Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě bych odložila očkování. Nám pediatrička odložila očkování, když měla opar moje tchyně.
A malého bych hlídala, hlavně teploty.
Určitě bude vše v pořádku ![]()
Nestalo by se asi nic, možná by prostě dostal opar, který by pak přešel a stejně jako u tebe a u staršího syna by se pravidelně vracel. Nicméně s tím nic neuděláš, skoro každý člověk má ty oparové viry v sobě a záleží na imunitě a na takovém celkovém nastavení, jestli se to rozjede nebo ne. Ono kolikrít mají opary i maminky, které jsou s miminky celý den, třeba je i pusinkují dřív, než se opar vůbec ukáže… ale bát se nemusíš
Odlozila bych ockovani a starsimu vysvetlila, ze si musi casto myt rucicky a nepusinkovat, a samozrejme to hlidat. Prvoinfekce byva hodne neprijemna a zvlast u takoveho prtete. Krome teplot bych kontrolovala pusinku, pokud se nepletu, projevuje se to i jako vysev aftu. Tak drzim palce, at se vam to vyhne ![]()
Neboj, jestli neměl vyloženě oslintané ruce, když na něho sahal, nemělo by se mu nic stát.
Dvouleťáka teď víc hlídej, ať si nestrká ruce do pusy a zbytečně nesahá menšímu na hračky, lahvičky a ručičky, pokud můžeš, opar mu přelep tou průhlednou náplastí na opary - snížíš riziko infekce.
Pokud chceš mít jistotu, očkování o týden posuň.
Dobrý den prosím potřebuji radu. Dnes jsem si všimla že můj dvouletý syn má opar problém je v tom že sahal miminku na ručičky (hladil ho, držel ). Tříměsíční si žužlá Paleček uklidňuje se tím. Mám strach že to od staršího přenesl. Navíc teď druhého má jít na první očkování hexu. Co by se stalo kdyby dostal opar teď ve třech měsících nekojim - převážně je na um a trochu na mém mléku. Já v životě sama měla několikrát opar.