Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky. Chtěla bych se zeptat těch, co jejich partneři chodí na noční směnu a po tom dopoledne spí. Co děláte s dětmi? Máme doma malého vzteklouna, kterého vše baví jen chvilku, zabavuji co se dá, jezdíme po návštěvách, ale jsem z toho už unavená. Partenr má špunty do uší, ale i tak křik slyší. Nedělám nic jiného než celé dopoledne(od 6 do 12) zabavuji, hraju si s ním, dělám pssst táta spí, když je počasí chodíme ven, ale to ho moc nebaví sedět v kočáru, takže se vzteká. Malému je rok a je to čím dál horší. Buší na dveře ležnice a dožaduje se táty. ![]()
@jaanniik píše:
Dobrý den maminky. Chtěla bych se zeptat těch, co jejich partneři chodí na noční směnu a po tom dopoledne spí. Co děláte s dětmi? Máme doma malého vzteklouna, kterého vše baví jen chvilku, zabavuji co se dá, jezdíme po návštěvách, ale jsem z toho už unavená. Partenr má špunty do uší, ale i tak křik slyší. Nedělám nic jiného než celé dopoledne(od 6 do 12) zabavuji, hraju si s ním, dělám pssst táta spí, když je počasí chodíme ven, ale to ho moc nebaví sedět v kočáru, takže se vzteká. Malému je rok a je to čím dál horší. Buší na dveře ležnice a dožaduje se táty.
a jak si malý hraje nebo jaký máte program, když není muž po noční = je na ranní? tam je totiž řešení…
nicméně - roční dítě opravdu dokážeš zvládnout aby nebušilo a nebudilo… já myslela že píšeš tak o dvou-tříletém… ![]()
Když manžel po šichtě spal, děti jsem zabavila a co nejvíce jsem byla venku, aby měl doma klid. Ale neměla jsem doma vzteklouny. Vydrž.
Myslim, ze vic uz delat nemuzes
Znam.to taky. Kamosky manzel chodi spat po nocni k rodicum.
@jdukolem píše:
a jak si malý hraje nebo jaký máte program, když není muž po noční = je na ranní? tam je totiž řešení…
nicméně - roční dítě opravdu dokážeš zvládnout aby nebušilo a nebudilo… já myslela že píšeš tak o dvou-tříletém…
Když je na ranní, máme stejný program, hraju si s ním, zabavuju, ale nevadí mi když křičí, nejvíc mě unavuje to věčné psst, které stejně nechápe. Ano zvládnout se dá, ale je to strašně unavující i psychicky, chci aby se přítel vyspal.
@jaanniik Máme to stejně a to jsme i izolovali dveře od ložnice, ale prostě kluci kříčí, bijou se a ani špunty nepomáhají.
Děláme to tak, že chlap se vrátí kolem 7:30 z práce, ale kolikrát se zdrží nebo než si povíme co bylo, tak už je stejně kolem 8hod. a kluci chtějí jeho pozornost.Tak jdeme na malou vycházku na hřiště, ke si tatku užijí a potom kolem 11hod jdou do postýlek a taťka taky ![]()
Jak se děti vzbudí kolem 13hod.tak se snažím hodinu je udržet v klidu, snědí oběd, oblečou se a utíkáme ven at je doma zase klid. Vracíme se z vycházky kolem 17-18hod. Potom je večere, taky v tichosti a uložení do postýlek…takže chlap spí cca od 11hod.-19hod. někdy míň, někdy víc, záleží jak potřebuje, ale takhle je to nejlepší řešení, že jej rušíme max. hoďku než jdeme ven a hodku po příchodu domů.
Manžel ma 26 hodinové služby, ale nechodí po nich spat, de az večer s námi ( což fakt nechapu), ale asi bych to resila tim, že bychom byli venku nebo v nejake herně.
@jaanniik a nemůže tedy jít manžel spát k rodičům, když má noční? Protože u vás ten klid evidentně nehrozí, je malý a nechápe
a do těch třech let to bude stále stejné
a jinak myslím, že bušit do dveří nemusí schválně opravdu žádné dítě
, natož roční
@jaanniik a nemáš v blízkosti mateřské centrum? většina lekcí nebo otevřených heren je dopoledne. To zabaví i ročního????
@jaanniik …to psychické vypětí znám. Já to mám trochu jinak, u nás to je tak, že když jej vzbudí, vyletí z pokoje a začne řvát, což rozhodí i mě a brečíme všichni. ![]()
Stává se to vyjímečně, než si zvykl, že má děti a jinak to nejde ![]()
@axlpol píše:
@jaanniik Máme to stejně a to jsme i izolovali dveře od ložnice, ale prostě kluci kříčí, bijou se a ani špunty nepomáhají.
Děláme to tak, že chlap se vrátí kolem 7:30 z práce, ale kolikrát se zdrží nebo než si povíme co bylo, tak už je stejně kolem 8hod. a kluci chtějí jeho pozornost.Tak jdeme na malou vycházku na hřiště, ke si tatku užijí a potom kolem 11hod jdou do postýlek a taťka taky
Jak se děti vzbudí kolem 13hod.tak se snažím hodinu je udržet v klidu, snědí oběd, oblečou se a utíkáme ven at je doma zase klid. Vracíme se z vycházky kolem 17-18hod. Potom je večere, taky v tichosti a uložení do postýlek…takže chlap spí cca od 11hod.-19hod. někdy míň, někdy víc, záleží jak potřebuje, ale takhle je to nejlepší řešení, že jej rušíme max. hoďku než jdeme ven a hodku po příchodu domů.
To u Nás takhle nejde, Přítel usíná v 7 ráno a vstává kolem 13,protože v pět zase odjíždí na další noční. Malý ještě ani nechodí, takže na dětské hřiště to zatím nejde, hlavně ne v tomhle počasí, nebo když prší. říkám si, že musím vydžet alespon do jara, to bude už tapkat a budeme moc chodit ven na dyl, protože jak jsem psala procházky v kočárku jsou s ním na 20 minut, pak se začne vztekat a musí ven z kočáru. Jezdíme po navštěvách co se dá, ale taky to nejde do nekonečna někoho otravovat. Taky si příbuzenstvo rádo odpočne
@Mollify83 píše:
@jaanniik a nemáš v blízkosti mateřské centrum? většina lekcí nebo otevřených heren je dopoledne. To zabaví i ročního????
Bohužel tu nic takového není, jsme z malého města, jsme rádi, že tu máme krám a lékarnu
Ani v okolí nic není. Nejbližší 50 minut cesty autem a to teda taky nehrozí. Piští jak pavián a opravdu se u toho nedá řídit ![]()
@jaanniik na hřiště nemusí chodit, mladší syn je podzimní, dostal v roce kombinézu, nepromokavý návleky, rukavice a lital na hřišti po čtyřech jak motorová myš. Hrabal se v písku, na spoustě hřišť už mívají i houpačky pro nejmenší, někde mají i malé skluzavky. A aspoň ho to unavilo a dobře spal.
@jaanniik mám to stejně, až na to ze manzel „jen“ vyspava a já to nějak přijala. Snažím se je mirnit - nikdo není zvědavý na naprdleho rozespaleho tátu. Někdy se zadari někdy ne.
@jaanniik škoda, ale jak už psaly holky. Mám taky ročního a na hřišti ho nechávám lézt i teď. Má kvalitní oblečení a jde to ![]()