Odplenkování - pořád v trapu...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Odplenkování - pořád v trapu...
Ahoj mamky, jdu pro radu
Mám dvě holčičky, s tou první bylo odplenkování lehké, byly jsme týden doma bez plenek a bylo. Mladší je teď rok a 3/4 tak už to chci taky zkusit. Ale jsme pořád v poklusu. Ráno se starší do školky, po obědě zas pro ni, 2× v týdnu odpoledne starší zavést a odvézt z kroužků. Nebude z toho malá zmatená, když jí plenky vezmu dopolko na pár hodin, pak zas na pár hodin odpolko a mezitím je často bude mít? Nevím jak na to… Nechám si poradit od zkušenějších než se na to vrhnem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Moni85 Zkus natahovaci plinu. Kluk ji má na delší cesty autem nebo když vím, ze bude málo času vysazovat. Říkám mu, ze bude mít plinový trenky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@Moni85 Zkus natahovaci plinu. Kluk ji má na delší cesty autem nebo když vím, ze bude málo času vysazovat. Říkám mu, ze bude mít plinový trenky.
Ty už mám nakoupený
Spíš jestli to celý pochopí, když občas jí čuránky potečou po stehnech a občas je pobere plína a ani si toho nevšimne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele bych to nehrotila, děti nejsou blbý.
Já to řešila tak, že jsem se malý ptala, jestli chce plenku (EDIT: měla plenky zkraje, když už to bylo v procesu, jako že jsme i chodily ven a hodilo se natahování, tak „plínkový spoďárky“), nebo jestli si dojde na nočník. Když se cítila, že nočník, tak jsem jí to sundala, když plenu chtěla, tak jsem nechala. (Ale teda naše chtěla pozdějc, až po druhém roce. Od roku a půl měla dlouhé období hysteráků, když se zmínil nebo ukázal nočník.)
Příspěvek upraven 24.09.15 v 06:41
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud je zralá a připravená, zvládnete to i v poklusu a natahovací plenky ji mást nebudou - prostě se do nich nevyčurá nebo jen v opravdu nutném případě, kdy nebude možno ji dát vyčurat, zatímco ona si řekla.
Pokud to mají být nočníkové dostihy, jakože Ty bys chtěla a ona zatím nebude mít ten správný odhad, kdy jít na nočník, tak se stejně úspěchy nedostaví. Ledaže byste byly pořád doma a ty myslela na čurání za ni.
Podle mě to moc hrotíš, jak by to potom dělaly maminky, co mají ještě více dětí. Ty to většinou neřeší a jejich děti se odplenkují ze dne na den ve svůj správný čas(tak jako moje).Prostě ji doma nech bez plen a tam, kde není vhodné, aby se počurala, tak dej natahovací plenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moni85 taky jsem to nehrotila a taky jsem měla zkušenost, že se starším dítětem to proběhlo nějak tak samo a poměrně brzy. Zato mládě nočník vyloženě bojkotovalo, vědělo na co slouží i kdy ho má použít, ale prostě na to kácelo
A pak ve 26 měsících na dovolené během dvou dnů bylo bez plen, protože na sobě nesnesl ty plavací plavky
Vysvětlili jsme mu, že do moře se nečůrá, do bazénu už vůbec, naznačili jak má hlásit, že se mu chce a jak to šlo
Co mě fascinovalo (a utvrdilo v tom, že opravdu i doteď věděl, jen na to prostě prděl
) bolo to, že se hned věděl hlásit na malou i velkou
A ačkoliv asi měsíc po návratu lehl s rotavirovou infekci, že to z něj lezlo vrchem i spodem a já se obávala, že bude zase na plenkách, tak byl v pohodě
Chce to čas, nic zbytečně nahánět. Zkoušet jo, ale hroutit se kvůli tomu, že to nejde dle plánu, nebo srovnávat, určitě ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A proc jsi to nezkusila o prazdninach? Ja takto minuly rok vyuzila prazdniny syn nejakou dobu cural vsude mozne, ale cural tez po zahrade a pak to vykrystalizovalo, ze bud bezel na travu nebo do sprchace, pak zacal curat na zachod. A v zari uz jsme pak mohli ven s tim, zesi rikal.
On si teda rikal az moc
, ale nehoda nebyla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem ze zacatku davala na cesty natahovaci plinku, vetsinou byly suche tak jsem je postupne zacala odbouravat s tim, ze se obcas nejaka ta nehoda proste stane, behem par mesicu byla bez plenky uplne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moni85 Můžeš zkusit tréningové kalhotky, ty jsou látkové a nebudou tolik připomínat plenku. Ale jestli to pomůže, těžko říct, to je dítě od dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
nechci zakládat novou diskusi a část problému je podobná tomu tady. Syn má 25m, doteď nočník buď ignoroval, nebo si na něj v poslední době sice chodil sedat, nicméně nikdy nic, a to ani před plaváním, kde pět dětí sedělo v řadě na nočníku, čtyři se vyčůraly, ten můj vstal a šel se vyčůrat do sprchy. Už jsem odplenkovat pár krát zkoušela, vždy jsme to za chvilku zabalili, protože mu to očividně ještě nešlo, ale z těchto pokusů jsem aspoň poznala nějaký vývoj, před dvěma měsícu mu bylo jedno, že je počůraný, dnes už okamžitě ukazuje, že má mokrý kalhoty.
Teď už několik dní občas odmítá plínku a chce k nočníku, cez víkend jsem zkoušela, ale vždy poznal, že čůra, až když čůral, i když minutu před tím mi na otázku, zda se mu chce, říkal, že ne. Dnes plínku nechtěl a při po přebalování se posadil an nočník a hned se vyčůral, tak jsme po pochválila, dlaa slipy. Na spaní jsme dali plínu, to jsem mu řekla, že, když spoinká, tak na nočník zapomene, že mu dám slipy zase odpoledne, tak jo. Odpoledne se po spaní vyčůral do nočníku a za dalších 45 minut jsme 5× převlékaly, vždy se počůral. Tak nevím, přijde mi i hodně, že tolik čůral za takovou chvilku, ale je fakt, že kolem spaní dost pije. Nastydlý myslím není. Teď už má plínu (došly kalhoty
), před chvilkou hlásil, že chce čůrat, ale počůraná byla jen plínka, zase to nestihl. Chodí 2× týdně do školky a cesta nám zabere 50 minut, tak teď v zimě bych ji bez plínky neriskla, když to je doma takhle. Nahatýho ho celý den, když jsme doma, taky nechci nechat, to bych to tu musela moc vytopit a to vím, že mu nesvědčí, pak nastydne. Nicméně i ve školce teta říkala, že když dala na nočník holčičku, tak koukal, jako že ho „ošidila“, když on nešel. Tak nevím, jak na to, přijde mi, že na nočník chce, ale nestíhá, ale zas když je oblečenej a počůranej, je z toho hrozně smutnej, ale když jsem mu teď po těch 5 počůráních dala plínku, tak je taky smutnej. Co s ním?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia Já bych ho určitě podporovala v jeho snaze odplenkovat se, očividně o to zájem má, ale učí se to, tak to holt nemusí být hned dokonalé. Projev mu ůvěru, že to zvládne a přečkejte přechodové období. Doma bych mu plínku nedávala a zkoušejte chodit čurat v nějakém intervalu, když víš, že hodně pil nebo že už dlouho nebyl, tak mu navrhni, že to půjdete zkusit. To samé ve školce, když o to má zájem, tak se domluvte s učitelkou, ať ho dává na nočník taky. Nehody nekomentuj nebo řekni, že to nevadí, úspěchy pochval, ale z vlastní zkušenosti nedoporučuju kolem toho dělat moc velké tanečky. Dítě by mělo mít pocit, že je to fajn, ale že to není nijak extrémně důležité, aby z toho pak nebylo nervózní. Dám příklad - když se můj syn odplenkovával na spaní, tak se počural pokaždé, když se mu připomínalo, že má u postele nočníček a že když se mu bude chtít, tak nás má zavolat a my ho dáme vyčurat. Když jsme mu nic nepřipomínali, tak se nepočural. Pak jsem četla, že když děti cítí, že je to nějak důležité, tak se na to tak moc soustředí, až se to nepovede.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia Taky bych ho podpořila, nedávala mu přes den doma plenu. Holt bude mokrý… My jsme museli při odplenkování koupit dostatek tepláků, protože nestíhaly schnout
Na spaní a na ven mu plenu klidně dej s tím, že to je pro jistotu. Když bude suchá, tak ho pochval. Když bude mokrá, tak řekni, že příště se to třeba povede. Určitě nekárat.
Já jsem doma zvolila ze začátku interval 1 - 1,5 hodiny. To jsem ho vždy dovedla na nočník a buď se zadařilo, nebo ne. Když ne, šli jsme za chvíli znovu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai @luci.no Já to beru v kludu, po prvním vyčůrání jsem ted apochválila hodně, hlavne jsme ho nechala odnést a vylít nočník, to byla velká odměna, ale když se počůrá, říkám jen, nevadí, to se naučíš. Jenže za tu třičtvrtě hodinu odpoledne vlastně jen čůral a převlíkal se, než se přemáchla to předchozí tak byl počůranej zas. To by pak bylo celý odpolende jen o čůrán, to už je pak asi jedno, jestli z toho dělám velkou věc nebo ne, když nic jiného neděláme
. No nic, skusíme zase v pátek a odpoledne a uvidíme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, nevím, jestli moje rada není v téhle diskuzi trochu mimo, protože zakladatelka řeší, jak odplenkovat, když to mají celý týden rozlítané, ale přispěju se svou troškou do mlýna, i když sama jsem to ještě na vlastním dítěti neměla možnost vyzkoušet, protože ho teprve čekám
Každopádně se jedná o zkušenost mojí maminky, která nás tři holky úspěšně odplenkovala někdy po 1. roce a žádné trauma si z toho ani jedna neneseme ![]()
Jak sami už víte, odplenkování je poněkud dlouhodobější proces. Aby se povedl, tak je dobré rozčlenit si ho do 3 fází. V první fázi dítě zkusíte dávat na nočních, a jakmile vykoná potřebu, tak je dobré mu nočník i s obsahem ukázat a s pochvalou říci, co dítě udělalo (ty jsi udělal/a „lulu“, ty jsi šikulka). Časem si to dítě zafixuje a už při samotné potřebě říká, že dělá lulu, nebo mu to při ní říkáte. A jednoho dne nazraje doba, že dítě to řekne ještě před tím, než se vyčurá. A pak je to o rychlosti maminky a vhodnosti situace, jestli se podaří dítě rychle svléknout a posadit na nočník. Ano, párkrát se to třeba ještě nestihne, ale dítě po 1. roce už přece jen zvládne do určité míry ovládat svěrače, takže počurávání pak skoro neexistuje. Ještě v té poslední fázi se nosí, zvlášť v některých situacích, plenky, takže to nemusí končit počuraným autem atd. ![]()
Teď doufám, že se na mě nesesypete s tím, co si dovoluju radit a míchat se do něčeho, co se mě samotné ještě ani netýká a nemám to tudíž ověřené… Chtěla jsem jen pomoci radou, i když zprostředkovanou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@selia Asi blbá otázka, ale kontroluješ mu pinďu? Já na synovi vždycky poznala, žd chce čůrat. Prostě ten pinďa se zvětší před čůráním. Takže já ho kontrolovala a přitom se ptala. Taky mě na začátku odplenkování chvíli, kdy na mé otázky říkal ne a pak křičel „Ččč“ když to pouštěl do kraťasů.
Podporovala bych ho. on to zvládne, když je vidět, že se snaží ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit