OGTT- glukózový toleranční test?

Anonymní
24.10.18 20:40

OGTT- glukózový toleranční test?

Ahoj maminky, mám takový hloupý dotaz, ale pač tam jdu poprvé, radši si o tom něco přiblížím :) OGTT na podmínkách se píše hořký čaj, zajímá mě, jestli jako se myslí v termosce horký či studený? Když o tom přemýšlím, jaké s tímto testem máte zkušenosti? 3 hodiny jen tak sedět, poslouchat kručící břicho, ještě vám bude odebírat 3 ampule krve a vůbec nepocítíme mrákoty? Jsem prvorodička, tak si případně nechte hnusný odpovědi, děkuju. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1190
24.10.18 20:45

Ahoj da se to zvládnout já jsem sebou mela vodu, krev Me nebrala z žíly ale z prstu protože jsem bezžilák, zvracela jsem do cca7mesice a mela jsem z toho hroznej strach. No nakonec jsem to zvládla. Byly tam ještě další dve maminky takže jsme to celé prokecaly. A myslím že je jedno jestli je studeny nebo teply ten čaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
24.10.18 20:46

Jak jako horky caj?!? Jako ze to muzes pit? Asi tim mysli ze pit jen vodu nebo jen horky caj. Tedy neslazeny:)

Ja byla jen jednou a bylo to v pohode. Jen si ber nejakou zabavu:) knizka, mobil atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.10.18 20:50

V den testu přijdeš nalačno, vezmou Ti krevvpokud bude hodnota do 5,1 vypiješ roztok sladký a za hodinu půjdeš na další odběr a pak na další. Rozhodně to nejsou plné ampule krve, stačí trocha a po dobu co tam sedíš a čekáš nesmíš nic jíst ani pít! :)
Byla jsem tam už 2× nic hrozného to není, u prvního syna jsem si četla, teď jsme se tam sešly dobrá parta tak jsme to prokecaly :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
24.10.18 20:52

Já byla jednou, v prvním těhotenství, měla sem povoleno jenom trochu čisté vody jinak na lačno. Bylo to peklo, ještě dneska je mi zle když si na to vzpomenu, sedět 3 hodiny v narvanej čekárně, bez jídla, bez možnosti jít ven projít se na vzduch (sestra mi řekla ať nechodím že to zkresluje výsledky) nakonec sem tam sebou sekla, a další hodinu sem ležela v ordinaci při otevřeném okně s nohama nahoru a jak zle mi bylo od žaludku z té nechutné tekutiny co mi dali vypít ani nepopisuji :poblion: za mě to byl nejhorší zážitek za celé těhotenství a to sem byla 4 měsíce s hlavou v záchodě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68943
24.10.18 20:54

Je to jedno, jaký čaj i jaká teplota, i citrón se může. Nasypou ti do něj tu glukózu a musíš vypít rychle, tak bych nebrala vařicí, ale prostě teplotu na pití. (někde už to mají předmíchané a někde sypou jenom do vody).
Sedět budeš dvě hodiny - náběr nalačno, pokud bude OK, tak ten čaj s glukózou (pokud nebude, pozvou si tě znovu za pár dní), odběr po hodině, odběr po dvou a pak už se můžeš najíst a jít domů. Každý to snáší jinak, někdo s přehledem, někomu z toho dobře není, ale test je to důležitý a celou dobu jseš pod dozorem doktorů, kdyby cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
24.10.18 20:58

Na testu jsem byla v létě, jela jsem tam ráno (snad na osmou?) a měla jsem povoleno předtím max. doušek vody na osvěžení. Sestra mi udělala čaj do konvičky s tím, že bych to měla vypít tuším během 20 minut, byl tak akorát teplý, bohužel jí došel citron, s tím je to prý trochu lepší (říkala ona i kamarádka). Stáhla jsem to celkem rychle a popravdě docela brzy mi z toho začalo být ""špatně"" - dávám schválně echt uvozovky. Prostě jako když se člověk přejí sladkého, je trochu mimo, postupně to zase přejde. Měla jsem s sebou čtečku. Nevím, jaké máte u vašeho lékaře sezení, u nás jsou tvrdé dřevěné židle, tak to bych doporučila něco měkkého pod zadek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
24.10.18 21:04

u prvního, v r. 2014, mi tu glukozu dali do toho čaje, který jsem si donesla z domova. Letos jsem byla zas a bylo to jen s citronem, který bych tam teda ani nepoznala :D pít sem mohla během testu, ale jen trochu, ne že si dáš půl litru čaje nebo vody.
Zvládnout se to dá. Určitě lepší, když si tam máš s kym povídat třeba. Ale to ne vždy vyjde :)
Takže doporučuju knihu a vzít si nějakou slanou svačinu, kterou sníš až pudeš domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
24.10.18 21:05

Doporučuji se podívat na stránky tehotenskacukrovka.cz, kde je přesně popsané, jak má správně test probíhat. Jinak je celý test bohužel k ničemu. Třeba důležité je, aby byla krev co nejdříve zpracována, aby nebyl test zkreslený apod. Mně se to bohužel jednou stalo, musela jsem si jít na test znovu jako samoplátce. Jestli horky hořký čaj nebo studená voda, je jedno, prostě něco bez cukru. Doporučuji si vzít něco sebou k jídlu a po testu se najíst. Já se na to vykašlala a jak jsem přišla domů, udělala se mi strašně špatně, jak mi prudce klesl cukr, že jsem málem nedošla do lednice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
24.10.18 21:06

A pít se voda může, jen musíš sedět v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
24.10.18 21:09

U prvního jsem z toho 4 dny prozvracela a u druhého už mě nepustil doktor už tak jsem víc hubla než přibírala , takže po konzultaci všech pro a proti mi udělal nějaký extra test z krve ,ale jak se to jmenuje to už nevim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
24.10.18 21:26

Já byla letos jak byly ty hrozný vedra. Od půlnoci jsem nesměla pít až do posledního odběru. Stejne tak jidlo. Svacu a pití jsem si vzala s sebou. Jídlo jsem měla povoleno naposledy den předem do 19hodin. Po posledním odběru jsem se jim tam :poblion: a byl zázrak že jsem to udržela tak dlouho. Po zbytek dne a další den mi bylo strašně zle. A jinak jsem si s sebou vzala knížku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4022
24.10.18 21:59

@Ennny glykovany hemoglobin…ale vysledky se uplne nedavaji srovnavat. Rozhodne OGTT je presnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
24.10.18 22:08

Tak já byla zrovna včera…Nesměla jsem od 21 hod jíst(první oděr v 7.00),pít jsem mohla neslazené tekutiny,jak bylo psáno v letáčku.Ráno jsem si trochu dala čistou vodu a když jsem přišla tam,tak se mě ptaly,jestli jsem nepila,tak jsem jim kecala,říkaly,že ani vodu.Přišlo mi to,že jsem buď mimo já nebo ony,prostě v letáčku bylo,že vodu můžu.Pak jsem koukala na netu večer a na třech ruzných stránkách jsem našla,že pít neslazené se může.Jinak mě daly vypít už namíchaný roztok glukozy s pomerančovou příchutí.Tak první doušek dobrý,ale poslední už se mi regulerně zvedl kufr.Doba byla dlouhá a vybil se mi mobil :zed:,tak ještě delší ,trochu jsme pokecaly s ostatníma těhulema a jinak jsme hlídaly pořadí pacientů,kdo je na řadě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
24.10.18 22:12

@KlarkaK jo to je ono…ale jak už jsem psala jiné lepší řešení jsme nenašli ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí