Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem zoufalá a potřebuji radu, nejlépe osobní zkušenost. Těhotenství mám pohodové, ale trápí mě otoky nohou… Zprvu to bylo spíše „epizodní“, pár dní nateklé kotníky, po pár dnech to přešlo a měla jsem nějakou dobu klid, dokud zase na pár dní nenatekly a zase to nepřešlo… Ovšem teď se to zhoršilo a mám nohy nateklé permanentně
už asi 2 roky mám jedny tenisky, které jsem už od koupě na noze zašněrovala a pak už je jen nazouvala, nikdy jsem je nemusela rozvazovat. Před měsícem jsem je měla na sobě a v pohodě a teď už jsem je na sebe najednou nemohla vůbec narvat
![]()
Nejhorší je, že za týden jdu na svatbu kamarádky a opravdu si to neumím představit, chci si vzít balerínky, ale s takovýma sloníma nohama se do nich ani nenarvu a když už jo, tak budu celou svatbu trpět a hlavně budu opravdu krásná, nateklá slonice
asi bych si měla k šatům pořídit kanady
![]()
Prosím, holky, nemáte nějaký tip, jak se odvodnit? V lékárně mi nic nechtěli dát, že bylinky se nesmí, ale neexistuje nějaká jiná možnost? Případně kdyby třeba existovaly nějaké kompresní silonky… jsem opravdu zoufalá a vůbec se mi na tu svatbu za těchhle okolností nechce
budu ráda za každou radu, předem díky…
@Ellusa píše:
Asi bohužel jen porodit
takové odpovědi jsem se bála
ach jo ![]()
@Tris123 s tím ti pomůže jen porod nic jiného, kamarádka byla taky na svatbě před asi měsíc před porodem, měla pantofle do ničeho jiného se nevešla ![]()
@kopejka být to v létě, tak bych asi taky zvážila nějaké nazouváky, aspoň trochu elegantní, které bych si mohla vzít, ale přece jen to bude svatba v září, otevřené boty jsou podle mě nevhodné ![]()
Já byla taky neskutečně oteklá. Když jsem byla na kontrole v porodnici primář se zhrozil a řekl mi ať si dělám kopřivový čaj a nebo jim hodně ananasu. Ale za 4 dny jsem porodila, tak ti nedokážu říct jestli mi to pomohlo. Byla jsem měsíc před porodem taky na svatbě a měla jsem na nohou sandále kupované Deichmanna, které měli gumové pásky a ty se dali hodně natáhnout. Nohy jsem měla jako slon. Každý kdo mě viděl se vždycky zhrozil.
Prý pomáhá o hodně méně solit, než za normalu. Sul zadrzuje vodu v těle a když par dni budeš jíst „dětská“ nepresolena jídla, melo by se to o něco zlepšit… Neprestavej ale solit úplně, to zase pro tělo není zdrave! Pokud budeš zkoušet, tak dej vědět, jestli to pomohlo, zatím jsem to slyšela jen teoreticky ![]()
@Dutila píše:
Prý pomáhá o hodně méně solit, než za normalu. Sul zadrzuje vodu v těle a když par dni budeš jíst „dětská“ nepresolena jídla, melo by se to o něco zlepšit… Neprestavej ale solit úplně, to zase pro tělo není zdrave! Pokud budeš zkoušet, tak dej vědět, jestli to pomohlo, zatím jsem to slyšela jen teoreticky
No a já právě solím a kořením hodně, jinak mi nechutná
ale taky jsem o tom slyšela, že to pomáhá, ubrat se solí… no, asi to budu muset zkusit ![]()
@pajisek90 sandále jsou sice dobrý nápad, ale těžko si pak obleču silonky, které rozhodně potřebuji vzhledem k tomu, jak mé nohy vypadají
krom otoků metličky no a váhový přírůstek taky udělal svoje…
Ach jo, holky, upřímně se mi na tu svatbu vůbec nechce, v tomhle stavu to bude fakt otřes
![]()
@Ellusa já doufám, že odteče i se všemi kily navíc, nejlépe ještě na porodním sále
ach jo, těhotenství je fakt vopruz, když si vzpomenu, jak jsem se těšila na ten stav, jak to je určitě úžasné… mít velký buben, podbradek a nateklé nohy
![]()
@Tris123 píše:
Ahoj holky, jsem zoufalá a potřebuji radu, nejlépe osobní zkušenost. Těhotenství mám pohodové, ale trápí mě otoky nohou… Zprvu to bylo spíše „epizodní“, pár dní nateklé kotníky, po pár dnech to přešlo a měla jsem nějakou dobu klid, dokud zase na pár dní nenatekly a zase to nepřešlo… Ovšem teď se to zhoršilo a mám nohy nateklé permanentněuž asi 2 roky mám jedny tenisky, které jsem už od koupě na noze zašněrovala a pak už je jen nazouvala, nikdy jsem je nemusela rozvazovat. Před měsícem jsem je měla na sobě a v pohodě a teď už jsem je na sebe najednou nemohla vůbec narvat
![]()
Nejhorší je, že za týden jdu na svatbu kamarádky a opravdu si to neumím představit, chci si vzít balerínky, ale s takovýma sloníma nohama se do nich ani nenarvu a když už jo, tak budu celou svatbu trpět a hlavně budu opravdu krásná, nateklá sloniceasi bych si měla k šatům pořídit kanady
![]()
![]()
Prosím, holky, nemáte nějaký tip, jak se odvodnit? V lékárně mi nic nechtěli dát, že bylinky se nesmí, ale neexistuje nějaká jiná možnost? Případně kdyby třeba existovaly nějaké kompresní silonky… jsem opravdu zoufalá a vůbec se mi na tu svatbu za těchhle okolností nechcebudu ráda za každou radu, předem díky…
Zkus hodně pít, a jíst močopudné potraviny..a solení opravdu omezit na minimum..jinak nedám dopustit na chřest, ten mi celkem pomáhal se odvodnit
sice je bohužel po sezóně, ale aspoň sterilovaný seženeš
ale opět pozor na sůl ![]()
Dobře holky, zkusím tedy aspoň ty nedrastické způsoby jako zvýšit pitný režim (to bude dost problém, odjakživa mám problém pitný režim dodržovat
) a ubrat na soli…
Nebyla jste některá na lymfatické masáži? Já ještě nikdy, ale prý je to dobré právě na odvodnění, ale asi to nefunguje tak, že tam jednou zajdu (víckrát to do svatby asi nestihnu) a budu odvodněná, co? ![]()
@Tris123 píše:
Dobře holky, zkusím tedy aspoň ty nedrastické způsoby jako zvýšit pitný režim (to bude dost problém, odjakživa mám problém pitný režim dodržovat) a ubrat na soli…
Nebyla jste některá na lymfatické masáži? Já ještě nikdy, ale prý je to dobré právě na odvodnění, ale asi to nefunguje tak, že tam jednou zajdu (víckrát to do svatby asi nestihnu) a budu odvodněná, co?
Na lymfatickou masáž bych já osobně v těhotenství nešla. Rozproudí se tím odplavování škodlivin, co máš za roky uložené v těle a bála bych se, aby to neublížilo miminku ![]()
@hanulka.iks píše:
Na lymfatickou masáž bych já osobně v těhotenství nešla. Rozproudí se tím odplavování škodlivin, co máš za roky uložené v těle a bála bych se, aby to neublížilo miminku
Vážně?
a já právě četla, jak je to přínosné… takže zase nic ![]()
@Tris123 Názory se bohužel různí
mě osobně řekla terapeutka, že to mám nejdřív zkonzultovat s doktorem a ten mi řekl, že to nedoporučuje..těhotenství bezproblémové, já zdravotně v pořádku..kdyby všichni byli za jedno, že je to v pořádku, tak bych se nebála
ale takhle si vyber, který názor je správný, že jo
osobně bych se prostě bála..
@hanulka.iks tak to máš určitě pravdu, pokud se najde někdo, kdo řekne, že je to škodlivé, asi na tom něco bude a určitě to riskovat nebudu
tak děkuju za info ![]()