Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Fen-fire píše:
V mikrovlnce se mleko ohrivat nesmi, neohrala bych ani vodu, lepsi je prevarit a dat do termosky. No a uz VUBEC bych si mleko nenachystala do lednice a nechala ho tam pulku noci a pak ho ohrivala. Mlicko se ma spotrebovat ihned po namichani, max do hodiny, a co se nedopije tak vylit![]()
![]()
Myslim ze obcas pohodlnost matek prevazuje nad zdravym rozumem
tvému rozhořčení se usmívám, jde vidět, že dítko je ještě malé a řídíš se výhradne pokyny " vyšších autorit" ![]()
Boriska píše:Fen-fire píše:tvému rozhořčení se usmívám, jde vidět, že dítko je ještě malé a řídíš se výhradne pokyny " vyšších autorit"
V mikrovlnce se mleko ohrivat nesmi, neohrala bych ani vodu, lepsi je prevarit a dat do termosky. No a uz VUBEC bych si mleko nenachystala do lednice a nechala ho tam pulku noci a pak ho ohrivala. Mlicko se ma spotrebovat ihned po namichani, max do hodiny, a co se nedopije tak vylit![]()
![]()
Ja se ridim zdravym rozumem a snazim se davat diteti to nejlepsi. Nekolik hodin stare mleko ani zbytky z minuleho krmeni podle me pro dite rozhodne nejlepsi nejsou ![]()
A zkoušely jste to mlíko pak? Když Majda nedopije ráno (cca 8 hod)UM a já pak než jdu vařit oběd umývám nádobí, to mlíko už prostě je cítit - jinak, než čerstvé, ne úplně „zkaženě“, ale rozhodně bych to nevypila a Majdě to nedala už vůbec…
Max. tak do půl hodiny (ale ona už stejně nechce…) ![]()
A jinak u mkrovlnky jde o to nerovnoměrné ohřívání, protřepat a nechat chvíli stát.
Ohřívám taktéž. Mimichodem zná někdo někoho, jehož dítě by mělo prokázaně problémy z UM ohřátého v mikrovlnce? Nebo z ohřátého podruhé?
Co malou dokrmuju UM, zbytky slívám, dávám do lednice a až udělají další dávku, ohřeju (do 24 hodin). Nikdy jí z toho nic nebylo. Ptala jsem se na to i porodní asistentky a ta mi řekla, ať se uklidním a do 24 hodin ať to klidně schovávám a pak ohřívám. Leda prý bych měla přebytek peněz a nevěděla co s nima, případně chtěla přilepšit hafině ke granulín.
Trochu míň jančit by to chtělo.
Jinak s mikrovlnkou nemám zkušenosti, ale proč ne. Když tam můžu ohřívat mlíko sobě, tak proč ne prckovi?
Tunik píše:
Co malou dokrmuju UM, zbytky slívám, dávám do lednice a až udělají další dávku, ohřeju (do 24 hodin). Nikdy jí z toho nic nebylo. Ptala jsem se na to i porodní asistentky a ta mi řekla, ať se uklidním a do 24 hodin ať to klidně schovávám a pak ohřívám. Leda prý bych měla přebytek peněz a nevěděla co s nima, případně chtěla přilepšit hafině ke granulín.Trochu míň jančit by to chtělo.
Jinak s mikrovlnkou nemám zkušenosti, ale proč ne. Když tam můžu ohřívat mlíko sobě, tak proč ne prckovi?
Nejsem rozhodne nejak extremne precitlivela matka, ale slivat stare mleko a schovavat ho mi prijde
. My teda rozhodne penize ne rozhazovani nemame, ale radsi usetrim na sobe, nez davat diteti kontaminovane mleko
![]()
Fen-fire píše:
![]()
To bys musela v některých nemocnicích krmit dítě jen podle toho, jak oni rozváží mlíko a ne podle potřeby dítěte…
Teda vlastně nechat ho hlady, protože to mlíko (ale i třeba kaši nebo pudink) stejně přivezli studený a pak se ohřívalo na pokojích v ohřívačkách.
Nam v porodnici davali Nutrilon, ktery byl namichany od vyrobce a ohrivali ve vodni lazni. Pro jidlo jsme si chodili podle potreb miminka, zadny pevny cas stanoveny nebyl … ja v tom problem nevidim ![]()
No jo, je ale asi rozdíl rozmíchané ihned zchlazené mlíko pozděj ohřát a dát vypít, než ohřát už zaslintaný zbytek ![]()
Fen-fire píše:
![]()
Mléko se má dělat čerstvé, a spotřebovat do 2 hodin, podle návodů na krabicích, když mimi nevypije celou dávku tak se to pak může ohřát…
nikdy neodhadneš přeci kolik mimi přesně vypije…
a není to o pohodlnosti, ale taky o penězích…
Fen-fire píše:
Nam v porodnici davali Nutrilon, ktery byl namichany od vyrobce a ohrivali ve vodni lazni. Pro jidlo jsme si chodili podle potreb miminka, zadny pevny cas stanoveny nebyl … ja v tom problem nevidim
Tak mně třeba v porodnici dávali Nutrilon ve stříkačce ohřáté v mikrovlnce a když to někdy přehnali a stříkačka pálila v dlani, řekli mi: Napřed si to zchlaďte. Takže asi tak ![]()
Fen-fire píše:
Nam v porodnici davali Nutrilon, ktery byl namichany od vyrobce a ohrivali ve vodni lazni. Pro jidlo jsme si chodili podle potreb miminka, zadny pevny cas stanoveny nebyl … ja v tom problem nevidim
Já jsme také nepsala o porodnici. Myslela jsem tím dětská oddělení některých velkých nemocnic, kde se to připravuje „ve velkým“.
Pipet píše:
No jo, je ale asi rozdíl rozmíchané ihned zchlazené mlíko pozděj ohřát a dát vypít, než ohřát už zaslintaný zbytek
Samozřejmě, zbytky mlíka by se znova ohřívat neměly. Proto jsem dala citaci…
UM se nemá ořívat v mikrovlnce, protože jak bylo řečeno se ohřívá nerovnoměrně a místy se přehřívá a v přehřáté části se ničí vlivem vyšší teploty všechny kladné vlastnosti. Jako např. živé kultury, aminokyseliny a podobně, které se přidávají právě proto aby mimi nestrádalo a UM bylo co nejblíže mateřskému mléku.
Brontik píše:Fen-fire píše:Já jsme také nepsala o porodnici. Myslela jsem tím dětská oddělení některých velkých nemocnic, kde se to připravuje „ve velkým“.
i ve velkých nemocnicích musí chystat každou lahvičku zvlášt a to těsně před podáváním!!! Jinak by jim hygiena dala ![]()