Opar v době kojení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
107
26.3.15 12:18

opar v době kojení

Ahoj, mám dotaz, udělal se mi dneska opar na rtu
1.můžu pokračovat dále v kojení?
2.může se nějak miminko ode mě nakazit?
3 může mít díky oparu oslabenou imunitu a následně to může mít vliv na první očkovaní na které jdeme za zhruba dva týdny? :?

děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7948
26.3.15 12:24

@sssbarca kojit určitě můžeš, naopak tím předáváš miminku protilátky, které máš. Nakazit se miminko může, ale pokud kojíš tak má riziko menší než kdybys nekojila. Pokud miminko nenakazíš tak imunitu mít oslabenou nemůže. Snaž se miminko moc nepusinkovat a nesahej si na opar a pak na miminko. Já měla opar během kojení určitě víc než jednou a malá to nikdy nechytla. A myslím, že i tu pusu jsem jí někdy dala, protože jsem zapomněla, že mám opar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
26.3.15 12:28

Uričtě miminko nepousinkovat, nebo aby ti na opar nesahalo, prostě aby s ním nepřišlo do styku ( tvuj opar - verzus kůže dítěte ). Kojit můžeš, jde spíš opravdu o kontakt na jeho kůži. MOhlo by dostat šestou nemoc - tak se většinou děti nakazí, když má někdo z rodiny opar a je hodně pusinkované a tak.

• Citovat
  • Upravit
20777
26.3.15 12:37

@sssbarca Mně se udělal opar ještě v šestinedělí. Jen jsem se vyhýbala kontaktu oparu s miminkem (take jsem ho i ňuchňala, ale prostě tak, abych se oparem miminka nedotkla) a normálně kojila a fungovala, jako by opar nebyl. Jen jsem si zvýšila dávky vitamínu B a mazala si to sudokrémem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
26.3.15 12:40

Jaká mastička vám nejvíc zabírala? já jsem teďka použila zovirax, ale je napsané v přibal. letáku že se u kojení nesmí, tak nevím, pošlu přítele do lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7948
26.3.15 12:45

@sssbarca já používala Herpesin, to je stejné jako Zovirax. Podle mě se to nevstřebá. Ale mě ty mastičky stejně moc nezabírají. Mě víc pomáhají takové ty náplasti na opar. Tak zkus to. Navíc opar zalepíš a zmenšíš riziko nákazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
26.3.15 12:45

@sssbarca Nenakázíš ho pokud ho nebudeš pusinkovat a dávat si pozor když se mimčo oparu nedotklo.

@Lucka1111 S tebou naprosto nesouhlasím já nekojím (zdravotní problémy) a malý ode mě nikdy opar nedostal. Jen se musí člověk víc hlídat ať se kojí nebo nekojí.

• Citovat
  • Upravit
7948
26.3.15 12:50

@smurfka šestou nemoc dítě kvůli oparu určitě nedostane. Tu způsobuje jiný virus, sice také ze skupiny herpes virů, ale rozhodně ne původce oparu. Primoinfekcí je herpetická stomatitida, ale mimino bez imunity může dostat jakoukoliv formu herpetické infekce (vč. třeba encefalitidy). Nicméně pokud je kojené a matka na opary trpí, tak je poměrně slušně chráněné. Navíc 2 měsíční miminko má ještě i přetrvávající protilátky z doby co bylo v břiše. Takže pokud matka na opary trpí, nebála bych se. Strach bych měla u novorozence jehož matka nikdy opar neměla. Tak takové dítě bych držela od osoby s oparem daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7948
26.3.15 12:53

@Soňa Zacharová ale tak já nenapsala, že nekojené dítě opar musí chytit, také nemusí. Stejně tak kojené může. Jen má podle mě to nekojení větší riziko, že ho chytne. A dítě do 3 měsíců má ještě i protilátky z doby co bylo v břiše, takže je chráněné dobře. Ale určitě je blbost přestat kvůli oparu kojit. Spíš naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
26.3.15 12:59

Kojit můžeš, ale v žádném případě miminko nepusinkuj :!, opar si zalep a nesahej si na něj. Malá miminka na tento virus reagují jinak než starší děti a dospělí, mohou onemocnět i zánětem mozkových blan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.3.15 12:59
@smurfka píše:
Uričtě miminko nepousinkovat, nebo aby ti na opar nesahalo, prostě aby s ním nepřišlo do styku ( tvuj opar - verzus kůže dítěte ). Kojit můžeš, jde spíš opravdu o kontakt na jeho kůži. MOhlo by dostat šestou nemoc - tak se většinou děti nakazí, když má někdo z rodiny opar a je hodně pusinkované a tak.

to je jinej virus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.3.15 13:02

Jak stare mas mimino? Mozna ma jeste protilatky z delohy (az 6 mesicu mohou byt). Pokud ne, muze chytit herpetickou gingivostomatitidu, coz probiha u deti spise nenapadne a projde si tim prakticky kazdy. Samozrejme lepsi usetroit si to na pozdeji.
Infekcni je obsah puchyrku, takze hygienu, samozrejme ne pusinky. Se zoviraxem mastickou bych si hlavu nelamala, protoze se muze dat systemove i miminum, tedy ve stopovem mnozstvi z MM nemuze skodit (ledaze bys verila v homeopatii).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
26.3.15 13:46

2 měsíční miminko. Dekuji za příspěvky, uklidnilo me to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
26.3.15 14:06

@sssbarca Mně zabírá taky Herpesin a ono je to pidimnožství a ještě lokální, takže bych si hlavu nelámala tím, jestli se při kojení smí nebo ne. Nebudeš to tím mazat zas tak dlouho, abys dítě poškodila (ono se to do toho mléka dle mého nemá ani šanci dostat). Já ho používala i v těhotenství. Pokud jsem opar podchytila včas, obvykle stačilo máznout jednou, maximálně dvakrát a měla jsem pokoj. Přijde mi to menší zlo, než nemazat ničím a trápit se měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
26.3.15 14:16

Herpesin na me nezabírá, skoro nic mi nepomáhá, opar mi většinou trvá dva tydny:@

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová