Odrážedlo Azub/Trotter pro čtyřletou?

15319
11.11.08 22:24

Odrážedlo Azub/Trotter pro čtyřletou?

Ahoj holky, pořád řeším, jestli už koupit kolo a po pročtení diskuzí o odrážedlech se mi moc líbí nápad koupit odrážedlo jakožto odrazový můstek ke kolu, nechci totiž malou po:,–(it na kolo s přídavnými kolečky.
Janička je drobek, má 13,5 kg a 99 cm, jenže už má skoro 4 roky, tak přece jen váhám. V těch předchozích diskuzích se většinou jedná o mladší děti.
V pohodě zvládá tříkolku Páju, koloběžku i plastová odrážedla, ale už jsou jí moc malá. Všechna vozítka ji děsně baví, ale pořád nevím, jestli jí pořídit odrážedlo kolo bez šlapátek, případně jaké, nebo rovnou kolo.
Do jakého věku jezdí děti na odrážedle?
Předem moc děkuji za rady, zatím si stále nevím rady a kolísám od kola k odrážedlu a zase zpět. :D
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2733
11.11.08 22:54

vzhledem k tomu, že máš ještě další dítko, tak ybch šla do odrážedla, jako když ho najdeš u toho menšího. Je fakt, že Vítek začínal ve dvou letech a v necelých 3 jezdil na kole rovnou bez koleček. U vás to půjde asi rychleji, odrážedlo jí pomůže najít rovnováhu a na jaro už může drandit na normál kole. U menšího začni s odrážedlem kolem toho druhého roku. My máme tuším zn. Panther draisy, nebo tak nějak, ted nevím z hlavy, půjčil jsem ho kámošce pro dceru. Všechny děti v okolí, co ho měly, přešly na nor,mál kolo naprosto bez problémů a bez koelček, hend uměly jezdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
11.11.08 23:20

Ahoj, my jsme začli s nácvikem jízdy s malým kolem, kterému manžel pro začátek odmontoval šlapky, takže fungovalo jako odrážedlo. Když dcerka zvládla rovnováhu, stačilo šlapky přimontovat a bylo to. Bylo jí tou dobou 3,5 a teď jezdí jako drak už na větším kole (4roky). Zdálo se nám, že je odrážedlo zbytečná investice, pokud tedy chceš koupit odrážedlo kvalitní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
12.11.08 09:33

holky a co je špatně na kole s kolečkama? Holka má tři a půl, míry stejné jako malá od Evy, taky takovej drobík, od léta jezdí na kole s kolečkama, na jaře, doufám, půjdou kolečka dolů. A

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
12.11.08 10:18
Anik píše:
holky a co je špatně na kole s kolečkama? Holka má tři a půl, míry stejné jako malá od Evy, taky takovej drobík, od léta jezdí na kole s kolečkama, na jaře, doufám, půjdou kolečka dolů. A

No špatně to asi není, ale hůře se prý dětem ty kolečka berou - jezdí na kole a bez koleček to najednou nejde. Takže je lépe naučit zvládat rovnováhu a to šlapání pak jde samo. Ale třeba u vás ten přechod bude jednodušší, to ukáže čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
12.11.08 10:26

Řešila jsem to samé. Nadcho mě kolo-odrážedlo. Taky aby se Vítek naučil držet rovnováhu. Vzala jsem ho do obchodu. Vlezl na kolo a odrážedlo nechtěl. Prodavač nejdřív říkal, že když je tak malý a Vítek je jen o trochu větší a těžší než Janička, tak že na kolo 4-6 let to nebude. No a on sedl a šlapal. A pak dostal záchvat, když kolo hned nebylo jeho. Přinese ho přece Ježíšek:-)
Myslím, že malá by užila i odrážedlo i kolo. Že se jí bude líbit obojí. Snažila bych se koupit co nejlehčí. Nabízí jich hodně druhů. My nakonec koupili dlehčené kolo pro 4-6 let s kolečkama. Tak snad se naučí i bez koleček. On je rychlý a netrpělivý. Proto jsme si říkali, že by ho to učení bavilo spíš na odrážedle než na kole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
12.11.08 10:59

My máme odrážedlo Trotter a spokojenost veliká. Ze začátku ho odmítal, že se s ním naklápí, ale pak do toho přece jen šel a naučil se držet rovnováhu rychle. Teď dostane k narozeninám kolo, bez přídavných koleček. Doufám, že cvik z Trotteru se projeví a naučí se to rychleji.
Přídavná kolečka jsem taky nechtěla - v nějakém článku jsem četla, že nejsou moc vhodné, jak se naklápí, tak se prý nesprávně zapojují břišní svaly. A taky proto, že by se mu pak špatně braly.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
12.11.08 11:18

No myslím, že s těma břišákama to nebude tak horký, ale toho braní koleček se bojím - jedcnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
12.11.08 11:29

Já bych řekla, že je to o tom, jakou kdo volí cestu, že jde obojí, ale bez koleček mi to přijde jednodušší, ovšem za předpokladu, že dítě někde zvládne rovnováhu, tedy nejprve koloběžka a např. azub a teprve pak kolo. A taky že se naučí používat šlapátka, takže tříkolku by mělo mít dítě taky.
My to zvládli v pořadí plastové odrážedlo - tříkolka - koloběžka (lehoučká a nízká micro light) klasicky se dvěma kolečky, ne se třemi právě kvůli učení se rovnováze. No a teď právě přemýšlím ještě o azubu, aby měla malá ideální přechod a ne rovnou na kolo (bez koleček).
Přijde mi, že ty výkyvy, než se kolo opře o ty boční kolečka, musí být docela nepříjemné a že nepřináší o moc větší jistotu, ale to je jen dojem, malá takové kolo odzkoušela jen jednou u kamošky a nechtěla na něm jezdit. Já se učila rovnou na kole, jenže to už je dávno a dojmy mi vyprchaly. :D No ale určitě jsou děti, které tomu zas dají přednost.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2257
12.11.08 13:46

Ahoj, Adélce jsme pořídili Trottera, protože motorka už jí byla malá a kolo s kolečkama bylo pro ní v té době ještě těžké (bylo jí cca 2 a 1/2 roku). Odrážedlo jsme ze začátku střídali s motorkou, pak už jen odrážedlo a kolem třetích narozenin manžel zkusil kolo bez koleček a úspěch. Je fakt, že na odrážedle jsme měli nacvičenou rovnováhu, krom toho jsem si ho mohla v případě nouze dát pod kočár do košíku a je lehčí než kolo..
Takže i když jsme ho neužili moc dlouho, byli jsme s ním moc spokojeni… :wink: a je připraveno pro druhou dceru..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
12.11.08 15:57

Ahoj,

my jsme použili, jak už tu bylo řečeno, kolo s odmontovanými šlapkami - v našem případě spíš vrak kola :D , ale svému účelu posloužilo dokonale.

Ale ještě jsem chtěla dodat k věci - pokud máš drobnější holčičku, vybírej kolo hodně podle váhy. Dřít se s těžkým kolem hodně dětí odradí. Vzpomínám na mojí kamarádku, matku olympioničku, jak zuřivě nutila svoji dceru, stejně starou jako moje, ale o hlavu menší a o třetinu lehčí, jezdit na těžkém kole s blatníky, světlem a já nevím jakým vybavením, které mu přidávalo kila a které chudinka nemohla zvládnout, zatímco Evička drandila na svém „lehkém polozávodním“, na kterém ono příslušenství už dávno vzalo za své.

Věk, kdy by děti měly zvládnout kolo bez koleček, se udává kolem 5 let, a skutečně, pokud můžu soudit podle příkladů ze svého okolí, v tomhle věku to poměrně snadno zvládnou i pohybově méně šikovné nebo bojácné děti. Při troše vloh a dostatku tréninku se to dá zvládnout i mezi 2-3 roky.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.11.08 10:33

Ahoj, ja nevim, ale neni 4leta holcicka uz moc mala na nejake odrazedlo? My jsme synovi koupili ke 3. narozeninam kolo c.12 s pridavnymi kolecky a kdyz to zkousel u bratranka, tak na tom frci jako certas. Koupili jsme pro jistotu i prilbicku. Nas maly ma 1m a 15kg -ten rozdil mezi vasi malou je ale minimalni. Emma

• Citovat
  • Upravit
15319
13.11.08 21:03

Právě o ty kolečka mi jde - nechci je a kolo bez šlapátek-odrážedlo beru jako odrazový můstek pro kolo, jezdila by na tom do doby, než se naučí držet rovnováhu a pak rovnou na kolo bez koleček (taky už vybírám), jak dlouho bude na odrážedle jezdit je jen otázka její šikovnosti a toho, jestli ji to pak ještě bude bavit, i když už bude mít kolo. Zkušenosti jiných rodičů ukazují, že děti pak ještě nějakou dobu střídají odrážedlo a kolo, protože je to jiný druh jízdy.
Každopádně i když bude jezdit jen chvíli, využiji ho pak pro malýho, ten bude mít v lednu dva roky, takže neřeším, jestli se mi to pro ni vyplatí. Holt jsem na tento nápad přišla trošku pozdě, ale přesto mi to přijde lepší než rovnou kolo, ovšem s kolečky.
Ono to totiž není klasické odrážedlo, jde mi o to naučit ji co nejsnáze rovnováze a na to je tohle odrážedlo podle všech mi dostupných názorů ideální. Samozřejmě takové to tří- či čtyřkolové odrážedlo už bych nekupovala. Navíc ji ale i takové pořád baví, takže si myslím, že bude ráda, že azuba či trottera dostane. Snad… :D
No a taky myslím na svoje a manželova záda - představa, jak odděláme kolečka a shrbení utíkáme za kolem, než se to naučí, se mi moc nezamlouvá.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
6.12.08 21:32

Ahoj,
já jednoznačně doporučuju to odrážedlo, protože ta kola jsou dost těžká
a tvoje holčička je opravdu dost drobná a zbytečná investice to není.
My jsme napřed koupili odrážedlo (Hudoru), ale ta je o dost větší než Azub,
ale já mám opačný problém, dcera je zese na svůj věk hrozně vysoká.
Naučila se to během týdne a pak jsem objevila u nás v bazaru pěkné kolo za hubičku, tak jsme ho koupili a zkusili jí na něj po:,–(it, manžel jí pouze roztlačil a dítě nám s jásotem ujelo přes celé náměstí, takže od tří let jezdí na kole bez koleček a s tím odrážedlem to střídá. Já jsem teď těhotná, takže bereme spíš to odrážedlo, protože je mnohem lehčí než to kolo.
Markéta

• Citovat
  • Upravit
15319
16.12.08 14:31

Ahoj, děkuji všem za odpovědi, ode dneška máme doma azub fík sport, tak jsem moc zvědavá :-), Ježíšek by měl přinést kolo, takže dcerka začne na azubu, pak ho přenechá bráškovi a osedlá kolo. :D
Uvidíme, jak rychle se propracuje ke kolu, no a třeba to bude taky střídat.
Vaše odpovědi mi moc pomohly k rozhodnutí, díky a pěkné svátky vám všem!
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Enduro

• (4.7) + 13 recenzí

Chodítko DJ