Dala jsem výpověď, teď chci zpět - jak to udělat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.8.13 23:36

Odstoupení od výpovědi

Ahoj, prosím omluvte mou anonymitu, ale udělala jsem hloupost a nechci, aby o tom věděla širší rodina.
Pracovala jsem 5 měsíců v jedné firmě. Před týdnem jsem odešla, veliká hloupost a teď bych chtěla zpět, tak se chci zeptat zda se dá odstoupit od výpovědi a do jaké doby. Děkuji. :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45688
20.8.13 23:46

Odstoupit od výpovědi se neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
21.8.13 00:15
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím omluvte mou anonymitu, ale udělala jsem hloupost a nechci, aby o tom věděla širší rodina.
Pracovala jsem 5 měsíců v jedné firmě. Před týdnem jsem odešla, veliká hloupost a teď bych chtěla zpět, tak se chci zeptat zda se dá odstoupit od výpovědi a do jaké doby. Děkuji. :(

Můžeš se jedině domluvit s nadřízeným, jestli tě vezme zpátky. A když nebude chtít, postupuje se podle Zákoníku práce. Tam jsou lhůty, kdy tvůj pracovní poměr končí.

• Citovat
  • Upravit
15995
21.8.13 00:24

@veria : proc by se nedalo? Jako neni na to „narok,“ zamestnavatel to nemusi akceptovat, ale jde to…

Příspěvek upraven 21.08.13 v 05:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.13 00:43

Zakl.

Já právě slyšela i někde četla, že jde od výpovědi odstoupit, tak jsem se jen chtěla zeptat. Zítra jim zavolám. Nemají lidi a jsou v pohodě tak snad by to mohlo vyjít. Děkuji za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
31672
21.8.13 01:14

Nárok na to nemáš, leda přijít s prosíkem. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.13 01:16

Zakl.

@slavuska1 Snad to půjde, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
19784
21.8.13 06:37
@beruska9 píše:
@veria : proc by se nedalo? Jako neni na to „narok,“ zamestnavatel to nemusi akceptovat, ale jde to…

Odstoupit od výpovědi se nedá, protože nic jako odstoupení od výpovědi neexistuje.

Výpověď je jednostranný právní akt, ale podanou výpovědí jsou vázány obě strany – jak ta, která výpověď podala, tak ta, ke které výpověď směřovala.

Existuje také odstoupení od smlouvy a bývá to rovněž jednostranný právní úkon, platný pouze v zákonem vymezených situacích.

Nic jako „odstoupení od výpovědi“ ale zákon nezná.

Existuje jen dohoda o zpětvzetí výpovědi. K dohodě ovšem musí být dva.

Citace z http://www.ucetnikavarna.cz/…niho-pomeru/ :

Pro odvolání výpovědi i pro souhlas druhého účastníka se zpětvzetím výpovědi předepisuje ZP písemnou formu. Protože zákon nestanoví žádnou sankci při nedodržení písemné formy zpětvzetí výpovědi, platí i ústní dohoda, pokud není žádnou ze smluvních stran zpochybněna. Je-li například odvolání výpovědi a souhlas druhého účastníka zaprotokolován při soudním jednání, je písemná forma splněna.

V zájmu právní jistoty (obou stran) bych písemnou formu vřele doporučoval.

Ve výše uvedené citaci se mluví o „odvolání výpovědi“ a „souhlase druhého účastníka se zpětvzetí výpovědi“. Odvolání výpovědi je písemný návrh toho, kdo dal výpověď, na dohodu o zpětvzetí výpovědi.

Zakladatelka tedy nemůže odstoupit od výpovědi, ale může navrhnout dohodu o zpětvzetí výpovědi.

Pokud ten návrh podepíše a dá z ruky, tak by jej přirozeně měla formulovat tak, aby z něj bylo zřejmé, že je tím svým návrhem vázána jen po omezenou dobu. Kdo neví proč, rád vysvětlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
21.8.13 08:21

No dobra no, tusila jsem, ze problem bude v terminologii ;)

Příspěvek upraven 21.08.13 v 08:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
21.8.13 09:43

Tak ono to neni jen terminologie je to proste značný rozdíl viz výše. Kdyby se dalo odstoupit od výpovědi, tak te zkratka zaměstnavatel musi vzít zpátky, jenže to tak neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
21.8.13 09:55

@veria :pankac: Ano, každý termín má taky svůj přesný význam, to není jen hra se slovíčky.

Ještě dodám, že mne v citaci, kterou jsem uvedl, dost zaráží, že zákon sice uvádí povinně písemnou formu dohody o zpětvzetí výpovědi, ale neuvádí sankci, za porušení této povinnosti.

Mám za to, že sankcí za nedostatek (písemné) formy právního úkonu je (není-li uvedeno jinak) jeho neplatnost. Ale třeba se pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
21.8.13 10:04

Jo, zřejmě by to bylo neplatné. Ono je to logicke písemnou výpověď nemůže zrušit nejaka ústní dohoda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.13 10:14

Zakl.

@eumedon Tak jsem to přesně chtěla vědět, moc ti děkuju :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat