Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojtě,
prosím Vás, synovi (21 měsíců) vylezl opar na pusince a já nevim, jestli už mu ho můžu namazat herpesinem či něčím podobným. Doktorce už se nemůžu dovolat a ráda bych to zastavila co njdřív, máme doma ještě miminko, tak aby to druhej synek nechyt ![]()
Díky
Martina
Ahoj Martino, nejsem jeste maminka a na opary na puse netrpim, ale uzila jsem si svoje s pasovym oparem - ten je zpusobeny podobnym virem. Neporadim ti, jestli jsou ty leky vhodne pro male deti. Jestli trochu das na bylinky, tak by mela pomoct kase z netresku (rozmixovany netrest). A pak takova babska rada, zni to trochu osklive, ale slysela jsem o tom z vice mist (mimochodem prave od detske lekarky) - na opar by mel pomoct usni maz. Tak zkus malemu nevycistit ouska a mazek mu natrit na opar. Pozor, opar je nakazlivy ve chvili, kdy se udela puchyrek a praskne - ta zhnisana tekutina obsahuje virus.
Doufam, ze se ti to nezda moc nechutne, ale myslim, ze to za zkousku stoji.
Ženy, nějaká vychytávka na opar u dítěte? Malý má 14 měsíců a pod spodním rtem se mu udělal opar, včera dostal horečky tak se hodně zvětšil a praskl. no a jak maly strašně slintá (klubou se mu 2 stoličky) a pořád si sahá do pusy, už tam má oparů asi 5! Natřít si to ničím nenechá, ani když spí, prostě se vzbudí a všechno si to setře nebo rozmázne. Rovněž náplasti na opar k ničemu, vadí mu to… u Mudr. jsme byli, doporučil zovirac, i když jsem mu říkala že si to hned setře. prý s tim nic jiného nejde. Takže se ptám - opravdu:?
Tak me zabira i canadent, opar zmizne skoro hned. Spis jde o to ze to nesnese :-/
Ozivuji diskuzi.
Ptam se mozna jak blb, ale nikdy jsem nemela opar a vubec neznam vyvojove stadia oparu. Maly mel vcera pod nosem cervenou boulicku jako takovy ty podkozni tvrdy bedary a dnes uz tam ma cerveny flicek a v tom jakoby krvave tecky nebo jak to popsat. Ja vubec opar ve vzniku nepoznam, ale jestli se mu rozjizdi, tak bych mu to rada mazla.
@merlinka85 Napadají mě takové ty náplasti na opar. Jsou drahé, ale překryje to opar, takže i když na něho saháš, nerozneseš si to a zároveň to opar i léčí. Já jsem s tím maximálně spokojená. Zeptej se ale v lékárně, zda to mohou mít děti. Je to průsvitné, mímo o tom vůbec nebude vědět a nebude si to roznášet po pusině.
Obnovují diskuzi, máme totéž co Mimi na první fotce. Malý je děsně ukňouraný, teploty zatím nemá a já mám Silene bolavá prsa na da dotek, jsem osypana a puchyrky na tele, mohl to na me přenést?