Odstupné před důchodem?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.4.23 13:22

Odstupné před důchodem?

Tak i já prispeju kapkou do moře.

Potřebuju se na něco zeptat ohledně odstupného člověka, který jde do předčasného důchodu a firma ho propustí ještě dřív. V tomto nemám úplně info…

Můj otec pracuje 38 let u jedné firmy. Za tu dobu se tam leccos změnilo, bohužel i majitel…změnilo se vedení, nic neobvyklého.

Jenže s novým vedením to tam začalo být neúnosné, nemá smysl říkat proč. Teď k věci, rozhodně se jít do předčasného důchodu, který měl nastoupit za 3 měsíce..nejdříve ho ukecavali. Dnes došel do práce a řekli mu že teda ho posílají sami, že jeho pozice se ruší. Oni teda sami se zbavili původních zaměstnanců, otec je tam nejstarší a jediný „původní“.

A teď to důležité…tlačí ho do odstupného ve výši 15 tisíc.

Potřebuju vědět, kolika násobek toho odstupného má být? Těch 15 je totiž méně, než má běžný plat. Tvrdí, že ho už nepotřebují, nikam nedají a jeho pozice zaniká a rozdělí se mezi zbytek lidí. Přijde mi to málo, měl by se bránit? Myslim že to bylo ve výši 3 měsíčních platů? Nemám teď čas to hledat na internetu.

Pokud by se měl bránit, má někdo ucelenější přehled jak postupovat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24585
24.4.23 13:23

Měl by to být nejméně trojnásobek průměrného výdělku.

Příspěvek upraven 24.04.23 v 13:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.23 13:25
@lucad77 píše:
Měl by to být nejméně trojnásobek průměrného výdělku.

Tak jsem si to myslela dobře. A jak je trochu přitlačit? On je dost bambula. Říkám mu ať se sebou nenechá zametat.

• Citovat
  • Upravit
24585
24.4.23 13:26
@Anonymní píše:
Tak jsem si to myslela dobře. A jak je trochu přitlačit? On je dost bambula. Říkám mu ať se sebou nenechá zametat.

Pohrozila bych, že se poradím na Inspektorátu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.23 13:27
@lucad77 píše:
Pohrozila bych, že se poradím na Inspektorátu práce.

Taky mě to napadlo. Ono by jim to ani neuškodilo. Ke všem vyhozeným se zachovali nějakým způsobem podvodně.
Já že své pozice tam asi podnět podat na IP nemůžu že? Klidně oficiálně?

• Citovat
  • Upravit
55922
24.4.23 13:29

Ať táta nic nepodepisuje. A pohrozit kontrolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
24.4.23 13:30

Půjdu z anonymity. A můžu na tu kontrolu zavolat sama? On do toho nepůjde, znám ho, pořád se něčeho boji. Ale po těch letech dřiny s ním takhle vydrbat nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
24.4.23 13:50

Zavolej na inspektorát práce, tam už ti poradí. Číslo najdeš na stránkách ÚP.

• Citovat
  • Upravit
24585
24.4.23 13:50
@biedronka105 píše:
Půjdu z anonymity. A můžu na tu kontrolu zavolat sama? On do toho nepůjde, znám ho, pořád se něčeho boji. Ale po těch letech dřiny s ním takhle vydrbat nemůžou.

Zavolat tam a dát podnět určitě můžete. Třeba by tatínka přesvědčili oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32057
24.4.23 14:16

Tady to máš i s výpočtem…https://www.tovarnik.cz/odstupne/
nic rovnou nepodepisovat…ať se o to nějakým jejich fíglem nepřipraví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
24.4.23 14:25

Super děkuji všem. Volala jsem na IP. Máme přijít i se smlouvou a vyplatnicemi a podívají se na to, neměl by nic podepisovat, což jsem mu říkala. Pokud mu dají výpověď, tak musí tu klasik 2 měsíční dobu a pokud pro něj nemají práci, má dostat 100 za překážku. Jenže oni ho tlačí aby podepsal hned teď a šel, a ještě mu cpou peníze o dost nižší než má mzdu, paní říkala, že to už by pak bylo na kontrolu. Ale teď jde o to se dostavit na pobočku, abych ho tam dokopala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79771
24.4.23 14:28

Držím palce. Je to smutné. Musíš asi zabojovat za něj, ať nejde do důchodu s pocitem křivdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32057
24.4.23 14:34

@biedronka105 No jasně, že ho tlačí…jakmile jim to jednou podepíše, není cesty zpět…musíš mu to prostě vysvětlit…že se připraví o dost peněz, které se mu budou určitě hodit…hezky dvouměsíční výpověď…a pak odstupné…možná by se měl rovnou v práci zmínit, že to konzultovat na inspektorátu práce a takhle že teda ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
24.4.23 15:01
@Monchichik píše:
@biedronka105 No jasně, že ho tlačí…jakmile jim to jednou podepíše, není cesty zpět…musíš mu to prostě vysvětlit…že se připraví o dost peněz, které se mu budou určitě hodit…hezky dvouměsíční výpověď…a pak odstupné…možná by se měl rovnou v práci zmínit, že to konzultovat na inspektorátu práce a takhle že teda ne…

On je problém ten, že tam dělá i moje matka a on se asi bojí, že ona poletí taky. Jenže já vím, že Steine poletí, zbavují se starších lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
24.4.23 15:04
@inkakřivák píše:
Držím palce. Je to smutné. Musíš asi zabojovat za něj, ať nejde do důchodu s pocitem křivdy.

No právě. Nadřel se tam jak kůň. Původní majitel, kterýmu to jako rodiny podnik patřilo si ho vážil, jenže…se to prodalo a jak to bývá..mjde to do kytek. Táta není první na kterého toto zkouší, jenže všichni sklapli paty a šli, což mě se nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat