Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Muj bratr se narodil jen 4 tydny pred terminem a mel pouha 2 kila, coz by odpovidalo vlastne prelomu sedmeho a osmeho mesice. Tehdy se to asi moc nesledovalo, ale kdyby ano, tak by tu diagnozu IUGR nejspis lekar stanovil. Dnes je to zdravy chlapak, vystudoval VS i pres sve poruchy uceni (chodil na nejaka cviceni k psycholozce a vlastne ho ty poruchy uceni nijak neomezuji v beznem zivote). 1340 g je jen odhad a odpovida to zhruba 30 tt a zatim je to jen podezreni. Ja vim, ze to je stresujici, ale i na beton diagnostikovany IUGR muze vest ke zdravemu miminku.
Syn měl IUGR, vyvolávalo se 3 týdny před TP. Co průtoky? Ty syn měl velmi špatné. Vylezl ven minutu po dvanácté, první rok jsme si celkem užili, teď se jeví ok. Pokud by se nevyvolávalo, tak by s nejvyšší pravděpodobností zemřel. Takže za mě - radši sc dřív, než čekat na průser.
Jo a malinký bříško jsem měla u obou dětí a první mělo váhu normální.
Ahoj, mé první těhotenství bylo po 4 letech také vymodlené (mimoděložní těhotenství, potrat) Také mi bříško nerostlo a poslouchala jsem to samé co ty o velikosti atd. Nicméně na genetice bylo vše ok. Sice mi řekli že velikostí neodpovídá danému týdnu těhotenství, že je tak o cca 2-3 týdny menší, ale nikdo nic neřešil.
Pak v 37+5 TT byly první ozvy a hned jsem byla přijata do FN v Plzni. A malý se narodil sekcí hned druhý den. Akutní sekce. Celý den a půl mě hlídali a natáčeli ozvy. Pak udělali oxytocinový test a při první kontrakci to zastavili a jeli se forem na sál.
Malý měl 2310g a 43cm.
Dneska je skoro dvouletý a naprosto v pořádku zdravý kluk, bez komplikací. Žádné ani po narození nebyly. Díky bohu za rychlé jednání doktorů!!!!
Držím pěsti ať vám to dobře dopadne! Pak napište až bude po všem a budete se těšit z miminka.
Mmj. Za nedlouho čekáme druhý přírůstek, také kluka a také mě hlídají pro malý obsah plodové vody..... První ten byl skoro na suchu! Druhý zatím ještě nějakou má, ale také bude odhadem menši.
@Kralen jej, já taky rodila FN Plzeň, syn skoro dvouletý, nepotkaly jsme se
? Mně tedy císaře odmítli a čekání syna málem zabilo.
Chtela bych se zeptat zakladatelky, jak jeji pribeh dopadl? Jsem nyni ve stejne situaci
dekuji
@liliiith píše:
Chtela bych se zeptat zakladatelky, jak jeji pribeh dopadl? Jsem nyni ve stejne situacidekuji
Nebojte se, všechno určitě dobře dopadne!
Mmj. také by mě zajímalo jak zakladatelka dopadla 🙏🏻
Jen k mé zkušenosti: druhý chlapeček se nám narodil 4.2.2019 😍
@Kralen A muzu se zeptat, s jakou vahou a delkou se miminko narodilo? Bylo jinak vse v poradku?
Muj syn se narodil v 35. tt s 1.7 kg, zadne prutoky pupecnikem, malo plodovky. Sekci. Dnes je mu 10, primerene vysky, chytrej ![]()
Narazila jsem na tohle téma, tak přidám svoji zkušenost. Je teda čerstvá. Mě taky odhalili IUGR v 31. týdnu, odhad váhy 1150g. Ve 33. týdnu se syn narodil (zhoršily se i průtoky), měl 1230g. Naštěstí neměl žádné velké komplikace. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál. Zatím je to zdravé, ale stále malé miminko. Doufám, že ten růst nějak dožene. Ale hlavně, ať je jinak zdravý.
@liliiith píše:
@Kralen A muzu se zeptat, s jakou vahou a delkou se miminko narodilo? Bylo jinak vse v poradku?
Vašík (únor 2017) se narodil s porodní váhou 2310g/43cm a Vítek (únor 2019) se narodil s porodní váhou 27770g/49cm
Ahoj maminky nebo budoucí maminky,
.
založila jsem tuto diskusi za tím účelem, aby mě některá z vás trochu v tom trápení povzbudila, pokud má stejnou zkušenost a vše dopadlo dobře. Jsem momentálně v 31 tt a už měsíc a půl jsem pravidelně po 14 dnech sledována utz pro menší růst plodu. Těhotenství je doslova vymodlené a neskutečně jsem se těšila, jak si budu růst bříška užívat a celkově se na miminko těšit. Místo toho zažívám permanentní stres. Momentálně naše holčička váží odhadem 1340g a dnes mi MUDR. řekl, že má podezření na IUGR. Četla jsem si o tom dost a většinou se to řeší plánovaným SC. Je doslova má noční můra, že by tak malé miminko vytáhli.
Prvotrimestrální screening dopadl ukázkově, amniocentézu jsem po rozvaze odmítla. Možná jsem udělala chybu, ale těhotenství bylo v pokročilém stádiu a beztak už by se nedalo nic dělat. Pochopitelně doufám, že je naše malá jen malá, ale zdravá, ačkoliv tělesná konstituce moje i manžela nenapovídá nic o tom, že bych měla porodit takovou žížalku. Nestále někdo komentuje, jak mám malé bříško (kamarádky, kolegyně) a že to je divný…jistě, nikomu na potkání nevyprávím, že mám malý dítě a proto nemám obr břicho, ale vždy mě to opět srazí na kolena.
Moc se bojím, co holčičce je a jak to celé dopadne. Co když nebude zdravá?
Pokud je tu někdo, kdo zažil podobný příběh, prosím o napsání zkušeností, byť nebudou příliš pozitivní.
Katka