Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mam tento tyden termin porodu a vrta mi hlavou otazka, zda bude moct jit vubec partner k porodu, kdyz mu na rtu vyrasil poradny opar. Leci ho vzdy tak tyden-ctrnact dni a pro miminko je pry hodne nebezpecny. Ja sama na opary vubec netrpim, takze mimi nemohlo ziskat protilatky ode me behem tehotenstvi. Co myslite, bude moct byt tatka v kontaktu s miminkem, nebo je to riskantni?
@baru86 zeptala bych se gynekologa, zda bude moct s rouskou ![]()
Sama osobne bych v tomto pripade ozelela otce u porodu. Treba ale vase miminko ho tam mermomoci chtit bude a pocka si, nez se vyleci
![]()
Rozhodne Ne. A kdybych rodila a videla tam chlapa s oparem, tak udelam scenu. Vis, co ten virus s novorozenci umi udelat?
U porodu neporadim, taky bych se optala lékaře, když s miminkem nepřijde přímo do styku, tak to snad nevadí, já jsem doma otce s oparem od miminka separovala ![]()
Mám zkušenost s 6 týdenními dvojčaty a synem, který měl opar. MUDr. říkala jen aby syn mimča nepusinkoval a vše bylo ok…
Jinou zkušenost nemám, u nás nikdo na opary netrpí.
Tak ať je vše ok a přeju pohodový porod ![]()
Googlila jsem a jde tam opravdu hlavně o ten přímý kontakt - takže nepusinkovat a dítě by mělo mít protilátky z těhotenství ![]()
http://www.porodnice.cz/…-novorozenec
Na opary trpím já i přítel. Opar se mi udělal ještě v porodnici a nikdo to tam nijak nekomentoval, žádná opatření. Teď jsem již několikrát taky opar měla a nikdy nic. Domluvila bych se, že si partner opar přelepí náplastí na opar, vezme roušku.
Dekuji za prispevky. Utvrdily jste me v nazoru, ze to holt zvladneme bez tatky, pokud to prijde okolo terminu. Tatku si necham jen na prvni dobu porodni. Dcerky si pak uzije az az
Poptam se na to jeste lekare.. Vim ale, ze ho i zubar s oparem odmitne osetrit, aby se mu neco nezavleklo do rany.
@Elen8 Udivuje me, ze to v porodnici nechali bez povsimnuti a zajimalo by me, jestli by to u me v porodnici resili, kdybych sama nebyla informovana jak je to nebezpecny. Ale ty jsi aspon predala miminku protilatky v tehotenstvi, ja ten virus v tele nemam, takze na nej nebude miminko imunni.
@baru86 kup tatkovi na opar naplasti, mne vyleci opar vzdy mnohem rychleji, nez kdyz jsem pouzivala ruzne masticky. Nebyva to ani tyden.
Myslim si, ze i u porodu by naplast a rouska mely byt v pohode, opravdu jde o primy kontakt, pusinkovani, ale sama bych se asi taky bala.
Tohle je jeden z duvodu, proc lekari nejsou nadseni z otcu u porodu. A tenhle argument celkem chapu. Proc se cpat do porodnice s infekcbi nemoci? I kdyz je prenos mene pravdepodobny, stejne je to riziko. I pro jine deti.
Holky a nevíte jak je to teda se sestřičkama a doktorama? udělá se jim opar a jdou marodit? ![]()
Já bych se přeptala v porodnici, oni už řeknou jak to mají…
@baru86
byt tebou, tak se zeptam hlavne v porodnici. ja osobne si myslim, ze s naplasti pres opar a pripadne s rouskou je to ok. samozrejme nesahat na opar a dukladne myt ruce.
jinak ty naplasti doporucuju obecne, hodne urychli zahojeni, zvlast kdyz se opar prelepi hned jak zacne svedit kuze (nez vyrazi puchyrek) a hlavne je to hygienictejsi, zabranuje to sireni viru. nejsou levne, ale je to dobra investice.
@baru86 mega opar se mi udělal druhý den po porodu a malá to nechytla