Odstavená štěňata v 9 dnech

4854
11.11.12 18:36

Odstavene stenata v 9 dnech

Ahoj vsem, ackoliv jsem od mala mela pejsky, doma jsme jich meli plno, vyznam se (si myslim) dost, ale presto nas ted doma ceka prvni zkusenost spojena s velkym strachem a obavou, zda vsechno dobre dopadne.Mame v rodine fenku civavy, ktera dnes,9 den po porodu dostala eklampsii.Od rana je v nemocnici, behem chvile by ji mela dr propustit, dostala kapacky a dr. rekla-okamzite stenata odstavit :,( .Pred porodem fenky jako by majitele fenky neco tusili pro jistotu koupili umele mleko pro stenata Royal Canin. Takze se o stenata budeme vsichni starat, krmit, cistit,atd.Ale o co primo jde.Na netu jsem se docetla, ze se ma do mleka davat odvar z hermanku a to v pomeru 2:1 a obcas glukopur.
Doufam, ze se tady najde alespon jeden clovek, ktery ma zkusenosti s umelym odchovem a muze nam poradit.Jine a uzitecne info take vitam :kytka: .Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8921
11.11.12 18:44

Ahoj, s umelym odchovem vlastni zkusenost nemam. Veterinar by mel poradit, cim odstavena stenata krmit. Pripadne bych zkusila sehnat kojnou fenu. Kdyz rozhodite site po internetu na ruznych pejskarskych szrankach, tak by se nekdo mohl najit. Drzim place, at to fenka i stenata zvladnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
11.11.12 18:49

Já mám zkušenost s částečným umělým odkrmem. Nicméně fena alespoň občas daná štěňata kojila.

Pokud má odkojeno devět dní, je to velké plus. Štěňata budou za chvíli otevírat oči a budete moci přistoupit k dokrmu.

Postupovala bych tak, že bych si připravila slabý heřmánkový odvar (ale nemyslím, že je to nebytné, podle mě by stačila voda), do něho rozdělávala psí UM - a glukopur bych již nepřidávala, leda by to bylo na krabici s UM přímo napsáno.

Držím palce.

PS: Dokrmovala jsem stříkačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
11.11.12 18:53

@Katchi zapomela jsem dodat, ze bydlime v cizine a tady je opravdu vse naruby. Nikdo nic nezna, nikdo o nicem nic nevi, nikdy to nikdo neslysel, hlavne zaplat za osetreni psa a nazdar. Zitra zavolame vetum do CR, ale modlim se, aby nam vubec nejaky odpovedel, protoze cekam tu samou odpoved jako od tebe…jdete se poradit ke svemu vet. A po telefonu jim nebudu vysvetlovat, jak to tady chodi, bych te telefon pak musela rozbit.
@Lesina dekuji.

Edit:a tu kojnou ne. O stenata by jsme neradi prisli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
11.11.12 18:59

@Jaruna hmm, tak v cizine neporadim…kazdopadne bych se ridila navodem na krabici s um. mlekem. A to, ze stenata budou u kojne preci neznamena, ze by jste o ne prisli. Ale chapu, ze v cizine je ta domluva asi jina nez tady, kde stranky na pomoc v podobnych situacixh funguji celkem rychle a spolehlive. Znam spoustu podobnych pripadu, kdy se stenata diky kojnym zachranila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
11.11.12 19:05

@Katchi jasne,byt doma, tak bych se tolik nebala, ale tady ne. Navic jeste mame jazykovou barieru krom jednoho cloveka, po kterem nemuzu zase ale v pripade nejakych potizich chtit, aby se sel nekam dohadovat. A policie? Ta je lhostejna v pripade ve dne vykradeneho baraku (byla jsem u toho) a stenata? Ta jim budou tezce u zadku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5614
11.11.12 19:22

Kdyby si se zítra nic nedozvěděla pošli SZ.. mám známou veterinářku, tak by nám určo poradila, když bych jí zavolala.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
11.11.12 19:41

@Veverunkav diky moc :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
11.11.12 19:43

A jak štěňata krmíte teď. Potřebují jíst každé dvě až tři hodiny a nezapomeňte pak masírovat bříška kvůli vyprazdňování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14771
11.11.12 19:47

S Um neporadím, ale jsou už flašky s dudlem pro štěňata, jdu to pohledat ať víš jak to vypadá, manžel před asi 20lety přišel náhle o fenu a taky jim zůstaly štěňata klteré se ještě kojily, takže krmení co dvě tři hoďky, naštěstí byl děda v důchodu tak se to dalo…ale byla jiná doba, UM nebylo vůbec, dneska už je to super.jdu hledat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
becky87
11.11.12 20:00

Se stenatama zusenost nemam, ale na flasce jsem odchovala ovecku. Krmila jsem 2-3hodiny a davala jsem vyvar z hermanku a sunar.Coz asi pejskum dat nemuzes ze? :nevim: kazdopadne bude to piplacka, devet stenatek, drzim pesti at to zvladnete co nejlepe. PripDNE bych jeste napsala do poradnyIfauna treba, tam urco nekdo poradi :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.12 20:04

Mléko bych ředila vodou a určitě tam je i návod. Jinak se zkus zeptat na ifauna.cz je tam dost chovatelů, tak snad někdo poradí. Osobně bych se u uplného odstavu bála zánětu mléčné žlázy. Co si tak pamatuju, tak otec u feny dával vápník (s ideálním poměrem k fosforu) a k tomu se štěňata dokrmovala, aby fenu tolik nesála, ale neodstavovala se.

• Citovat
  • Upravit
Did
405
11.11.12 20:17

Ahoj,
jsem chovatelka a na UM jsem již odchovala dva vrhy bez čubinky. Jedna fenečka mi zemřela hned po císaři - už se neprobrala a zbylo po ní pět prcků, druhá nemohla týden kojit - kvůli komplikacím po porodu - pak se z toho dostala a rozkojila se. Takže od prvního dne jsem krmila co dvě hodiny - oni se většinou již sami hlásili hlady. Pak se ty pauzy prodlužovaly.
Devítidenní štěňata jsou již z nejhoršího venku. Royal je dobrá značka - mléko připravujte podle návodu - nemíchala bych tam heřmánek /proč?/ ani glukopur. Štěněcí mléko je pečlivě vyvážené stejně jako UM pro miminka, jakmile tam něco přimícháte, naděláte víc škody než užitku. Štěníci budou za chvíli koukat, trochu popolézat, tak jde možná jen o pár dní, kdy je budete muset krmit stříkačkou, pak jim začněte dávat mléko do plochých mističek - oni se učí strašně rychle. Kdyžtak písni, co potřebuješ vědět. Budu se snažit odpovědět. pa. Did

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
11.11.12 20:23

UM maji Royal Canin, briska masirujeme, jedno stene uz dela potrebu samo, ale presto ho masirujou. Utiraji zadky, maji teplo, vyhrivane podlozky, lahve s teplou vodou.Tak nejak jsem si docela dost precetla na netu, ale hlavne mi slo o ten hermanek s glukopurem, jestli to je potreba. @blorchi stenatka jsou 3,ale odstavene dnes, v 9 dnech. Anonymni-me prislo prave rozumne nechat fence alespon to jedno stene prave kvuli mleku, aby nedostala jeste do toho zanet, ale dr. pak rekla, ze ne, takze fakt nevim :nevim: .Vim,ze maji jist kazde 2-3 hodiny, ale jeste se poradne nenajedla me prijde, jedi po troskach a casteji, jako kdyz jsou u feny, taky jsou porad prisate a cucaji kdy chteji. Zrejme se ten interval mezi jidlem musi nejak naucit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
11.11.12 20:30

Předpokládám, že fenečce veterinář dal léky na zastavení laktace. No prckové se budou muset zvyknout na nový styl sání z flaštičky a taky jinou chuť. Režim se upraví brzy. UM je zasytí rychleji a na déle. Sleduj a zapisuj si, kolik které štěně vypije, abys měla kontrolu. Aspoň v těch prvních dnech. Heřmánek chceš dávat proč? A glukopur?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný