Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
Jdu si za Vámi o radu, jelikož je to spousty zkušených maminek.
Maminka mého manžela dnes měla na hlídání našeho 3 měsíčního syna. A dala mu do mléka kapičky na ošetření okolí kolem nosánku při rýmě a nachlazení. 10 kapiček, myslela si že to jsou kapičky Babycalm, které mu dáváme na bolesti bříška. Tak si automaticky myslela že to jsou ony! Už jsme volali do nemocnice co s tím, ale evidentně se jim nechtělo nic řešit, tak řekli že ho máme hlídat a maximálně dostane průjem a bude zvracet. Malý je zatím v pohodě směje se, ale zvrací mléko s tím olejickem. Po mlíčku většinou pořád ublinkáva, ale teď je vidět že ho asi bolí bříško a zvrací ten olej.
Je to moje první miminko, tak doufam že pochopíte mojí starost. Nedokážu pochopit jak někdo může něco nakapat, aniž by se koukl na obal…
Tak koukni na složení toho Saloos olejicku. Nemělo by v nem být nic zas tak špatného - je to přírodní kosmetika. V tom, který mám doma já, je slunečnicový, řepkový a mandlový olej + výtažek z heřmánku. Vse je potencialne jedle. Myslím, že i složení toho vašeho bude dost podobne. Za mě se z toho také jen pokadi a poblinka.
Eterické oleje sice jedlé nejsou… ale v těch deseti kapkách bude minimum, základ bude nějaký rostlinný olej. Ale tu toxilinku bych pro jistotu zavolala.
Deset kapek oleje, v tom malinko silic… neviděla bych v tom problém, je to minimální množství a většinu z toho tvoří jedlý olej.
Já si také myslím, že to bude v pohodě. Saloos je většinou z přírodních olejů a ty by miminku neměly nic udělat. Deset kapek je malá dávka. Kolik bylo mléka? Prozkoumej složení a hlídej ho. Jestli jí teď normálně a nezvrací, bude to v pohodě, si myslím.
Z toho mám taky hrůzu, olejíček na nos mám těsně vedle espumisanu a dalších kapek. Chudák babička. Jinak bych se nebála, asi ho to prožene a bude blinkat, ale je to víceméně jen ovoněnej rostlinnej olej.