Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, dnes jsem 37+3 a byla jsem na ultrazvuku miminka. Doktorka mi řekla že mám menší bříško na to, jaký jsem týden tak že pro jistotu změří mimi- vychází o dva tydny menší, váha 2670g a ještě mi řekla že mám o dost míň plodové vody ale nějak se nevyjádřila co to znamená, jen že mě teď budou více kontrolovat, že miminko tam třeba už neprospívá. Bojím se, aby nám třeba nevyvolavali porod.. Máte někdo podobnou zkušenost? ![]()
@Teremii mám, ve 37+0tt nasazen zátěžový test oxytocinem a pro špatné ozvy plodu a nezačínající porod akutní císař, porodní váha 2730gr, vše v pořádku ![]()
@Tiger-lily a v kolikátém týdnu ti ho vyvolali, jestli se můžu zeptat? ![]()
V 39. chtěli o týden dřív, ale bránila jsem se. Pak se malý přestal hýbat, jak měl málo vody a žádný prostor, tak jsem si porod raděj nechala vyvolat.
Také jsem měla málo plodové vody, ale dítko mně nechali donosit, rodila jsem spontánně týden po termínu:-/ Nicméně, jak byla malá v bříšku zmáčknutá, vznikla u ní predilekce (byla celá prohnutá do strany jak rohlík a otáčela hlavu jen na jednu stranu), takže od 8 týdne věku cvičíme Vojtovku a důsledkem predilekce vznikla plagiocefalie (zploštění hlavičky), takže máme helmičku
Jsou to vady, které se nám daří napravit, ale možná, kdyby vyvolali porod dříve, nemusely by vůbec vzniknout…
Já měla oligohydramnion u obou dětí. U dcery už od 30tt, jen jsem chodila více na kontroly a ve 39+0 jsem měla nastoupit na vyvolání, protože už bylo vody hodně málo. Nakonec se dcera rozhodla v noci sama, tak na vyvolání ani nedošlo.
U syna jsem měla málo až nějak od 37tt a na vyvolání jsem kvůli tomu měla nastoupit 39+6 a taky se porod rozběhl nakonec sám.
Mě malá ve 32.týdnu odpovídala 29.týdnu, ještě ve 28.týdnu bylo vše OK. Byla jsem hospitalizovaná kvůli vysokýmu tlaku, cukrovce… všechno se vším. Malá se rozhodla že půjde ven ve 35.týdnu, měla jen 42cm a 2020g. Od narození prospívala krásně a vývoj měla vpohodě, seděla v 5,5měsících, chodila sama v 11měsících atd… ale je stále malá, nejmenší ze třídy, chodí do 3.třídy a v 8,5letech má 117cm a 19kg, od 2let jsme pod kontrolou na endokrylonogii, ale dle doktora i když pomalu, tak ale roste a je to OK.
Takže já jsem ponaučená, že prostě to tam je a už v bříšku bylo daný genetikou, že je prostě menší. A u druhýho jsem se už nestresovala, když neodpovídal tabulkám.
Ale být pod kotrolou je určitě na místě.
Ahoj,
já pro málo plodové vody a špatné ozvy plody akutní císařský řez v 37tt+0. Nakonec vše proběhlo v pořádku, ale malá má bohužel srdeční onemocnění.