Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ugluk já dělala pouze doma jen antigenni, ještě otázka, jestli to nechytne manžel a dětičky
Na pcr se právě nechystam…spíš mi šlo o to, abych nebyla infekční pro okolí…Ale to bych asi uz neměla ne? Před rokem v lednu jsme měli Covid všichni, ale to bylo úplně jiné…museli jsme být doma hned, jak jsme zjistili, že jsme přišli do styku s pozitivní osobou, pak až 6 den od příznaků na pcr a pak po výsledku 14 doma, pokud jsem byli aspoň 2 dny bez příznaků, takže jsme byli doma skoro měsíc
teď jak je to jiné, tak se v tom uz člověk fakt ztrácí…každopádně děkuji za odpověď ![]()
No, omikron s dost slušnou šancí chytnou. A moudré hlavy tam nahoře tvrdí, že momentálně po 7 dnech pro okolí infekční nejsi. V lednu jsi přestala být infekční už po 5 dnech, kdežto na podzim to bylo 14
Ale teď dokud nejdeš na PCR, není povinné nic, ani izolace, ani karanténa pro okolí.
Přiletěla k nám vnučka se synem (strýc malé). Oba měli před odletem pcr test, oba negativní. 3. den po příletu sem malá lehla, horečky, rýma, kašel. Ten samý den onemocněl v Česku i přítel dcery (maminka a otčím malé), přítel opravdu hodně, bylo mu prý zle jak nikdy dřív, horečky ke 40C, nebyl schopen vstát z postele, rýma, kašel, zežloutlo mu bělmo (následně krevní rozbor prokázal i rozvoj lehčí žloutenky, prý se to u virových onemocnění stává docela často). Druhý den tedy šel k dr., ta mu udělala antigen, negativní, nabrala krev, prostě klasické vyšetření. Domů odcházel s tím, že je to „hodně blbá viroza“. Dceři to ale nedalo, s Omikronem má svoje zkušenosti, tak došla do lékárny a příteli přinesla jiný test, o kterým ví, že Omikron umí zachytit. A zachytil, test silně pozitivní už po pár vteřinách. Takže vysoce pravděpodobně i malá sem přiletěla již s covidem, jen ještě probíhala inkubační doba. Prostě blbá náhoda, tohle nikdo neovlivní. O tři dny později se symptomy objevily u mého nejmladšího syna a mladší dcery, oba ale výrazně mírnější než u malé. Syn i dcera jsou očkovaní (syn 9let 2 dávky, dcera 20 měla 3 dávky), malá (5) očkování zatím nemá (bude mít). Já (3 dávky očkování) i manžel (2 dávky) nic, nám se to zcela vyhlo a to jsem s mrňaty spala v jednom pokoji, nejstarší syn, který s malou přiletěl (3 dávky očkování), jeden den pocit, že se o něm něco pokouší, pak to zmizelo.
Co to bylo za test, který u dcery přítele Omikron prokázal, nevím, nejsem v Česku, takže jména těch testů tam opravdu neznám. Ale přikládám fotku, určitě budete vědět.
Ještě k těm průběhům: malá měla horečky 37.5-39C, silná rýma, hrdelní kašel, dlouho se to rozvíjelo a extrémní únava, usínala i přes den. Mladší syn bez horečky, jen rýma a trochu kašel v krku, nic hrozného, jen unavenější, mladší dcera jeden den pobolívání v krku a trochu nosohltan, dva dny únava, pak už dobrý, starší syn jeden den pocit, že tělo s něčím bojuje, byl unavený, ale odeznělo to samo během 24h.