Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Neni uz rok dost na to, aby jedlo ditko v noci? ![]()
Pokud jidlov noci vyzaduje, nemyslim si, ze bude az tak velky problem mu dat UM, protoze bude rozespaly. No a misto vecerniho kojeni zkus dat bud caj (uz vecerel kasi) a nebo Um a uvidis kolik vypije… ![]()
Já sjem malého odstavila před 3 týdny, v jeho 13měsících. V tu dobu jsem kojila už jen večer před spaním. Ve 12měsících ještě ráno a v noci/nad ránem když se vzbudil. Ale v tom roce už jsem mu ráno nedala, rovnou jsme vstávali a snídali a vlastně když se vzbudil kolem 3-4h tak taky ne. aby si nemohl říct" Ve 4h mi dá a v 6h už ne"
Chvíli to zkoušel, ale po 3 dnech to vzdal, pak chtěl týden vstávat před 5h, ale pochopil, že v tuto dobu mlíčko ani jiná zábava není a teď spí celou noc a budí se mezi 6-7h.
Takže od roka jsme měli už jen kojení večer, rituál byl 18h kaše, 19h koupání, 19.30 kojení, do 20h spaní - usínal až po nakojení v postýlce. Takže jednoho dne prostě šel do postýlky hned bez kojení. A usnul stejně jako dřív. Měli jsme domluveno, že kdyby něco, tak bude uspávat manžel, ale nebylo potřeba. dneska je mu jedno kdo s ním před usnutím je, jestli já, tatínek nebo babička.
Co jsem přestala kojit, má ráno k snídani 250ml UM a večer 200g mléčné kaše. A během dne 200g jogurtu, nějaké máslo, sýr, tvaroh, žervé…takže mléka a mléčných výrobků má dost.
Postupné odstavení můžu jen doporučit, jakmile jsem začala kojit jen 1× denně, po dvou dnech jsem ani nepoznala ze kterého mám večer kojit. Takže i ukončení proběhlo bez problémů. Pila jsem 14 dní šalvějový čaj, napřed 2× denně, pak 1× denně, pomáhá na snížení laktace. A ještě mátový čaj, ale ten já nerada.
Ahoj, nasi 9m dceru kojim uz jenom jedenkrat denne a to rano. Vecer davam kaši. Ta již obsahuje UM a zapiji to stavickou, nebo cajickem. Pak spi az do rana. Rano dostane jeste kojo. Rozhodne ji necham, at se vecer pretaci jak chce a najde si tu spravnou polohu. Občas kňučí, ale většinou za chviličku usne. Pokud se v noci vzbudi, staci ji dat dudlicek. Pokud to nezabere, tak trochu napit.
BaraDolezal
Vím, že se asi budí ze zvyku, rozhodně ne hlady, ale nechtěla jsem to řešit, když vím, že ho přestanu kojit. Pak chci, aby v noci dostal max čaj na žízeň …
Marionet
Malý dřív usínal sám, jenže to bylo každý večer s min 1/4 hodinovým řevem (to probíhalo dva měsíce). Lezl po postýlce a řval … takže tahle metoda - ho tam držet zabírá jako jediná … vím, že to není ideální ale do 5 min spí a bez řevu (usíná na boku, když je kožený, tak ho samozřejmě nechám přetočit)
Marionet píše:
Ahoj, nasi 9m dceru kojim uz jenom jedenkrat denne a to rano. Vecer davam kaši. Ta již obsahuje UM a zapiji to stavickou, nebo cajickem. Pak spi az do rana. Rano dostane jeste kojo. Rozhodne ji necham, at se vecer pretaci jak chce a najde si tu spravnou polohu. Občas kňučí, ale většinou za chviličku usne. Pokud se v noci vzbudi, staci ji dat dudlicek. Pokud to nezabere, tak trochu napit.
Taky malou hlidam pred spanim. Nemuze se mi otacet primo jak ona chce, protoze kdyz je na brisku po jidle, vsechno vyblije ven! ![]()
Jancic - nemyslela jsem to zle, snad jsi to tak nepochopila!
Ja jen ze male je pul rocku a odbouravam nocni krmeni uz ted… ![]()
Spis se ale chodim divat, jestli neni pretocena -to obracim zpet… na brisku mi stejne nikdy neusne…
ahoj,ja postupne ubirala mene potrebna kojeni,nakonec jsem kojila jen vecer,pak jsem malemu rekla,zem uz mlicko vypil,ze neni.Chvili se jeste dozadoval,pak uz zapomnel.Kdyz se vzbudil v nocim,ze at mu dam PP,mela jsem u postylky nachystanou vodu v hrnicku a dala mu ji.Parkrat se jeste probudil,ale jak zjistil,ze dostane jen vodu,nestalo mu to za to.Po tydnu byl naprosty klid,jak u me tak u maleho.Odstavovala jsem ve 22.mesicich.
andelka83
Ty čaje zkusím
. Jinak ráno má 150 ml mléka, chlěba s máslem, odpoledne jogurt - sní tak 150 g +150 ml mléka, večer mléčná kaše tak 200 g … tak snad má mléčných výrobků dost … ale to mlíčko se tam pokusim ještě vsunout …
BaraDolezal
V pohodě, vím, že od půl roka nepotřebují děti noční jídlo, jen jsem byla líná to řešit
…
steveka píše:
ahoj,ja postupne ubirala mene potrebna kojeni…
Jak se pozná méně potřebné kojení
? Já kojím teď třikrát a dumám které zrušit: Ráno po probuzení (snídaně), uspávání v poledne a uspávání večer, i když večer je to poslední dobou spíš druhá večeře, usíná později bez kojení
ja ubirala,svacinkove kojeni,pak snidani,pak jsem nekojila po obede a nakonec vecer,noci kojeni ustalo s tim vecernim +-.jistila to voda.
steveka píše:
ja ubirala,svacinkove kojeni,pak snidani,pak jsem nekojila po obede a nakonec vecer,noci kojeni ustalo s tim vecernim +-.jistila to voda.
pomeranca píše:steveka píše:Jak se pozná méně potřebné kojení
ahoj,ja postupne ubirala mene potrebna kojeni…? Já kojím teď třikrát a dumám které zrušit: Ráno po probuzení (snídaně), uspávání v poledne a uspávání večer, i když večer je to poslední dobou spíš druhá večeře, usíná později bez kojení
Já ubírala nejdřív po odpolední svačině, pak po obědě, pak po dopolední svačině, pak ráno, teď nám zbývá večer a noc …
Ahoj,
protože chceme dalšího prcka, dohodli jsme se s přítelem, že malého (za cca 14 dní rok) přestanu kojit. Máme dohodlý tento víkend. Přítel chce, abych s nimi spala v ložnici, což já nechci, protože bych k němu musela vstávat a on přeci ví že mám mlíčko. Variantu, že bych spala mimo domov rovnou zavrhl. Momentálně kojím před spaním a jednou v noci. Večer probíhá takto - koupaní, kaše, pak ho jdu ještě jednou přebalit, kojení, pohádka v postýlce, počkám u něj dokud neusne (držím ho „násilím“ peřinou v postýlce, aby se nemohl přetáčet). V noci se budí jen jednou, dnes sice asi 6 x, ale myslím, že jsou to zuby a krom toho to horko. Začínám mít strach, jak to bude probíhat …
Jak to probíhalo u vás? Jak dlouho to trvalo? Jak máte změněný večerní rituál? Chtěla bych, aby večer pil UM, nevím, kam to vcucnout, nedokážu si představit, že po kaši něco vypije …
Všem moc díky