Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky děvčata, co by jste říkaly na to, kdyby tchýně pozvala Vašeho manžela na dovolenou a Vy o tom nic nevěděli? ![]()
Až včera to z manži vylezlo. Tak jsem jí psala a ona mi odpovděla, že stejně beze mne nechtěl, tak o co mi jde . . .
Co by jste jí napsaly? Nejsem moc přecitlivělá? Vážně mě to naštvalo. Já tedy sama moře nemusím.Ale ona sama dobře ví, že na sebe nemáme moc času a ještě by nám chtěla ukrádat z naší jediné dovolené, kterou máme jen jednou za rok. ![]()
Ahojky,
ono se strašně špantě radí, když člověk nemá všechny info. Takhle napsané je to fakt nasírací.
Ani nevím, jestli manžel na to kývnul..
Jestli třeba tchyně nechce mít holt taky jednou syna jen pro sebe.. třeba ty jsi jí ho ukradla na několik let = ona trpí.. je na něj fixovaná…
třeba se té fixaci také nevyhnem…
Mno a ty jej vidíš třeba málo často, ale ona vůbec…
Fakt nevím, jak to u vás je.
Vypadá to tu jako obhajoba tchyně, což nechci. Spíš mi jde o to, že úhle pohledu mohou být fakt různé.. a ona to třeba ani tak špatně nevidí..
Moje mamka za mnou jezdí často v době, kdy má manžel práci. PRotože si mne chce užít v klidu, moci se bavit o čemkoliv.. není to, že by jí on vadil, ale snadnější je to bez něj. Tak třeba nějak to je i u ní a špatně to s tebou nemyslí..
Akorát je divné, že by si své mateřské city potřebovala uspokojovat zrovna na dovče u moře.. Víkend na chatě by jí mohl stačit.. a synáček by jí tam třeba i s něčím pomohl a ty měla od obou klid… ![]()
Tak jí zkus navrhnout třeba něco takového…
Možná se bojí jet do ciziny sama, neumí jazyky, syn by ji zachránil + ona si ho víc užila.. Třeba nemá na to pozvat vás všechny… a nutit vás jet všechny, když ona se bojí, to je taky blbé… takže pravda může být fakt někde úplně než se na první pohled zdá…
Zkus se neotrávit.. musíš s ní vydržet… spíš se jí klidně zeptej, jestli to může nějak smysluplně vysvětlit..
Jestli odmítne cokoliv vysvětlit = je jí fuk, jak se cítíš, co ti leží v hlavě, tak je to ignorant neschopný dialogu a to ti nepřeju.. to pak s ní bude fakt otrava… ![]()
Tak držím palce, ať to nějak zvládnete v dobrém..
E.
Jejda … a nemáš tu samou tchýni jako já? Sice nic takovéhohle neudělala jako ta tvoje (co bys ji chtěla psát - nakopat ji do zadku, tohle se přece nedělá!), ale jinak se snaží manžela (jedináčka) taky ukořistit, jak to jen jde. Bydlíme ve stejném domě (činžáku). První cesta manžela z práce (když si doma odloží věci), je k rodičům (k matce, otec nebývá doma). Pobyde tam tak půl hodiny. V průběhu odpoledne a večera následuje série telefonátů od maminky, aby k nim přišel, že něco potřebují .. a manžel běhá tam a zpátky jako poslušný pejsek, i když je z práce utahaný jako kotě.
Onehdá si tchýně před mou matkou stěžovala, jak k nim můj muž už ani nezajde. A tchán ji prý pěkně setřel! Že ho má nechat být, že má svou rodinu!
Bohužel, i přes to tchýně pořád volá svoje kuřátko … a manžel běhá a běhá.
Ještě k tvému problému kukinko : Já se dlouhou dobu tchýně docela bála. Ale od té doby, co máme dítě, tak se ze mně stala bojovnice za lidská práva (konkrétně za ta moje a mé dcery:))). Když se mi něco nelíbí, tak jí to prostě řeknu. Slušně, ale tvrdě. A ejhle, teď už má lufta ona ze mně ![]()
Takže udělat něco takového moje tchýně, možná by mě to tak naprdlo, že bych jí šla pěkně od plic vysvětlit, že manželova rodina jsem teď já a naše dítě a že záležitosti jako dovolená a volný čas vůbec, jsou naše věc a nikoliv její.
Držím pěsti,
Baghira a Eliška 14,5 m.
Ahojky Efinko, na návštěvu k ní jezdíme každý víkend.Na dovču jede se svým přítelem, který umí jazyky. Spíš si myslí, jaký je syn chudáček - se mnou. Ale taková dovolená by nám opravdu zamávala s rozpočtem a to ona ani netuší. nemáme v bytě ani skříně a to už bydlíme 2 roky. Máme hypotéku a do toho malé dítě. Ona si snad fakt myslí, že na to máme. Říkala, že cestu by zaplatila, ale co dál . . . Jedou autem, takže taková finanční újma by to pro ní zase nebyla.
Nevim co jí mám na to napsat. A taky nevím jestli nejsem moc hysterická . . .
![]()
Kukinka
Baghiro, ona je asi natvrdlá a myslí si, že bůh ví jakou oběť nám nepřinese když vezme manžela a vnouče na dovolenou. Já bych spíš ocenila, kdyby donesla občas pleny nebo něco podobného. Díky za radu, jdu jí napsat sms.
![]()
Kukinko, ona pozvala manžela a vnouče bez tebe?
Ta v té hlavě má asi na......o…
To mě nadzdvihlo ještě víc než jen ten manžel.. to jsem se snažila chudinku malou opuštěnou pochopit…
Ale jestli ho vidí každý víkend a pak pozve jen kus vaší rodiny, tak je fakt blbá.
Ať si představí, že by tohle udělala její tchýně!! Kilo citrónů by jí nestačilo, aby udělal ten obličej, který by asi udělala..
Problém je, že v té chvíli, to ten druhý tak nevidí.. Určitě by řekla, že by to chápala apod.. To znám z diskuzí s manželem.. Kolikrát, když nad něčím diskutujem, protože mi něco vadí, tak on nechápe, že mi to vadí + když mu řeknu, že by stejná situace ale opačně jemu taky vadila, tak tvrdí že ne.. JENŽE, on do té situace nikdy nebyl přiveden = nemůže tvrdit, že by mu to nevadilo.. Nevím, jestli je pochopitelné, co jsem se tu teď snažila napsat, každopádně tchyně by v klidu určo nebyla, i když ti nyní bude tvrdit, že by jí to nevadilo…
Ježíš, holky, je mi tak líto, že máte takovéhle tchýně.. Jak tebe Kukinko, tak tebe Baghiro… je to děs, když matka nenechá syna jít.. nedá mu volnost.. neuzná, že má svou rodinu…
Tvůj manžel s ní měl ihned vyběhnout, jen co to do něj hustila…
Jenže on byl asi ticho, pak to řekl po čase tobě.. a tchyně, protože se hned neohradil, už je asi na koni a plánuje…
Takže by jí manža měl říct, že buď všichni nebo nikdo…
Hlavně by mě zajímalo PROČ nepozvala i tebe?
Důvod, že by s tebou manžel stejně jet nechtěl máš od manžela potvrzený?
Nechtěl by jet s tebou, protože ví, že tě moře otravuje = budeš tam otrávená = budete otrávení všichni?? Nebo proč by proboha nechtěl s tebou jet?? Jste s nad s dítkem rodina, ne??
To že můj manžel jede na rafty či přelézt pohoří beze mne a dcery chápu, protože jindy bychom jeli oba, s malou až bude větší… ale dovča u moře.. to rozdělení rodiny moc nechápu..
Tak držím palce, ať ji neuškrtíš ![]()
E.
Kukinko, nedá mi to, abych nereagovala - vůbec to není v pořádku, že pozvala manžela na dovolenou bez Tebe, aniž by to s Tebou alespoň zkonzultovala a zeptala se na Tvůj názor, zamlada bych udělala velký kravál, kvůli takové drzosti, dnes bych se už sice povznesla, ale v každém případě bych zcela jasně, v klidu a nahlas vyjádřila svůj názor - o hysterii nemůže být ani řeč. Jedno je jisté - nakonec Ti to řekl a nikam se zlákat nenechal, kdoví, možná jiní by jeli a ještě by se s Tebou hádali…Já už jsem stará větev, tchýně je naprosto závislá na manželovi, kterému je 37 let a dodnes, když tam přijedeme, tak mu kontroluje pomalu i trenýrky a důrazně mne žádá, abych na něj dohlédla, chystala mu ponožky a svačiny do práce - pozor, není to dement, učí na gymplu matiku a ZSV - ale je to stará dáma, nemocná a trochu padlá na hlavu, bereme to v klidu, není to tak těžké, když je 350 km daleko, chichi.Rozhodně pokud Ti je něco nemilé, nenech si to líbit a otevřeně se svým manželem promluv,vy jste rodina a tchýně si na to musí zvyknout. Nechcete jí koupit k narozeninám psa??Mohla by tak ventilovat své mateřské pudy na někom jiném.....
ahoj holky, ja teda nevim, ale resit takovyhle veci po smskach se mi zda dost hloupe…si to normalne vyrikejte, neni nad komunikaci ne, ono se to vzdycky nejak podda… ja bych si z toho hlavu zbytecne nelamala… ¨Radka
Nestačím se divit, čeho jsou některé tchyně schopné!!!! Jsem celkem kliďas a leccos toleruju. Když se mě tchyně např. zeptala, jestli mi nevadí, když se u nich manžel občas staví v týdnu na oběd - ona bývá někdy dopo doma a vaří, tak jsem z toho vědu nedělala - mě se pro něj každý den vyvářet nechce a byla bych ráda za to, že má nějaké domácí jídlo. Jenže on to stejně pak odmítl s tím, že doma je už někde jinde a nebude chodit k „bábě“ na oběd
, takže se tam zastaví výjimečně, když je něco extra lákavého. Já taky jdu někdy k našim radši sama, protože manžela nebavěj řeči o lidech, které nezná apod., takže jsme pak otrávení všichni
, na tom nic špatného nevidím. Zrovna tak mi nevadí, když manžel vezme syna a jedou ke tchánovým sami - aspoň v klidu doma něco udělám a oni si pokecaj o čem chtěj. Ale kdyby tchyně nabídla manželovi dovolenou s úmyslem,že mě nechaj doma - jé, to by se ze mě stala saň!!! ![]()
Ona ho možná lituje, že se s tebou nedostane k moři, kam by třeba hrozně rád, ale s tím si tě bral, ne? Že pár let nebudou penízky nebo že tě moře nebaví… Fakt jsou ty „maminky“ někdy na zabití!
AŤ se to nějak vyřeší a hlavně - ať stojí manžel při tobě!!!!!!!!!!!!!!!!
Iva
Tchýně, vodka, uzený - nejlepší jsou studený! ![]()
Především muž musí stát na tvé straně a odkázat máti do patřičných mezí. Jste rodina, nenechte se rozvracet! Držím palce.
Hana
Ahojky, no tak psa už má a jednou po malé vyjel. Když jsem jí říkala, že si přeji aby byl při naší návštěvě zavřeny, tak ho zavře na 5 minut a pak ho opět pustí. Malá se ho bojí a on má na ni spadeno. ![]()
Je vidět jaké má priority. ![]()
Už jsem jí nic nenapsala. Je to blbka a nehodlám se s ní rozčilovat.
![]()
Díky za rady, povzbudily jste mě!
![]()
Teda holky,když to tady čtu,můžu bejt ráda,jakou mám tchyni
I když po mych dvou dlouhodobych vztazích sem si s maminkama užila také své.Tím víc,že mí partneři byli jedináčci a po těchto zkušenostech sem se rozhodla,že dalšího nechci…a vyšlo to
Já osobně mám tyto a podobné problémy s vlastní matkou, a o to víc to člověka mrzí.
Pa pa, a přeju silné nervy ![]()
Mila
Ahoj kukino,
přidám se k ostatním radilkám
tohle je potřeba vyřešit, nejlépe z oka do oka, rozmluvou. Pokud možno v klidu, hádkou se (s tchyní) nic nevyřeší, zabejčíte se obě a bude z toho válka. Zkus to v klidu, jak někdo psal - vydržet s ní musíš a manžel ti v tom moc nepomůže, většinou si to nechtěj s maminkama sami rozházet …
Ahoj Kukinko a ostatní,
musím vás všechny, co máte takovéhle prudivé tchýně politovat. S tou mou je to také občas náročné, i když od doby, kdy se narodil synek, je to 1000× lepší. Asi má obavu, že kdyby to nějak přeháněla, také by vnoučka nemusela vidět
. Ona je ten typ, který jsme s manželem pracovně pojmenovaloi tragéd-poradce
. Zkrátka si je jistá, že vše musí dopadnout špatně, případně ještě hůř, a proto udílí všemožné rady, aby se tak nestalo. Pro příklad - když jsme jeli na dovolenou do Španělska (autem), asi měsíc předem stále barvitě vykládala, jak se určitě vybouráme a zabijeme (nebo aspoň skončíme na vozíčku), pokud tam náhodou dorazíme ve zdraví, tak tam chytíme nějakou smrtelnou chorobu a umřeme tam, a pokud ani to ne, určitě mě tam unesou a prodají do nevěstince a už nikdo se se mnou nikdy neshledá (jsem blondýna, tak asi proto)
. Jako nejlepší radu pro to, aby se toto nestalo, doporučovala sedět doma na řiti a nikam nejezdit. K tomu ještě také byla na manželovi silně závislá - stejný případ, jaký jste zde uváděly - manžel jedináček a ona navíc ten typ, který nemá žádné koníčky, kamarádky… Tudíž veškerý čas a energii zaměřila na rodinu, resp. manžela (tchán se nedal
) Pro mě je ovšem zá:,–(ní a velice cenné, že se manžel nedal a kdykoliv zkoušela nějaké nasazování na mě, příp. zasahování do toho, jak vedu domácnost, jak žijeme atp., pokaždé ji velice razantně usměrnil. Upřímně řečeno, nedokážu si představit, jak by mi bylo a jak bych reagovala, kdyby stál při ní, příp. kdyby se to snažil zahrát do autu a neodkázal by ji do patřičných mezí. Věřím, že to musí být hodně náročné, tohle snášet, a proto vám moc držím palečky, aby vaši manželé našli sílu přestřihnout tu pupeční šňůru, kterou je jejich maminky drží. Omlouvám se za román
.