Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nevíte nekdo, jak je to s žádosti o OP, pritel je nemec, nemá OP, ma jen nějaký doklad, kterým se prokazuje, pak dále rodný list, kde se da zažádat o OP?
Tak pokud neni obcan cr, tak asi op nedostane. Jen povoleni k trvalemu pobytu ne?
Jestli se neci nezmenilo od doby, co jsem to zjistovala ja, tak cesky nedostane
Akorat karticku podle toho, jestli se tady prihlasi k prechodnemu pobytu, nebo uz ma trvaly. Ale at md nekdo kdyz tak opravi, je to uz par let…
@Veronika2015 předpokládám, že na německém velvyslanectví v Praze
Ještě dodatek : ty jsi myslela český OP? Tak to asi nedostane, když nemá občanství.
@Veronika2015
asi si pleteš hrušky a švestky. Jako občan EU nemusí mít žádný průkaz, pokud žije/pracuje v ČR, stačí mu jeho pas. Může ovšem požádat o přechodný pobyt/okamžitě po příjezdu, při delším pobytu a splnění určitých věcí o trvalý pobyt. Může požádat o české občanství, opět při splnění určitých podmínek. O co mu konkrétně jde? Proč český OP?
@sofie1974
Pas nemá, ma jen nakej doklad, nwm co je to za doklad, ani OP nemá, jde o to, kde si muze zajistit novou OP, dam příklad: ja ceska odjedu do Německa a budu si potřebovat obstarat novou OP, ale budu to chtít udelat v Německu, tak co mam delat? Kam se obrátit?
Jen ze zvedavosti. To nema ani nemeckou obcanku? Kdyz se na ni da po evrope cestovat, tak by mohla slouzit i jako prukaz totoznosti, ne? Ja tedy ziju v jine zemi, ale take mi tu zpocatku stacila pouze ceska obcanka, kdyz jsem nemela pas a to vcetne veci jako zarizeni pojistovaciho cisla ci otevreni bankovniho uctu. Predpokladam, ze v tomto budou zakony po evrope shodne.
@Veronika2015 píše:
@sofie1974
Pas nemá, ma jen nakej doklad, nwm co je to za doklad, ani OP nemá, jde o to, kde si muze zajistit novou OP, dam příklad: ja ceska odjedu do Německa a budu si potřebovat obstarat novou OP, ale budu to chtít udelat v Německu, tak co mam delat? Kam se obrátit?
Ty si český op v zahraničí neuděláš, jen pas. Na ambasádě. Jak to funguje v Německu nevím, jediné ambasáda, pokud si nehodlá vyřídit doklady v Německu.
@pikola
Me jde o to jak získá OP, kdyz do nemecka se nedostane? prece musi bejt naky reseni ![]()
@Veronika2015 ať si zavolá na konzulát. Od toho jsou. V ČR doklad bez občanství nedostane
@Veronika2015 píše:
@pikola
Me jde o to jak získá OP, kdyz do nemecka se nedostane? prece musi bejt naky reseni
Bude mít pas, ale jak píšu, nevím, jestli je to pro de stejně jako pro ČR. A není to přes půl světa, tak pokud chce op, asi bude muset. Pás je taky doklad. To jako nemá žádné doklady?
@Adika84 nevim, jak to maji nemci, ale na Ceske ambasade to nelze. Na ambasade se vydavaji jen pasy, pripadne nahradni cestovni doklady (napriklad kdyz na dovolene ztratis pas a vracis se za par dni, tak Ti vystavi nahradni cestovni doklad pouze na 1 cestu zpet do zeme). Ale je mozne na nemeckou ambasadu zavolat a alespon se preptat.
@Veronika2015 : proc by se nedostal do Nemecka? I kdyz ono je to teoreticky jedno, nemecka obcanka mu je v CR nejspis na dve veci stejne, at si vyridi pas, to jde i pres ambasadu, at ma aspon nejaky poradny doklad.