Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Vím, že těchto diskuzí tu bylo hodně. Neustále přemýšlí zda koupit ohrádku. U ostatních diskuzí nikdo takto velkou nevybíral. Byla by to tato. Je pěkně prostorná a díly se mohou ještě dokoupit, aby byla ještě větší.
http://www.detske-ohradky.eu/…orovice.html
Bojím se, ža by tam byla jako ve vězení. Postýlky máme dvě, ale v ní být moc nechce.Už teď to je živel, že si ani nedojdu na záchod a to se zatím plazí a ještě neleze.
Prosím o vaše rady a názory. Beru i ty hodně kritické. Snad mi to ulehčí rozhodování
Myslím, že je to především o tom, jak velký máte byt nebo domek a jak moc ho máte uzpůsobený dítěti.
My jsme ohrádku měli, u prvního dítka jsme ji využili minimálně, u druhého trochu víc (měl to jako bezpečný úkryt před sestřičkou, když jsem potřebovala odběhnout). Ale jinak máme byt zařízený tak, aby se po něm děti mohly volně pohybovat a abych je nemusela mít neustále na očích. Když se jdu třeba osprchovat, zamknu dveře do kuchyně a prostě zmenším prostor tak, abych věděla, kde se pohybují.
Takže já osobně pro takto velkou ohrádku vidím využití jen v případě třeba patrového domku, kde jsou samozřejmě rizika větší (a v případě více dětí, kde miminko potřebuji na chvíli odložit, tak aby na něj někdo nešlápl) - a i tam bych asi volila menší variantu - co s takovým, byť na pohled hezkým monstrem za rok, až v tom nebude chtít být? Bude to podle mne i hůře prodejné, když je to tak velké. V prostorách běžného, s ohledem na dítě zařízeného bytu mi to připadá jako zbytečné omezování.
Příspěvek upraven 05.05.11 v 09:20
Ahoj, tak mě osobně teda nadchla tak, že jsem ji uložila do oblíbených a chystám se jí ukázat chlapovi,až dorazí dom.
Já bych byla pro, líbí se mi, že je velká. Ale čekám první dítko,tak možná názory už zkušených mamim budou přínosnější. Taky se aspoň něco dozvím
Já měla pro dítě ohrádku 120×130, to už je docela velký prostor. Až na vyjímky ale byla vždy otevřená a dítě si do ní lozilo samostatně a svobodně, výhoda byla, že ohrádka měla podlážku, takže dítě bylo na teplým (máme plovoučky), měl tam hračky, tak je bylo kam odklidit, i kvůli zvířatům. A když jsem potřebovala odběhnout, tak jsem mu ten otvor uzavřela. Takže u nás měla ohrádka význam jako soukromý prostor dítěte v obývákokuchyni.
Já bych raději investovala do zabezpečení šuplíků, zásuvek, zástěn na schody (pokud je máte) a odstranění všech nebezpečných věcí v bytě, aby se malá mohla pohybovat po celém bytě. Pokud nevydrží v postýlce, bude se v ohrádce cítit úplně stejně ![]()
Pro první dítě jsem dostala docela prostornou ohrádku, ale malá v ní byla chvilku a pak ji to přestalo bavit - vydržela v ní úplně stejně jako v postýlce.
Pro druhé už jsem ji neměla vůbec - pro mě je to naprosto zbytečná investice ![]()
Ahojky, taky se mi zdá zbytečně velká. Já ohrádku beru jako pojistku, když potřebuju odběhnout… čili ne aby tam bylo dítě dýl jak chvilku…
Máme prostor přizpůsobený dětem (ještě teda vychytat jak mít kytky dole, aniž by nehrabaly hlínu…). Ohrádka mi přijde jako omzení prostoru, je to něco jako kotec pro psa (taky na chvilku aby prošla návštěva, pošťačka atd, ale ne na dýl…). Ne..? ![]()
Tahle je pěkná, ale velká a ani tam nemusí chtít dítko být - a co pak s ní… ![]()
Ahoj ohrádku jsme měli a maximálně využili, když jsem potřebovala navařit, nebo když zazvonila pošťačka a pod. A ještě máme pejska takže i kvůli tomu abych je pořád nemusela hlídat, když jsem potřebovala něco udělat. Za mně určitě jo, ale my jsme měli jenom takovou tu plastovou se síťkou, do bytu bych tuhle větší dát nemohla, ale je moc hezká.
já se taky bála, že mi tam dítě nebude, ale on tam měl všechny hračky, ráno jsme přišli do obýváku a už se tam hnal, pouštěl si tam tu svojí „muziku“, ale bylo to podmíněné fakt tím, že jakmile se uměl pohybovat samostatně, tak měl vstup v 99% nezahrazený ![]()
To mi spíš vadí postýlka, že se vzbudí, ječí a nemůže prchnout ![]()
koupily jsme ji asi pred 2 mesici, jenom ji mame osmidilnou, dite ji zvladne odstrkovat, coz manzel upravil pomoci nejakych zeleznych listicek, coz me ovsem nastvalo je ze jsou na tom ze spoda male silikonove nebo co ovalky aby ohradka prave nejezdila, ale ty postupne odpadavaji, takze hrozi, ze je dite spolkne, vsechny jsme je museli odstranit, tim me teda vyrobce ponekud sokoval a chystam se mu napsat
Tak u nás vyhrála tato ohrádka http://www.mimibazar.cz/foto.php?… je taky živel jak píšeš,ale já ji využívám na dvoře nebo zahradě,doma tolik místa nemám a hlavně v nějaké malé by se asi utloukl
,tady se mu líbí moc,na zemi mám dané pěnové puzzle,má to pěkně měkké.
Tak my máme stále ještě ohrádku a je velká cca 1m x 1m. Je to úplně stejná, jako měl Matýsek ve filmu S tebou mě baví svět. Máme ji od doby, kdy začal lozit do teď. A nemůžu si ji vynachválit.
Někdo tady říkal, že by raději investoval do zabezpečení bytu, ale vše zabezpečit vážně nejde a protože se nám právě stala nehoda, kvůli které jsme byli 48 hodin v nemocnici na pozorování, už nikdy nebudu tvrdit, že mám vše pod kontrolou. Dítě dokáže vymyslet věci, které by Vás nikdy nenapadly. Navíc máme doma 2 větší psy, takže kdžy potřebuji nutně něco udělat a nemůžu se při tom naplno věnovat malému (venku zvoní pošťačka, jdu odnést oběd zedníkům, záchod nemáme kvůli stavbě příliš vhodný pro lození dítěte, takže jej tam vzít s sebou nemůžu, atd.), tak jej tam dám, pustím mu pohádku a má tam hračky.
Je zvyklý a ihned jak to jde, jde za mnou do prostoru.
Ohrádka je úžasný pomocník. Pokud toho tedy někdo nezneužívá a dítě tam nenechává stále.
Mi mame maxi ohradku
,mame ve dverich v obyvaku(ktery postupne uzpusobujeme holcickam,jak rostou…) dvirka s ikey u nas maximalni spokojenost,v ohradce by se mi asi umlatily ![]()
![]()
Gladys píše:
já se taky bála, že mi tam dítě nebude, ale on tam měl všechny hračky, ráno jsme přišli do obýváku a už se tam hnal, pouštěl si tam tu svojí „muziku“, ale bylo to podmíněné fakt tím, že jakmile se uměl pohybovat samostatně, tak měl vstup v 99% nezahrazený
To mi spíš vadí postýlka, že se vzbudí, ječí a nemůže prchnout
Na to je dobrá postýlka s vyndavacími šprušlemi
U starší sme to využili 100% mladší je ještě na to malá.
Jinak ohrádku - máme ještě pomanželovi takovou malou a používáme jí na zahradě,v kočárku jen tak sedět nechce. Máme k tomu půjčenou ještě stejně velkou tak je dávám dohromady a je z toho jedna velka ohrádka. Malá si v klidu hraje a já něco udělám. Jo a starší chce furt za ní ![]()
Tuhle co je tu v odkaze má kamarádka - je polohovací a používala ji jak venku na terase tak doma a nemůže si ji vynachválit
tak my máme tu 8-dílnou a je super
malej v ní někdy nechtěl být sám, tak si tam s ním vlezli starší bráchové a vyhráli si všichni tři
my teda máme velký obývák, jinak bychom si tak velkou nemohli dovolit a do malé bych ho necpala
teď už v ní malej moc nebyl, tak jsme ji rozložili a hraje si normálně na dece, ale opravdu jsme ji využili ![]()
My máme CAM Il Mondo America - síťová, 110X110. Malá se už začíná pohybovat a např. s sebou na záchod si jí vzít nemůžu. Já chtěla s podlážkou, co největší ajednoduše skládací. Máme jen byt, studenou plovoučku a kočku a psa. Chlupy jsou všude, i když denně vysávám, po plovoučce se víří a tak. Taky nechci, aby pes kradl hračky malé. Ale moc v tom být nechce, takže je jen na dobu nezbytně nutnou.Všechno v bytě nikdy nezabezpečíš, děti vymyslí věci, co by dospělého nenapadly a jsou ultra rychlé.