu manželství
nebo zase budou jen jeho ![]()
@Anonymní píše:
@Electrolux_EHM_4400 Jo jo stále vdaná, máme teprv tříměsíční miminko a nechci to tak ukončit, ale asi mi nic jiného nezbyde.
Tak jak jsi tu otazku polozila, tak ty dluhy z obdobi pred manzelstvim by meli jit jako soucast dedictvi, tedy dalo by se dedictvi odmitnout jako celek. Horsi situace je ale aktualne, ze pokud se mu nic nestane, tak ty dlouhy jdou ted aktualne i za tebou, tedy ze SJM
viz. v případě dluhu, který není součástí společného jmění (typicky např. dluh převzatý jedním z manželů před vznikem manželství), výlučný majetek toho z manželů, který na sebe dluh převzal, a v případech vymezených OZ též majetek ve společném jmění (viz §§ 731 a 732 OZ). V těchto případech se ovšem věřitelé nemohou uspokojit z výlučného majetku toho z manželů, který na sebe daný dluh nepřevzal
Ale ber to info s rezervou, je to opravdu pomerne slozita otazka.
@demian píše:
@Eemii Podle NOZ je spoluručitelem u dluhů, které vznikly před uzavřením manželství. Bohužel. Třeba to novelizace NOZ změní, zrovna tahle část je hodně kritizovaná
tojo, pokud jsou manželé, ale pokud dojde k rozvodu, dluhy jsou zase čistě jeho, co ale s exekucemi, co běží na ty dluhy jeho, pokud nejsou manželé? Z logiky věci pak už nejsou vymahatelné po ní ![]()
@Eemii píše:
Podle NOZ ano.
@Eemii Nemám, jsou to dluhy před manželstvim. Na majet co jsem měla před manželstvim nemůžou, ale učet a plat ( v mém případě mateřskou) už berou jako náš společný. @terinka4444 Já bych to klidně celé odmítla s majetkem jsem stejně do manželství přišla já.
Jde mi o to, že teď můžou jen na mé příjmi, ale pokud by se mu něco stalo mohli by i na můj majetek? jestli ty dluhy jsou automaticky moje a nebo jestli se dědí a jestli dědictví můžu odmítnout po manželovi. Nebo jestli se s nim mám rozvést.
@Electrolux_EHM_4400 píše:
Podle NOZ ano.
ale zase jen za dobu trvání manželství, to znamená, že dluhy nelze uspokojovat za trvání manželství výhradně z majetku mimo SJM, ale i ze SJM, ovšem vypořádáním SJM po rozvodu SJM zaniká, tudíž by ty jeho dluhy měly být zase uspokojovány výhradně z jeho majetku.
Na tohle to chce vzít právníka, protože já si myslím, že pokud jsou to dluhy před manželstvím, vy se rozvedete a vypořádáte majetek, jdou ty dluhy zase za ním a ty je nebudeš splácet.
Aha, ja myslela, ze jen dluhy udelane v dobe manzelstvi, padaji i na manzelku.To teda cumim, jak jsem byla mimo. A je to teda docela na hlavu postaveny.
Ahoj, potřebovala bych poradit. Jde o to, že manžel nadělal před manželstvim hrozné dluhy o kterých jsem do letošního roku nevěděla. Tento rok se vše na mě sipe, on je trvale hlášen na úřadě a poštu si nepřebírá.
.
Snažim se vše splácet, ale jsem na mateřské a tak to jde pomalu.
Otazka zní : Kdyby se mu něco stalo jdou dluhy automaticky zamnou? a nebo to jde formou dědictví a toho se můžu vzdát? Jde mi o to jestli se s nim mám rozvést, ale to by pak zase vše dědila dcera
Omlouvám se za anonymitu, ale hrozně se za to stydim. Jak jsem mohla bejt tak slepá a naletět.