Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ano taky sem dceru odstavovala v 15 měsících, úplně stejny scénář. Proste se muselo par noci vydržet, pak si zvykla. Nejlepší teda je, když mas možnost nechat dítě par dni s někým jiným a uklidit se z dosahu. Ale třeba UM dcera nikdy nepřijala, půl roku nepila mleko vůbec žádné a až teď v téměř 21 měsících vzala na milost klasické plnotucne.
Ahoj, dcera ma 17M a prso ma stale na pozadani
To nocni kojeni me taky zabiji a rekla bych, ze se budi cim dale tim casteji. Pokud ji prso nedam, tak je schopna rvat az do rana… Vylozene kojeni mi nevadi, ale kdyz se zacne dcera kroutit, mackat prsa, stipat a u toho si dudla, tak to je neco na moje nervy. Spanek definitivne pretrhany a rano jsem jako zombie
![]()
Zkouseli jsme ji davat vodu, caj, dudlika, ale nic z toho ani nezkusila. Naopak - to ji jeste vice rozcililo
Takze nevim, jestlo to utnout bez milosti a hned a nebomse pokusit o nejaky samoodstav. My to kojeni mame tezce vybojovane a za jeji zavislost citim ja sama velkou vinu, protoze to je to „prikladej, prikladej, prikladej“ Ano, asi me to rozkojilo, ale ted uz jsem jako nejaka dojna ![]()
V 16 měsících jsem odjela na víkend - ale to už jsme měli nacvičené že manžel dceru uspí bez pláče, prostě tak jednou usnula náhodou a pak jsme to cíleně upevňovali. Proběhlo to úplně v klidu, manžel je báječnej táta, takže holkám naplánoval víkend plnej zábavy, a mladší si ani nevzpomněla (a starší by mi práskla, kdyby tady byl řev a manžel to chtěl lakovat narůżovo
). V neděli mě vítalo vysmáté dítko, které zapomnělo že mám nějaký prsa a k čemu jsou ![]()
Treba by stacilo ho dusledne naucit odpojovat.
Das prso, napije se, usne, odpojis.
Budi se, chce prso, uklidnujes jinak. Rev se vystupnuje, das prso, napije se, uklidni, odpojis.
A takto porad dokola, az se to nauci. Jde to, neboj.
Komplet odstav pak daleko lip pujde kolem 18. mesice.
@Lucie_Sx Ahoj, máš zkušenosti s odstavem v 18m? Já mám také 15ti měsíční závislačku, a zdá se mi den ode dne horší. Sápe se po prsou i na veřejnosti a to je mi extrémně nepříjemné. No a samozřejmě nespíme.. jsme vzhůru 5× za noc, nejen my dvě ale všichni. I starší dcera i manžel který vstává v pět ráno do práce. Měla jsem v plánu ji odstavit ale když čtu že radíš počkat, tak mě zajímají podrobnosti, zda se jedná jen o tvou zkušenost nebo je známo že v roce a půl se dítě lépe odstavuje? Děkuju za info ![]()
Tak vám všem moc děkuju, budu zkouset dal a vám drzim palce, kdo to mate podobně ![]()
@Katrinever píše:
@Lucie_Sx Ahoj, máš zkušenosti s odstavem v 18m? Já mám také 15ti měsíční závislačku, a zdá se mi den ode dne horší. Sápe se po prsou i na veřejnosti a to je mi extrémně nepříjemné. No a samozřejmě nespíme.. jsme vzhůru 5× za noc, nejen my dvě ale všichni. I starší dcera i manžel který vstává v pět ráno do práce. Měla jsem v plánu ji odstavit ale když čtu že radíš počkat, tak mě zajímají podrobnosti, zda se jedná jen o tvou zkušenost nebo je známo že v roce a půl se dítě lépe odstavuje? Děkuju za info
Mam to tak vypozorovane. Deti v roce a pul uz maji vsechny zuby a konecne se rozjedi. Obvykle. Lip rozumi, leccos si nechaji vysvetlit. Uz jim obvykle staci se najist vecer a vydrzet do rana. Proste je to vsechno jednodussi.
Ale je dobry opravdu udrzet nejakou stabni kulturu kojeni (a nejen kojeni) - hlavni pravidlo je: „kdyz si neco vztekle vyrvavas, tak ti to nedam. Dam ti to az budes v klidu.“
@Anonymní píše:
Tak vám všem moc děkuju, budu zkouset dal a vám drzim palce, kdo to mate podobně
Pokud chces neco zmenit ci udelat, nesmis „zkouset“. To nefunguje.
Musis to proste udelat.
Mám nakojeno přes deset let s více dětmi, ale v noci spaly/ spí. Nejsem dojná kráva a chci taky spát ![]()
Když to na mě zkoušeli, šla jsem spát do jiné místnosti, klidně od desetiměsíčního dítěte, které bez mé přítomnosti maximálně zakňouralo a spalo dál. A u těch mladších jsem šla od roku na zkrácený úvazek do práce. V reálu jsem začínala dvakrát týdně na několika hodinách. Takže návyk, že prso k dispozici pořád není a schopnost usnout i jinak od poměrně útlého věku. Úplně přirozeně, protože jsem situaci nikdy nenechala zajít tak daleko, že bych byla živým dudlíkem.
Mám vypozorováno, že zvýšené riziko nočního buzení je kolem 4 měsíců, dále kolem 7 nebo 8 měsíců, potom v 10 měsících, okolo prvních narozenin. Potom už jsem mohla spát každou noc ve své ložnici, kterou s dětmi sdílím déle než je běžné(vlastní postel). Nejsem zastáncem stěhování dítěte ve dvou nebo třech letech do svého pokojíku, ale chci spát.
Zatím všechny děti jsem kojila do samoodstavu, který přišel průměrně po druhých narozeninách. Jedno dítě se odstavilo v 15 měsících, jiné jsem kojila přes 3 roky.
@Lucie_Sx děkuji za radu. Já mám druhou dcerku už sedmiletou, tak si to moc nepamatuji. Hlavně ta už ve 4 měsících byla na UM. Kolem roku už spávala celou noc. Dostala láhev s mlekem a kaší večer, a v noci maximálně napít vody. Druhá dcera je kojená a je to katastrofa😃 🙈. Vidím, že jí i žloutnou zoubky a to je denně čistím. Mam hrůzu z toho, že se jí vykazí zuby kvůli častému kojení. Přes den tak 2× ale v noci jsou dny kdy je na prsu i 6×…
@Katrinever píše:
@Lucie_Sx děkuji za radu. Já mám druhou dcerku už sedmiletou, tak si to moc nepamatuji. Hlavně ta už ve 4 měsících byla na UM. Kolem roku už spávala celou noc. Dostala láhev s mlekem a kaší večer, a v noci maximálně napít vody. Druhá dcera je kojená a je to katastrofa😃 🙈. Vidím, že jí i žloutnou zoubky a to je denně čistím. Mam hrůzu z toho, že se jí vykazí zuby kvůli častému kojení. Přes den tak 2× ale v noci jsou dny kdy je na prsu i 6×…
Ono je to buzeni v noci celkem normalni. Dobry je mit mimino v posteli a spat u toho.
Zuby jsou podle me hlavne geny, ne kojeni.
@Anonymní píše:
Tak vám všem moc děkuju, budu zkouset dal a vám drzim palce, kdo to mate podobně
Je pravdou, že zkoušet nefunguje. Chce to aby sis byla jistá a on to z tebe musí cítit. Když ho budeš půlku noci uspávat bez kojení, tak nejhorší co můžeš udělat je mu to prso nad ránem dát abyste se vyspali.
@Lucie_Sx píše:
Mam to tak vypozorovane. Deti v roce a pul uz maji vsechny zuby a konecne se rozjedi. Obvykle. Lip rozumi, leccos si nechaji vysvetlit. Uz jim obvykle staci se najist vecer a vydrzet do rana. Proste je to vsechno jednodussi.Ale je dobry opravdu udrzet nejakou stabni kulturu kojeni (a nejen kojeni) - hlavni pravidlo je: „kdyz si neco vztekle vyrvavas, tak ti to nedam. Dam ti to az budes v klidu.“
To je individuální, zrovna u dcery je to úplně naopak
ma rok a 3/4, zuby ma (krom těch posledních stolicek), ale ze by byla nějak rozjezena mi nepřijde, od roka ji furt stejně, spis je čím dal vybiravejsi. A navíc od roka a půl ma období vzdoru a “ja sama”, takže cokoliv není po jejim ma za následek hystericky záchvat, když ji nedám co chce, tak začne ječet, mlátit hlavou o cokoliv co ma v dosahu, kopat, vzbudí cely dům a je ji jedno, ze jsou třeba dvě ráno. Vysvětlit si nic nenechá. Takže ja sem rada, ze jsem odstavila v 15 měsících, než přišlo tohle období a stihla se do te doby naučit na flašku, protože hned po odstavu odmítala všechny flašky, teď začne ječet a ucpu ji pusu láhví a spi dal ![]()
Já mám dceru 26m a teda zatím mi žádné období na odstav lepší nepřišlo. Myslim že to prorve úplně stejně jako bych odstavovala před rokem. Ale ja se zarekla, že to zvladnu do posledniho očkování, které ji čeká zitra
takže už vidim světlo na konci tunelu. Pořád se to posouvalo kvuli nemocem, tak zitra to snad klapne a pak pockam tak 3 tydny a prostě končím a nedám. Vím, že to není úplně poslední ockovani, ale na pár roku by nám měli dát pokoj. A k tomu nám teď vylezla i poslední pětka, takže zoubky co ji dost bolely a to v nocí dudala a dudala jsou taky venku, takze prostě končím. Už jsem úplně vykojena, nevyspana a fakt mě to nabavi ![]()
Dcera děsný kozomil, koji se v noci opravdu mockrat, ale zoubky cistime pořádně a má je krásně bílé a bez kazu, takže kojenim to asi nebude
Prosím o radu, jsem naprosto bezradná, chtěla bych přestat kojit syna 15m. Kojím ho pouze na uspani odpo a večer a v noci, ráda bych kojeni nadobro ukončila, protože mě vyčerpává. Můj Štěpánek nedokaze bez prsa usnout, má hrozné záchvaty, kdy řve až nemůže pomalu dychat pokud mu prso nedam, zkoušela jsem dát UM, prso nedat, uspaval tatínek a stejně z toho nic nepomohlo pokaždé záchvat breku, potom když se v noci probudí, tak je na prasu celou noc a nesmím se hnout.. měl tu někdo podobného závisláka? Co vám pomohlo, děkuju za rady