Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam tri deti, skolkovou (4,5), batole (2,5) a kojence (9m). Skolkova chodi 2× az 3× tydne po obede, na vlastni prani. V tyto dny mam krizi deti doma v klidu zvladnout. Batole bojkotuje odpo spanek, navic s temi dvema za zady nemam sanci ji hodinu uspavat. Takze dve starsi si spolu hraji, pak zlobi a mimino uz taky zacne knourat. Je treba pul ctvrte a idealni by bylo jit ven, aby se vyvetraly a mimco usnulo v kocaru. Jenze holky jsou polonahe v satech, vypravit je znamena pul hodinu revu na vsech! frontach. Takze bud to dam a vykopu je ven, nebo jim pustim pohadku a mimino jdu ukojit na spani. Pak jsen lina a necham je cucet hodinu-dve. Dobry pocit z toho nemam. Reseni to asi nema, tak sem se aspon vypsala ![]()
Ahoj ženo,
No, tak vzhledem k tomu, že jsi porodila 3 děti během 4 let… Nemůžeš vše zvládnout. Já mám 3 děti během 5 let. Také stačilo.
a chápu Tě. A věř, že slovo režim též neznáme a také pohádky a ne zrovna dvě hodiny, ale daleko víc! Vícečetné matky vědí..
Já zase radím ten režim. Pokud nejstarší zvládá spánek ve školce, tak bych ji tam nechávala. Doma se ti vyspí v klidu ty dvě mladší a jak ji půjdete odpoledne vyzvednout, můžete zůstat rovnou na chvíli venku.
Pro mě byl odpolední spánek mantra. První dvě děti o 18m, další pak s odstupem cca 2 let, do 6ti let máme 4 děti. Takže vím o čem mluvím. Byla to jedinná doba, kdy jsem měla chvilku klidu.
@silona To přejde, prostě je to teď krizovka, bude líp a pak zase hůř
. Do toho to počasí. My máme děti aktuálně 6, 4r4m a 2r2m roky. A když byla nejmladší takhle malá, bylo to taky „veselý“
Min. půlhodina, než jsme se vypravily ven. Jak kdy, někdy prvně starší, pak mimino nebo obráceně.
Mě to teda za to stálo, vypravit je ven. Ale mám velikou výhodu tu, že máme RD a kolem pozemek, takže jsem je vypráskala ven, ještě třeba poklidila, pak oblíkla mimino a pak jsme šli všichni.
Já měla teda starší holky do 5 a 3 let doma. Do školky šly pak spolu.
@MisaHanuska píše:
Já zase radím ten režim. Pokud nejstarší zvládá spánek ve školce, tak bych ji tam nechávala. Doma se ti vyspí v klidu ty dvě mladší a jak ji půjdete odpoledne vyzvednout, můžete zůstat rovnou na chvíli venku.
Pro mě byl odpolední spánek mantra. První dvě děti o 18m, další pak s odstupem cca 2 let, do 6ti let máme 4 děti. Takže vím o čem mluvím. Byla to jedinná doba, kdy jsem měla chvilku klidu.
přesně to jsem chtěla napsat ![]()
My máme taky 3 děti. Je to docela náročné zvládnout. Nejstarší skoro 6, prostřední skoro 4 a nejmladší 10 měsíců. Nejstarší chodí celý týden do školky, prostřední 3 dny v týdnu. Když je prostřední doma, tak po obědě se jde odpočívat, beru si nejmladší sebou do postele, ta si tam hraje a prostřední usíná. Trvá nám tak cca od 15-30 minut. Já si odpočinu a dcerka si odpočine. Pak se probudí, nejmladší jde do kočárku jdeme vyzvedávat nejstaršího do školky. Při tom miminko v kočárku usne.
Když jsou ale doma všichni, tak pohádky taky pouštím, protože prostřední pak nechce spát a tak si aspoň chvilku odpočinou u pohádek.
@silona @silona Mám taky tři mrňata a to v podstatě stejně stará jako ty…musím říct, že na 100% to zvládat nejde, vždycky prostě budeš něco nebo někoho trošku šidit…netroufám si až tak moc radit, ale obecně bych řekla, že dětem není nutné se permanentně věnovat, stát jim za zadkem, oni si na to zvyknout a pak to vyžadují. Já nechávám ty moje tři rarachy se zabavit spolu, nemusí to být nic moc sofistikovaného, když se vysype hromada kostek dupla, tak nejstarší a prostřední dostanou za úkol stavět třeba letiště nebo městečko…malá si tam jen tak leze a bouchá kostičkama nicméně je klid a já můžu pracovat nebo něco dělat v domácnosti. Jinak my nechodíme ven úplně každý den, přes jaro/léto venku jsou, máme zahradu, takže je to jednodušší, ale teď když je nevlídné počasí tak to spojím a když jdeme pro nejstaršího do školky po „o“ tak to spojíme s procházkou, hříštěm…když už je oblíkám tak ať nejedem jen do školky, ale uděláme aspoň kolečko nebo vyřídíme nákup či jiné pochůzky…pro kluky je i pitomá pošta dobrodružství
O co se tedy snažím je, věnovat se každému aspoň chvilku individuálně, prostě s nejstarším se chvíli učit písmenka a pak klidně jde koukat na pohádku a s mladším něco skládáme, stavíme…maličká je pohodářka, loží si po zemi, zabaví se, někdy se ke hře i přídá a kopíruje co dělají kluci, nesnažím se jí nějak úplně vytvářet zábavu uměle.
A jedna speciální věc, která u nás hodně změnila, po dlouhém váhání nechávám dětičky 2× v týdnu hlídat, jen na 4 hodinky odpoledne, ale strašně moc dětem dává, že nejsou jen se mnou, tetu si kluci zamilovali a já se restartuju, zajdu si na kosmetiku nebo vyřídím věci, které nemůžu s dětmi.
Jinak kluci se často třískaj jak koně, někdy s nimi není k vydržení, občas bych je pověsila za uši do průvanu, ale za co jsem nejvíc ráda je, že jsem je fakt vedla k tomu, že jsou samostatní, je hrozně fajn že si umí pomoct, poradí si doma, podají si co potřebují…
Drž se a pevné nervy, občas si udělej radost ať máš na ty děti sílu.
![]()
Já mám taky tři s podobnými věkovými rozestupy, ale už jsme o tři roky dal.
Pamatuju jak tehdy nejstarší začínala se školkou, v necelych třech letech, nechávala jsem ji jen do oběda, protože přes den už dávno nespala a já chtěla mít klidný vecery. Nejdřív dobrý, odvezla jsem ji a miminko šlo dopoledne spát. Super. Pak to bylo jeden čas naprosto strašný, protože jsem pro ni jezdila autem a nebylo jak ji vyzvednout a miminko přestalo mít dopolední spánek- když jsem vzala tehdy roční sebou, usnula v autě a pak to bylo napínavé, jestli se vzbudi nebo ne, když ji přenesu doma do postele. A když se vzbudila, bylo po klidu. Pak jsem se snažila uspat to roční doma a jet do školky v době jejího spánku, ale to zas někdy dopadalo tak, že nestihla usnout a po 40min v postýlce jsem ji oblikla a dala do auta. Jojo. To bylo něco. Pak se narodilo třeti a to už zůstávala nejstarsi ve školce celý den, když to počítám tak od 3,5 let chodila na celý den.
@rozumbrada Me to prijde taky nejschudnejsi varianta, nechat nejstarsi kazdy den po spani. Ale mam strach, ze se ji to nebude libit:-( Ma ve skolce kamarady, ale kdyz muze jit po o, tak je rada.
@lucillee Hlidani je super, nehrozi tolik nemoci ze? Je dobre ze si to doprjes. Az mimino povyroste, tak se take treba odvazim. Ja mam ochotnou babicku na uklid, vareni, nakupy ale hlidat a venovat se detem nechce, nema na to trpelivost
Jinak duplo a masinky jedou u nas taky non-stop:-) Jen to spani mrnat nejak nezvladam a jsem pak nervak.
@silona muj prostredni prestal spat ve dvou letech…uz jsem si nejak zvykla…ale snazim se po obede o nejakou klidovější aktivitu a třeba mu proste pustim pohadku nebo aspon nejak ho trosku zklidnim, aby nelital jak prdlej. Dcerka je nastesti fakt pohodova, spi v 10m zatím dopo i odpo, ruzne dlouho, ale aspoň neco!
Jinak u nas babicky nefunguji vubec a ja proste na detech vidim, jak moc jim prospiva, když jsou s nekym jinym, není to jen o tom, ze mam chvilku volno, ale novy clovek dava detem naprosto jiné podnety, ja uz jsem nekdy vyhorela a nemam silu vymyslet hry a i ta fantazie nekdy chybi…
@Isia To je parada ze prostredni jeste doma spi. Me dnes vyjimecne dvouletacka usnula po o bez uspavani, za to kojence jsem uspavala hodinu…budu se snazit naucit ho na postylku, jinak mi hrabne. A po o bude nejstarsi chodit jen jednou tydne…aspon ted v zime. Kdyz jsou ve skolce oba, tak je beres oba po spani?
@MisaHanuska Obdivuji, 4 uz je vyssi divci. Udelam to tak, starsi bude po spani a nejmladsi si musi zvyknout v postylce. Nespani prostredni nejde moc zlomit, zkousela jsem vsechno… Je mi lito, ze nemuzu kazdemu zajistit co by si zaslouzil, je mi to racionalne jasne, ze se musi navzajem prizpusobit, ale obcas me to mrzi.