Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminy, do kolika měsíců jste využívali ohrádku pro děti? díky moc za odpověď…
ahoj, my tak do cca 16 měsíců, možná malinko dýl. Měla jsem tu síťovanou, takže z ní neuměl vylézt, dával jsem ho tam tak od půl roku, max. 2× denně na půl hodiny-ráno, když jsem potřebovala do sprchy, na WC a někdy i odpo…Nejvíc využitá byla v době 6-9 měsíců, kdy ještě neseděl a jen se děsně rychle plazil-to tam byl i častěji třeba po 15 minutách, abysme se s manžou v klidu najedli a tak…Měl tam hračky, které jinde neměl, tudíž mu byly vzácné a ani neprotestoval. V těch 16 měsících mi už přišlo, že to zabírá kotel místa a zrušili jsme ji. Taky fungovala coby cestovní postýlka, když jsme někam jeli. Otázka je, zda ji vůbec využiješ, bylo tu už pár diskusí a hodně matek psalo, že děti v tom být nechtěly a ječely…No u nás to byla nutnost, bo jsem měla neklidné dítě, že by si klidně hrál v postýlce, nebo vydržel extra dlouho na mě koukat, jak něco dělám, třeba na zemi nebo v lehátku, o tom jsem si mohla nechat zdát. V ohrádce měl prostor na hejbání se, neokoukané hračky a věděla jsem, že se mu nic nestane. Dobrá věc,. když zazvoní třeba pošta nebo potřebuješ si odskočit, aby na sebe něco nezvrhl nebo někam nevlezl.
Ale tvoji kluci jsou už dost velcí, zda si zvyknou a zda to nějak dýl využiješ-těžko říct…
Ahoj, ohrádku jsme využívali max. do 13 mesicu věku syna. Maly v ni zacal byvat kolem 5 mesice, aby byl pres den s nami a nelezel v postýlce v ložnici. Meli jsme dreveny, vyskove polohovaci typ. Takže dokud ležel, byl ve vyšší poloze jako v postýlce, a poté co se po:,–(il, jsme polohu snížili dolů. Jakmile ale začal Filípek chodit, tj. v 11 měsících, nechtěl v ní už být. Akle ohrádku určitě doporučuju a u druhého dítěte ji využiju také. Samozřejmě dítě v ní je jen na krátkou dobu. Je v bezpečí a podporuje rozvoj pohybu. Magda
Ahoj,
tak my jsme z druhé kategorie. Měli jsme dřevěnou klasickou po manželovi a Matýsek v ní byl asi 2×. Zjistil, že když se o ní opře, může s ní po místnosti pohybovat a když se hodně snažil, tak ji převrátil. Jinak tam řvával, takže to nešlo.
L.
Ahoj,
mám jen o něco málo staršího synka než ty a ohrádku plánuji používat ještě hodně dlouho … jinak bych nemohla jít ani na záchod nebo pověsit prádlo apod. Kdybychom na chodbě neměli 4 schody, tak bych to neřešila, ale nám tam bohužel nejde dát žádná zábrana, tak chci syna strkat do ohrádky asi do 2 let (pokud to půjde, vydrží tam max. 15 minut).
Ahoj,
máme 19ti měsíční dvojčata. Ohrádku používáme hlavně jako prostor na hračky a jako zábranu (spolu s dalším nábytkem), aby nám děti nelezly do naší části obýváku (svou část mají dost velkou
). Ohrádku jsme celkově hodně využili (je to 140cmx140cm), i když už děti samy chodily. I teď se občas dožadují, abychom je tam dali a docela dlouho tam vydrží. Ale není to samozřejmě celý den
.
Ahoj
Jana s dvojčaty
Ó jé, ohrádka u nás fungovala jen jako krátkodobý bezpečný azyl, když jsem třeba smažila na pánvi nebo něco podobného. Dcera v ní strávila za celý život dohromady asi dvě hodiny… Měli jsme síťovanou, která pak dokonale sloužila naprosto opačně - jedno z mála míst, kam se dítě NEMŮŽE dostat… Takže jsme do ní ukládali cenné věci a vůbec všechno, co mělo ujít zkáze ![]()