Odpracované roky do důchodu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24002
28.1.17 17:12
@j.a.n.i1 píše:
Co se tak dívám na stránky CSSZ, tak jde jít až o 5 let dříve…

Jde, ale bez peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.1.17 17:13
@arada píše:
Jde, ale bez peněz.

Ne, s pěnězi… ano sice se to dost krátí, ale jde to:

Podmínky nároku na předčasný starobní důchod
Základní podmínkou, která musí být splněna, je získání potřebné doby pojištění, a to doby pojištění stanovené v ust. § 29 odst. 1 nebo odst. 3 písm. a) zdp. Nárok na tento důchod pak vzniká v závislosti na dosaženém důchodovém věku:
pokud důchodový věk pojištěnce činí alespoň 63 let, vzniká nárok nejdříve dosažením věku alespoň 60 let, a za předpokladu, že do dosažení důchodového věku ode dne, od něhož se starobní důchod přiznává, chybí nejvýše 5 roků nebo
je–li důchodový věk pojištěnce nižší než 63 let, nárok na předčasný starobní důchod vzniká nejdříve ode dne, od kterého do dosažení důchodového věku chybí nejvýše 3 roky.
I nadále platí, že tento důchod lze přiznat nejdříve ode dne podání žádosti o tento důchod, přičemž za den vzniku nároku se považuje den, od něhož je přiznán, a v případě přiznání předčasného starobního důchodu nevzniká nárok na starobní důchod podle ust. § 29 zdp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
28.1.17 17:15

Krátí se nevratně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.1.17 17:17
@Burj Chalifa píše:
Krátí se nevratně

Ano, to souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.1.17 17:17
@j.a.n.i1 píše:
@arada Tak záleží na vzdělání, v mnoha oborech se o tebe poperou i v tomhle věku.

No jak kde, jsou (byly) regiony, kde neseženou práci ani mladí a je jedno jaké mají vzdělání. A představ si, že ne všichni jsou v kancelářích a manažeři. Holt i dělník potřebuje z něčeho žít. Každopádně pomalu a jistě začíná být nedostatek právě dělníků, řemeslníků a bude hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.1.17 17:20
@Burj Chalifa píše:
Krátí se nevratně

Ano a o hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.1.17 17:21

@arada Tak zrovna dobrých řemeslníků je nedostatek už několik let, takže ti ten problém nemají… A stejně tak ty si představ, že ne všichni mají problém před důchodem sehnat práci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.1.17 17:33
@j.a.n.i1 píše:
@arada Tak zrovna dobrých řemeslníků je nedostatek už několik let, takže ti ten problém nemají… A stejně tak ty si představ, že ne všichni mají problém před důchodem sehnat práci :nevim:

Nevím, dnes už je to o něčem jiném, ale cca před 5. lety byl aspoň v našem regionu problém i ve 40,natož od 50. výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.1.17 17:35

@j.a.n.i1 Koukla jsem se ti na profil a nepletla jsem se. Pražák není schopen pochopit, že zbytek republiky je někde jinde, než Praha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
28.1.17 17:48

@arada No, někdo zas není schopen pochopit psaný text… já jsem pouze napsala to, že ne každý má problém sehnat pár let před důchodem práci, nic o tom, že nikdo nemůže mít problém jsem nepsala. A ono zas spousta lidí z toho zbytku republiky jak píšeš, není schopno pochopit, že dojíždět do práce hodinu je celkem normální :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.1.17 18:20
@j.a.n.i1 píše:
@arada No, někdo zas není schopen pochopit psaný text… já jsem pouze napsala to, že ne každý má problém sehnat pár let před důchodem práci, nic o tom, že nikdo nemůže mít problém jsem nepsala. A ono zas spousta lidí z toho zbytku republiky jak píšeš, není schopno pochopit, že dojíždět do práce hodinu je celkem normální :mrgreen:
ím a vím, jak to tady s prací bylo(poslední dobou už je to lepší),ale hádat se tady nemíním.
Každopádně ve zbytku republiky taky lidé dojíždí do práce desítky kilometrů. Bydlíme na vesnici, museli jsme mít každý své auto, abysme se dopravili do práce. U nás, na rozdíl od Prahy nestojí za nic ani dopravní obslužnost.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
6.2.17 09:56

počítá se i učiliště (před 1995)

Jen pro doplnění, do povinné doby se lidem počítá i učení (učiliště), tedy proběhlé před rokem 1995.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
7.2.17 21:16

@Heinich musíš na stránky MPSV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
8.2.17 09:11
@Anturie píše:
@Heinich musíš na stránky MPSV.

No tam to není tak rychle k nalezení (tu informaci lze zjistit jinak rychleji - s tím učilištěm)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4992
8.2.17 14:25

@Heinich OK, nevím, ale nejlepší snad bude zavolat, neb napsat na sociální pojištění, což je vlastně opět MPSV, jako vrcholný orgán a pobočky se musí řídit jeho nařízením, si laicky myslím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat